NA SŁODKO, PRZEPISY

NIEBANALNE NALEŚNIKI Z KREMEM Z BATATÓW, GRUSZKĄ I AWOKADO

Bataty na słodko? W naleśniku? Brzmi abstrakcyjnie, poniekąd. Jednak to nie żarty, to smakowy obłęd! Banalne przepisy warto czasem zastąpić czymś bardziej wyszukanym. Z przymrużeniem oka oczywiście, bo smażenie, pieczenie i miksowanie to też nie kulinarny Mount Everest, za to świetny pretekst do medytacji w ruchu. Może to właśnie tym przepisem wprowadzisz w swoje życie Mindfulness?

Wiem, wiem. Tutaj bataty, tam tahini, mąka z cieciorki i jeszcze to awokado.. wszystko przecież takie drogie. Ale zastanów się proszę, ile wydajesz na zakupy produktów przetworzonych? Jak rujnują Twój budżet sklepowe słodycze? A ile wydałeś ostatnio w restauracji, na deser, który wcale nie był strzałem w dziesiątkę?

No właśnie.

Czas coś zmienić. I ja – podsuwając przepisy perełki – chcę Ci w tym pomóc. Zachwycisz dziś domowników pysznym, zdrowym, nietuzinkowym daniem, wykorzystując przy tym być może jeszcze Ci nieznane składniki. Ale to nic! Zapewniam Cię – zawładną Twoim sercem i pozostaną w kuchni na stałe.

 

 

Co więcej, podsuwam Ci pokarmy będące istnym wulkanem witamin i składników mineralnych:

  • Pomarańcz batatów to spora dawka prowitaminy A. Ta zaś stanowi potężny przeciwutleniacz – najlepszy pogromca tak nielubianych „zakwasów” ( prawidłowo – mikrourazów we włóknach mięśniowych). Wyobraź sobie, jak z każdym kęsem chroni on Twoje komórki przed zniszczeniem, stymuluje prawidłową regeneracje i odbudowę tkanek oraz poprawia odporność. Czyli co? Jemy bataty!
  • Sezamowy smak tahini nada się nie tylko do dań na słodko, ale również dressingów, past kanapkowych, czy koktajli. Stanowi doskonałe źródło białka i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Co ciekawe jest też skarbnicą wapnia, żelaza, magnezu oraz potasu.
  • Mąka z cieciorki? Białkowy gigant wśród mąk! Tradycyjnie używana do naleśników mąka pszenna to 10 g białka w 100 g, ta z ciecierzycy to ponad 22 g! Czuć różnicę, szczególnie, gdy zależy Ci na rozroście masy mięśniowej.
  • Awokado – kremowe, lekko orzechowe, bogate we wspaniałe jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Starasz się prowadzić zdrowy tryb życia, jednak nadal wysoki cholesterol stanowi Twój problem? Awokado skutecznie go obniży!

 

 

Co z budżetem? Wcale nie musimy wydawać fortuny na zdrowie. Czekajmy na przeceny. Markety walczą o klienta, jak tylko mogą. Korzystajmy z tego!

A co z tahini? Kupujmy u źródła, czyli w sklepie z arabską żywnością. Hola! Hola, zakrzyczysz w duchu – w moim miasteczku nie ma takiego sklepu. Zajrzyj więc do internetu (sprawdzone! ). Będzie jeszcze taniej i z dostawą pod drzwi 😉

 

A teraz pora na gotowanie.

Obiecaj mi tylko, że będzie to czas wyjątkowej uważności.

Niech każda czynność będzie celebracją.

Do dzieła.

 

 

PRZEPIS NA CIASTO NALEŚNIKOWE (6-10 porcji)

1 szklanka mleka ryżowego naturalne z wapniem

1 łyżka oleju rzepakowego

10 łyżek mąki z cieciorki

2 łyżki skrobi ziemniaczanej

szczypta soli morskiej

PRZYGOTOWANIE

Suche składniki wymieszać w misce trzepaczką (w ten sposób napowietrzamy
składniki).

Dodać mleko i dokładnie wymieszać by nie było grudek.

Masę odstawić na minimum godzinę❗

Ponownie dokładnie wymieszać masę i ewentualnie dodać płynu.

Smażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoto.

SKŁADNIKI NA MUS Z BATATÓW

pieczone bataty (owijamy w folię aluminiową, wrzucamy do nagrzanego piekarnika – 180-200 st. – i pieczemy 40-50 minut; miękkość warto sprawdzić widelcem)

2-3 łyżki tahini

2-3 łyżki syropu klonowego (według uznania)

cynamon (najlepiej cejloński – ze względu na prozdrowotne właściwości)

wiórki kokosowe

szczypta soli morskiej

DODATKI MUST HAVE

dojrzała gruszka i awokado

PRZYGOTOWANIE

Zmiksować wszystkie składniki na kremową masę.

Posmarowane kremem naleśniki udekorować cienkimi plasterkami owoców, oprószyć wiórkami i nie żałować syropu klonowego!

Smacznego 🙂

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply