NA SŁODKO, PRZEPISY

Moje ulubione ciasteczka w 5 minut!

Jest zapotrzebowanie na proste i bardzo zdrowe słodkości. Niezmiernie mnie to cieszy! Powiem Wam, że tego typu ciasteczka należą do moich ulubionych i robią się wręcz błyskawicznie. Nadają się zarówno do szkoły, pracy czy jako przekąska przed lub po treningu. Uniwersalne, bardzo pyszne i niedrogie! Czego chcieć więcej! 😀

 

 

SKŁADNIKI (10 ciasteczek)

150 ml mleka ryżowego (lub innego np. owsianego, orkiszowego, sojowego, migdałowego)

30 g zmielonego siemienia lnianego złocistego – ono robi całą robotę! ❤

50 g otrębów owsianych/mąki owsianej*

40 g syropu klonowego (może być inny syrop np. daktylowy, ryżowy lub po prostu miód)

140 g dojrzałych bananów

60 g płatków ryżowych (mogą być też owsiane)

20 g wiórek kokosowych

30 g suszonych śliwek

30 g rodzynków

30 g pestek dyni

cynamon i imbir mielony

szczypta soli

* Otręby owsiane powstają poprzez własnoręczne przesianie zmielonych płatków owsianych górskich na mąkę – to, co zostanie na sitku to otręby. Można też użyć otrąb kupnych bądź nieprzesianej mąki owsianej.

PRZYGOTOWANIE

  • Siemię mielimy w młynku na mąkę.
  • Bakalie namaczamy przez chwilę we wrzątku. Odcedzamy.
  • W dużej misce mieszamy siemię, otręby (mąkę owsianą) i mleko.
  • Dodajemy dojrzałe banany i słodzidło – miażdżymy widelcem.
  • Mieszamy z resztą składników.
  • Przyprawiamy szczyptą soli, imbiru i cynamonu.
  • Pieczemy w 180 st. przez ok. 15-20 minut.

 

Smacznego!

 

BĄDŹMY W KONTAKCIE !

Wskakuj na Facebook oraz Instagram.

Komentuj i dziel się ze światem.

Twoja obecność z pewnością przyczyni się do nie jednego uśmiechu na mojej twarzy!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply