DIETA SPORTOWCA, PODSTAWY WEGANIZMU

SPOSÓB NA OWSIANKĘ – MOJA METODA (10 inspiracji ze zdjęciami)

Uwielbiana bądź znienawidzona. Tradycyjnie kojarzy się z papką na krowim mleku. U mnie przez jakiś czas zapomniana (wyparta przez sklepowe, pełne cukru musli…), teraz powraca ze zdwojoną siłą. Dzisiaj nie potrzebuję już mleka od krowy ani dużo czasu na przygotowanie. Przekonajcie się jak wiele jest opcji i jakie to proste!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Śniadanie – uznawane przez wielu dietetyków za najważniejszy posiłek dnia. Nie bez powodu! Badania, jak również moje doświadczenia, dają niezaprzeczalne wnioski. To się po prostu opłaca! Poranne królewskie (nieprzetworzone!) jedzenie nie tylko poprawia samopoczucie, ale również pozwala przeprowadzić niezwykle skuteczny trening oraz zapobiega niepohamowanym napadom obżarstwa pod koniec dnia. Warto spróbować? 😉

 

Dziś pokażę Wam, jak przygotować płatki owsiane, tak aby dały długotrwały zastrzyk energii, nie uprzykrzając nam przy tym życia (sposób jest błyskawiczny ;)).

Tylko jedna zasada – „owsianka mocy” z rana.

Uwierzcie, przestrzegając jej, reszta zdrowych nawyków żywieniowych niepostrzeżenie wejdzie nam w krew, a zdrowe odżywianie stanie się naszą codziennością.

 

 

Porządne śniadanie to krok najważniejszy, który przeważy o sukcesie naszej diety. Wprowadzamy zasadę małych kroczków. Zaczynamy dzień naturalnym, pełnym wartości odżywczych doładowaniem, a nasz organizm sam się odwdzięczy, będąc dietetycznie zdyscyplinowanym i zadowolonym w ciągu reszty całego dnia. Koniec restrykcji po przebudzeniu! Tłumienie zdrowego apetytu z rana nie działa  (a wręcz napędza lawinę niewłaściwych wyborów żywieniowych).

 

13408902_840086109458105_2047914679_n

 

 

Na zdjęciach przedstawiam Wam kilka moich owsianych pyszności. Jest różnorodnie, kolorowo, raz w misce panuje harmonia, raz artystyczny nieład. 😀 I bardzo dobrze! Nie chodzi o to, aby zawsze było jak w magazynie. Nie dajmy się zwariować. Najistotniejszy jest schemat przyrządzania. Sprawi, że nigdy już danie to nie będzie mdławym niewypałem.

 

Jednak najpierw słów kilka o zaletach.

 

Po pierwsze smak – jest wyśmienicie, czasem niemal deserowo, nic się nie lepi i nie przypomina dziwnego tworu. 😉

Po drugie ominięcie etapu gotowania płatów sprawia, że powstała owsianka ma więcej wartości odżywczych.

Po trzecie takie śniadanie nie dość, że jest rozkoszą dla podniebienia to jeszcze syci na bardzo długo. Jest dla mnie idealnym śniadanie przed aktywnością fizyczną. Próbowałam wielu opcji i taka solidna micha sprawia, że czuję się lekko, a jednocześnie mocno doładowana przed i w trakcie wymagającego biegu. Przed zawodami nigdy nie zawodzi! Chyba nie muszę Was już przekonywać… do dzieła!

 

13724718_608546649304550_595457903_n

 

 

Składniki:

 

BAZA:

płatki owsiane

mleko roślinne (moje ulubione – owsiane z Rossmann lub ryżowe z Lidl)

 

 

 

STAŁE GRUPY DODATKÓW:

(to one decydują o atrakcyjności owsianki. Ważne jest urozmaicenie, lecz bez przesady. Nie mieszajmy bezmyślnie zbyt wielu składników na raz, skupmy się raczej na kilku przodujących smakach)

*Wybieramy po jednym rodzaju dodatku z każdej grupy.

 

1. SUSZONE OWOCE

(np. żurawina, rodzyni, morele, śliwki, daktyle, figi)

 

2. NASIONA, ORZECHY

(np. ziemne, włoskie, nerkowce, laskowe, brazylijskie, pekan, pestki dyni, słonecznika)

 

3. ŚWIEŻE OWOCE

(Wyjątek! Tutaj często dobieram kilka rodzajów. Zawsze sprawdzają się dojrzałe banany i jabłka plus dodatkowo owoce sezonowe. Wszystko zależy od preferencji i zdolności trawiennych naszego przewodu pokarmowego)

 

 

 

DODATKI OPCJONALNE:

4. ZDROWE ULEPSZACZE SMAKU

( Połączenia, które warto znać i od czasu do czasu stosować. Cynamon + kakao + jabłko. Banan + wiórki kokosowe. Tahina + melasa z karobu + wiórki kokosowe. 🙂  Szczypta danego dodatku potrafi czynić cuda! Do wyboru: cynamon, imbir, wanilia, kakao, karob, wiórki kokosowe, mak, sezam, tahina, masło orzechowe, różnego rodzaju syropy np. klonowy, melasa z karobu… jest to coś ekstra, co nadaje naszej owsiance wyjątkowości, jednak powinno stanowić jedynie subtelny dodatek. Nie kombinujmy za bardzo i nie przesadzajmy z ilością. Prostota zawsze się obroni)

 

5. SUPERFOODS

( np. świeżo zmielone siemie lniane, młody jęczmień, maca, ostropest, białko konopne, ryżowe… w zależności od potrzeb organizmu)

 

kiwi

 

Sposób przygotowania:

(przykładowa podstawowa wersja według powyższego schematu )

 

1. Wsypać do miseczki płatki, żurawinę, pestki dyni (grupa 1. i 2.)

2. Doprowadzić mleko do wrzenia.

3. Zalać składniki wrzątkiem i przykryć miseczkę talerzem na ok. 5-10 minut (Tak! Tyle wystarczy, aby płatki zwiększyły swoją objętość, były miękkie i delikatne dla naszych jelit).

4. Wymieszać zawartość miski, ewentualnie dolać odrobinę mleka, aby całość była przyjemnie wilgotna. Udekorować bananem i jabłkiem (grupa 3.).

5. Oprószyć wiórkami kokosowymi bądź cynamonem (grupa 4.).

6. Posypać z boku siemieniem lnianym (grupa 5.), ale nie mieszać (aby nie powstała papka)!

 

 

granatGranat nadaje owsiance świeżości i dodatkowej wartości w postaci antyoksydantów.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMasło orzechowe ze zgniecionym widelcem bananem – nieziemskie połączenie!

 

13561921_1741425022771779_1152169063_nProszek karobu idealnie sprawdzi się, jako posypka. Kakao zagotowuje z mlekiem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kremowe, orzechowe awokado w owsiance to strzał w dziesiątkę!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPo sezonie wykorzystuję czasem mrożone truskawki. Fajnie komponują się z wiórkami kokosowymi i bananem.

 

20160928_091200Gdy najdzie mnie ochota na prażony słonecznik i dynię, dodaję je na końcu, aby nie utracić całego aromatu.

 

 

Mam nadzieję, że są wśród moich czytelników zwolennicy śniadań na słodko?

Dajcie proszę znać co upichciliście (zdjęcia bardzo mile widziane!)

 

Smacznego i do usłyszenia! 🙂

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply