PRZEPISY, WYTRAWNIE

MASSAMAN CURRY CZYLI MUZUŁMAŃSKIE CUDO KTÓRE POZNAŁAM W TAJLANDII

To danie na zawsze zagościło w moim sercu po wizycie w Tajlandii. Jest niezwykle aromatyczne i rozgrzewające, czyli jak znalazł na aktualnie kapryśne stany pogodowe. Co więcej, jeśli na pamięć znasz smak najbardziej popularnego curry z dodatkiem po prostu przyprawy curry, na pewno poczujesz się pozytywnie zaskoczony! Mnie opadają ręce i nogi i znów chylę czoła niezawodnej Jadłonomi, w oparciu o której przepis (ziemniaczane massaman curry z najnowszej książki) powstała moja wersja bogata w przeróżne warzywa i źródło roślinnego białka czyli fasolę mung. Z taką bowiem spotkałam się w Tajlandii i wyszło! Smakowicie to mało powiedziane!

 

Z tego co próbowałam w różnych miejscach na tajskich wyspach, dodatek kolorowych warzyw jest stałym elementem tego dania – im więcej tym lepiej! Niemal zawsze występują bataty i ziemniaki, kawałki brokuła, kukurydzy, groszku cukrowego czy marchewki. Jako źródło białka najczęściej można spotkać się z tofu, a że osobiście na tofu jestem uczulona, to postanowiłam dodać również znaną i lubianą w Tajlandii fasolę mung. Co ciekawe na targach często można znaleźć ją w słodkim sosie z… cukrem trzcinowym. Słodkie, że skręca od środka, ale jak chciało się zjeść trochę białka, to nie było przeproś 🙀.

 

SKŁADNIKI NA MASSAMAN CURRY (ok. 5 porcji)

  • 100 g Cebula szalotka (ok. 4 sztuki)
  • 10 g Czosnek ( 2 ząbki)
  • 10 ml Olej kokosowy, nierafinowany (łyżka)
  • 120 g Fasola mung, surowa
  • 460 g Batat (ok. 2 sztuki)
  • 100 g Groszek cukrowy
  • 300 g Kalafior
  • 130 ml Mleczko kokosowe
  • 400 g Pomidory puszka
  • wrząca woda do zalania do wysokości warzyw

PRZYPRAWY

  • 2 g Przyprawy – papryka chili, w proszku
  • 1 gwiazda anyżu
  • 1 g Przyprawy – kardamon, mielony
  • 3 g Przyprawy – kmin rzymski, suszony
  • 4 g Przyprawy – kolendra, nasiona
  • sporo szczypta soli morskiej i pieprzu

 

  • szczypta gałka muszkatołowa, mielone
  • 5 g Cukier kokosowy (lub inne słodzidło czyli ok. łyżeczki)
  • świeżo wyciśnięty sok z połowy pomarańczy i limonki

 

* ilość przypraw podaję na ogół „na oko”, ponieważ niemal zawsze pod koniec dorzucę jeszcze trochę więcej tego czy tamtego 😉 tutaj akurat zwiększyłam ilość cynamonu i chilli.

 

Przygotowanie

  • Szarlotki, czosnek i obrane bataty kroimy w raczej drobną kostkę. Z groszku cukrowego usuwamy końcówki. Kalafiora dzielimy na drobne części.
  • W dużym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy szarlotki, szczyptę soli i szklimy. Po chwili dodajemy czosnek. Podsmażamy i dodajemy wszystkie przyprawy oprócz gałki muszkatołowej. Chwilę podsmażamy, aby wydobył się piękny aromat.
  • Do przypraw dorzucamy fasolę mung, sekundę podsmażamy i zalewamy mleczkiem, wrzącą wodą (do wysokości warzyw, czyli niemal pełen duży gar) i pomidorami z puszki. Dodajemy bataty. Zagotowujemy. Dusimy ok. 15 min. na średnim ogniu pod półprzykryciem.
  • Dodajemy groszek cukrowy i kalafiora. Gotujemy następne ok. 15 min., tak, aby fasola mung była lekko al dente ale nie surowa, a warzywa nie rozgotowane.
  • Doprawiamy odrobinką gałki muszkatołowej oraz słodzidła, sporą ilością soli, pieprzu, chili oraz świeżo wyciśniętym sokiem z połowy pomarańczy i limonki
  • I gotowe!

 

*świetnie smakuje z ryżem bądź kaszą jaglaną ugotowaną al dente.

 

1 PORCJA MASSAMAN CURRY to ok. 330 kcal || 12 g B || 9 g T || 52 g W + 100 G BRĄZOWEGO RYŻU = 650 KCAL I 19 G BIAŁKA.

Smacznego! 💚😉

 

BĄDŹMY W KONTAKCIE !

Wskakuj na Facebook oraz Instagram.

Komentuj i dziel się ze światem.

Twoja obecność z pewnością przyczyni się do nie jednego uśmiechu na mojej twarzy!

 

Previous Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply