NA SŁODKO, PRZEPISY

POTWORNIE PYSZNE CIASTECZKA O SMAKU MONTE

Niech Cię nie zwiedzie zdjęcie! Te ciasteczka to dosłownie potwornie udany eksperyment. Szukasz najszybszego, najbardziej wilgotnego i przypominającego smak dzieciństwa (jogurcik MONTE :)) deseru? Dobrze trafiłeś! To najpyszniejsze i naprawdę najzdrowsze ciastka na świecie. Nie wiem, czy chcesz wiedzieć z czego są… jest to strączek.. bardzo dobry, naturalnie słodki strączek, z którego robi się… fasolkę po bretońsku. Wnosi do ciastek dużo wartości, a wyczuwalny nie jest wcale!

 

Co tu dużo się rozpisywać. Zainspirowałam się przepisem ukochanej True Taste Hunters na ciasteczka migdałowe.

Robiłam je miliardy razy. Są obłędne! Ale, ale pewnego razu odezwał się kobiecy głos wołający CZEKOLADY. A że miałam świeżo ugotowaną fasolę Jaś, to dalsze kroki były oczywiste. Zmodyfikuję ukochany przepis. A noż wyjdzie.

Wyszło! I to jak! Niestety nie prezentują się najlepiej. Ale któż powiedział, żeby nie zrobić sobie z tego żartów. Czyż nie są urocze w postaci takiego owada? 😉

 

SKŁADNIKI (19 małych sztuk lub 10 większych o wadze 53 g)

360 g ugotowanej fasoli Jaś (=160 g nieugotowanej = szklanka)

100 g = 20 łyżeczek syropu klonowego

60 ml mleka roślinnego (np. orkiszowego/owsianego)

100 g = 6 łyżek migdałów zmielonych na mąkę lub 80 g nasion słonecznika

1 czubata łyżka oleju kokosowego lub 20 ml oleju rzepakowego

2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego/wanilia w proszku

1,5 łyżki kakao

25 g = 1,5 łyżki mąki kokosowej

szczypta sody oczyszczonej

3 łyżki rodzynek

szczypta soli morskiej

PRZYGOTOWANIE

Najpierw do sporej miski wrzucamy mokre składniki: ugotowaną i wystudzoną fasolę, syrop, mleko, zmielone na mąkę migdały, olej, ekstrakt.

Bardzo dokładnie miksujemy za pomocą blendera ręcznego. Masa powinna być jednolita i kremowa.

Dodajemy kakao, mąkę, sodę, sól i ponownie miksujemy.

Gdy masa jest gotowa dosypujemy rodzynki, mieszamy i formujemy za pomocą łyżki moczonej w wodzie ciasteczka.

Wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 150-200 stopni i pieczemy 30-35 minut (w połowie czasu przewracając na drugą stronę)..

Dekorujemy w najbardziej dziwaczny sposób.

Smacznego!

PS. 2 ciastka to 188 kcal, 6 g białka, 8 g tłuszczów i 21 g węglowodanów. W porównaniu do standardowych łakoci, to iście białkowy produkt = sycący = nie tyjemy od takich ciastek! No chyba, że zjemy wszystkie na raz 😉

 

BĄDŹMY W KONTAKCIE

Obserwuj fanpage bloga. Bądź na bieżąco z ciekawymi materiałami i nowymi wpisami na Facebook oraz Instagram.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Olcha Sosnowa Maj 11, 2017 at 12:11 pm

    CZaderska nazwa bloga! 😀 serio to smakuje jak monte? hiehie własnie moczy mi sie jaś, więc jutro zaszaleję!

    • Reply Agnieszka Maj 11, 2017 at 5:12 pm

      O dzięki!! 😀 nazwa oddaje moje zamiłowanie do jedzenia i biegania 😉 serio! wiadomo konsystencja jest inna, ale jeśli będziesz trzymać się przepisu to monte gwarantowane 😉

    Leave a Reply