PRZEPISY

EKSPRESOWY WEGAŃSKI OBIAD BOGATY W BIAŁKO

Nie oszukujmy się, w wirze pracy, uczelni, realizacji sportowych pasji czy opieki nad dziećmi, pozostaje nam niewiele czasu na co dzień na gotowanie. Dlatego też przedstawiam Ci najszybszy a jednocześnie totalnie pyszny przepis oparty na naszych sezonowych pomidorach i cukinii. Nie zabraknie w nim białka, co czyni go idealnym dla wegan uprawiających różnorakie sporty!

Daniem tym jest leczo. A jakże by inaczej! Najszybsze i najsmaczniejsze danie lata i wczesnej jesieni! Jako dodatki proponuję porcję kaszy jaglanej/bulgur/brązowego ryżu/pełnoziarnistego makaronu (ok. 70 g przed ugotowaniem), pestki dyni/słonecznika do posypania (1 łyżka czyli ok. 10 g) i obowiązkowo świeża zielenina np. natka pietruszki.

 

SKŁAD OBIADU DLA OSOBY AKTYWNEJ

  1. Porcja leczo
  2. Kasza bulgur: 70 g
  3. Pestki dyni: 10 g
  4. Natka pietruszki

W SUMIE ok. 680 kcal || 32 g B || 16 g T || 100 g W.

 

SKŁADNIKI (2 porcje)

360 g czerwonej fasoli z puszki/słoika (2 szkl. ugotowanej)

2 szkl. passaty pomidorowej (ok. 480 g) lub 4 spore pomidory bez skórki (ok. 680 g)

1/2 czerwonej papryki (ok. 120g)

1 średnia cukinia (ok. 400 g)

czerwona cebula

1,5 łyżki oleju rzepakowego, uniwersalnego (ok. 15g)

 

Przyprawy

1 łyżeczka papryki wędzonej (najlepsza wege przyprawa na świecie! :D)

1/2 łyżeczki papryki słodkiej (według uznania można więcej)

szczypta papryki chili

sól morska i pieprz do smaku

 

Przygotowanie leczo

  • Na patelni podsmażamy cebulę. Gdy ładnie się zeszkli, dodajemy wędzoną paprykę, szczyptę soli i chwilę smażymy, aż wydobędzie się piękny aromat. Dodajemy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cukinię. Chwilę smażymy. Zalewamy passatą (lub dodajemy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory). Następnie wrzucamy pokrojoną w grubą kostkę paprykę. Dusimy pod pół przykryciem, do momentu, aż cukinia będzie miękka.  Dodajemy przelaną na sitku wrzątkiem fasolę. Mieszamy, chwilę gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Warto też dodać szczyptę chili. Najlepiej smakuje w wersji lekko ostrej 🙂

 

Ostrzegam! To danie uzależnia i aż łezka się w oku kręci, gdy pomyślę o zimie i cukinii za miliard złotych 😉

 

Smacznego! 😋

 

BĄDŹMY W KONTAKCIE !

Wskakuj na Facebook oraz Instagram.

Komentuj i dziel się ze światem.

Twoja obecność z pewnością przyczyni się do nie jednego uśmiechu na mojej twarzy!

 

Previous Post

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply moni Wrzesień 16, 2018 at 2:38 pm

    Nie wiem czy nie doczytalam, ale co z fasola?

    • Reply Agnieszka Wrzesień 17, 2018 at 3:38 pm

      Racja! 😀 dzięki za czujne oko. Już poprawiłam 🙂

    Leave a Reply