fbpx
NA SŁODKO, PRZEPISY

WANILIOWE CIASTECZKA Z AMARANTUSA Z WIÓRKAMI KOKOSA (wegańskie)

Zdrowych słodkości nigdy za wiele! ❤ Odkryłam ostatnio takie oto placuszki – bogate w pełnowartościowe białko, żelazomagnez i wapń. To sprawka amarantusa. Nie mamy często na niego pomysłów, a genialnie sprawdza się w słodkich wypiekach. Otrzymujemy super wartościową przekąskę, która nie tylko smakuje, ale też ładuje i odżywia!

 

Kto powinien szczególnie zwrócić uwagę na przepis, którym nie powstydzili by się sami Aztekowie, Majowie czy Inkowie?

  • Miłośnicy nieprzetworzonych słodkości.
  • Osoby dbające o dobrej jakości białko w diecie.
  • Osoby odchudzające się! Tak! Placuszki mają dużo błonnika. Zapewniają sytość na długo.
  • Osoby żyjące w mocno zanieczyszczonym środowisku, stresie, z obniżoną odpornością. Tu pomoże skwalen, którego świetnym źródłem jest amarantus. Możemy go również znaleźć w oliwie z oliwek oraz tłuszczu rybim (zatem widzimy alternatywę dla ryb w przypadku niedoboru hormonów steroidowych czy witaminy D).

To by było na tyle z teorii. O poszczególnych składnikach mogłabym pisać poematy. Samo zdrowie!

Jeśli już trochę znacie moje przepisy, to wiecie, że nie jestem zwolenniczką smażenia. Na szczęście w żaden sposób nie zmniejsza to smakowitości proponowanych przeze mnie dań. Placuszki wychodzą z piekarnika chrupiące, lekko wilgotne w środku, o orzechowym aromacie dzięki użyciu amarantusa.

 

WARTOŚCI ODŻYWCZE (1 SZTUKA)

165 kcal

3 g białka

7 g tłuszczu

20 g węglowodanów

 

Zatem jeden placuszek to niemal tyle samo kalorii co zdrowy baton ze sklepu (np. „dobra kaloria”). A domowy i zrobiony z miłością!

 

 

SKŁADNIKI (10 ciasteczek)

50g amarantusa (zmielonego w młynku na mąkę bądź mąki z amarantusa*)

220 ml mleka roślinnego (użyłam owsiane/ryżowego)

40g siemienia lnianego (świeżo zmielonego w młynku)

200 bardzo dojrzałych bananów

30ml syropu klonowego + 12 g cukru kokosowego* (dla fanów naprawdę słodkiego! Można użyć samego cukru kokosowego bądź syropu np. daktylowego, ryżowego czy melasy z karobu)

50g płatków owsianych

40g żurawiny suszonej

40g orzechów włoskich

30g wiórek kokosowych

PRZYPRAWY

1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego

1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego lub wanilii w proszku

szczypta mielonego imbiru

szczypta soli morskiej

* Ja mąkę i cukier kokosowy kupuję TUTAJ, podobnie, jak wiele innych zdrowych produktów. Bardzo sobie chwalę za cenę, no i jakość oczywiście 😉

PRZYGOTOWANIE

  • Amarantus zmielić w młynku na mąkę, wymieszać z zimnym mlekiem i siemieniem. Odstawić na moment.
  • Dojrzałe banany, słodzidła, cynamon, imbir, wanilię zblendować bądź rozgnieść widelcem.
  • Wymieszać powstałe masy z posiekanymi orzechami, żurawiną (bakalie warto wcześniej namoczyć we wrzątku), wiórkami i płatkami.
  • Wykładać łyżką na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piec przez ok. 15-20 minut w 180°C.

 

Smacznego!

 

BĄDŹMY W KONTAKCIE !

Wskakuj na Facebook oraz Instagram.

Komentuj i dziel się ze światem.

Twoja obecność z pewnością przyczyni się do nie jednego uśmiechu na mojej twarzy!

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply