Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/greenman/domains/biegiemdolodowki.pl/public_html/wp-includes/post-template.php on line 284
NA SŁODKO, PRZEPISY

NUTELLA KAROBOWA Z AWOKADO I DAKTYLI

Jak to u mnie w kuchni bywa, najbardziej genialne (=najprostsze i najpyszniejsze) przepisy powstają przez przypadek. Na blacie czekało bardzo dojrzałe awokado, którego zalet już chyba nikomu nie muszę wymieniać. No dobra może przypomnę, że awokado sprzyja odchudzaniu. Tak! To udowodnione. W lodówce zaś leżały sobie obłędne, stworzone przez naturę cukierki-karmelki, czyli daktyle. Swoją drogą odmiany daktyli potrafią naprawdę bardzo się różnić. To trochę tak, jak z gatunkami jabłek. Moje ukochane to te z Najlepsze Daktyle – Mozafati oraz Sukari (nie jest to reklama, a czysta radość, że mamy na rynku taką markę! ;-), jednak ostatnio zakupiłam inne pochodzące z Jordanii – Medjule Jumbo. Na nowo się zachwyciłam! Wiem! Mam fioła na punkcie daktyli 😀 tak bardzo bym chciała, by wszyscy odkryli ich moc. Słodkością nie odstępują kupnym słodyczom, a nawet niektórzy uważają, że są za słodkie. Mam jednak na to patent. Wyjmuję z takiego „karmelka” pestkę i wkładam w zamian 1-2 orzechy brazylijskie. Niebo! Po prostu niebo w gębie! Naturalnie, zdrowo, odżywczo i wyśmienicie. A cena? Przypomnij sobie, ile kosztują Cię czekoladki i jak szybko znikają… 😉 Wracając jeszcze do nutelli, ta jest oparta na zalegającym ostatnio u mnie karobie, czyli proszku z chleba świętojańskiego. Bardzo niesłusznie zapomnianym! Karob sprawdza się tutaj nawet lepiej niż kakao, gdyż jest z natury lekko słodki i mam wrażenie, że lepiej gra w potrawach na surowo niż na ciepło (odwrotnie niż z kakao). Do tego mamy gwarancję, że nie będziemy wzdęci, tak jak to często bywa po surowym kakao (jeśli nie masz z tym problemy spróbuj koniecznie też tego przepisu!). To co, zapraszam do pichcenia! Z pewnością nie pożałujesz!

 

Zdrowe cukierki, czyli daktyl z orzechem brazylijskim! 😋

 

SKŁADNIKI (1 porcja)

50 g bardzo dojrzałego awokado

20 g daktyli (u mnie Medjule Jumbo)

10 g orzechów nerkowca

5 g karobu, czyli proszku z chleba świętojańskiego

szczypta soli morskiej

PRZYGOTOWANIE

  • Po prostu blendujemy. Jeśli nasz ręczny blender ma dużą moc, konsystencja powinna być idealnie kremowa po parunastu sekundach. Jeśli zaś jest inaczej, warto następnym razem namoczyć orzechy przed blendowaniem 🙂

 

 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA

  • 214 kcal
  • 3,4 g białka
  • 12,8 g tłuszczu
  • 24,7 g węglowodanów
  • wartość i smak nie do przecenienia! Idealna dla zdrowych, chorych, szczupłych czy przy kości! Samo zdrowie 💓

 

Smacznego!

 

BĄDŹMY W KONTAKCIE !

Wskakuj na Facebook oraz Instagram.

Komentuj i dziel się ze światem.

Twoja obecność z pewnością przyczyni się do nie jednego uśmiechu na mojej twarzy!

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply