PRZEPISY, WYTRAWNIE

BURGERY Z KASZY GRYCZANEJ I PAPRYKI (bogate w białko)

Aż duma mnie rozpiera. Metoda prób i błędów. I jest! Co poniektórych, mocno wyczekiwany, pierwszy na blogu, całkiem autorski przepis na burgery z roślin. Sprawdźcie koniecznie!

A zaczęło się od porządków w szufladzie z kaszami, mąkami i innymi cudami. 🙂 Muszę Wam przyznać, że takie czystki działają na mnie niezwykle inspirująco. W czeluściach kuchni kryją się często niesłusznie zapomniane skarby.
Właśnie tak było z płatkami gryczanymi (chodzi o tego typu „ciemne” płatki http://zielonaesencja.pl/product-pol-592-Platki-gryczane-500-g-GREEN-ESSENCE.html). Odkryte parę lat temu, zachwyciły. Jak to możliwe, że tak prosty produkt, fenomenalnie odmienia potrawę? Gdy dokopałam się do nich ponownie, od razu czułam w kościach, że burgerowe eksperymenty wypalą.

W głowie narodził się koncept. Czerwona soczewica – strączek, nad wyraz delikatny i zdecydowanie najszybszy w gotowaniu. Kolejny składnik – kasza gryczana niepalona. Zdrowa, pyszna, czasem kojarzona jedynie z gulaszem, a jednak sprawdza się tutaj świetnie. Nie dominuje. Zapewniam, że posmakuje nawet „kaszogryczano” niejadkom. 😉
Soczewica wzdyma? Być może to kwestia odmiany. Zielona jest ciężkostrawna. Czerwona zaś, jest jej przeciwieństwem. Nie dość, że nie wymaga maczania na noc, to jeszcze gotuje się błyskawicznie.
Burgery pieczemy. Bez smażenia jest po prostu zdrowiej. Wzdęcia odchodzą w niepamięć. A w zamian ekstra porcji tłuszczu, przygotowujemy szybki sos pomidorowy i jest równie dobrze, a może nawet lepiej!

 

obiad-z-burgerem2

 

SKŁADNIKI (na ok. 14 sporych burgerów)

1 opakowanie kaszy gryczanej niepalonej
200g suchej czerwonej soczewicy
100g płatków gryczanych
1/2 świeżej czerwonej papryki
czerwona cebula
ząbek czosnku
garść świeżej natki pietruszki
3 łyżki oleju z suszonych pomidorów + trochę oleju rzepakowego
łyżeczka syropu klonowego (lub innego zdrowego syropu)
odrobina skrobi ziemniaczanej

 

PRZYPRAWY
majeranek
oregano
chili
pieprz
sól morska
sos sojowy do smaku

 

PRZYGOTOWANIE
1. Kaszę i soczewicę ugotować osobno w osolonej wodzie.
2. Paprykę, cebulę, natkę pokroić w kostkę.
3. Wymieszać wszystkie składniki z przyprawami. (najlepiej zrobić to rękoma).
4. Użyć blendera ręcznego, aby częściowo mocniej połączyć masę. (dosłownie parę obrotów).
5. Piec przez ok. 20 min. w temperaturze 175°C.
6. Zajadać na ciepło do obiady, choć na zimno, następnego dnia smakują po prostu obłędnie!

 

SMACZNEGO!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply