NA SŁODKO, PRZEPISY, WYTRAWNIE

PRZEPIS NA NALEŚNIKI KTÓRE ZAWSZE WYCHODZĄ

Kto nie lubi naleśników? Tak, tak, ja też jestem ich fanką, jednak ze względu na przejście na dietę roślinną, przez długi czas borykałam się z naleśnikowymi niewypałami. Dziś mam przepis idealny, którym z chęcią się z Wami podzielę.

 

A jeszcze parę lat temu nie wierzyłam, że naleśniki mogą obyć się bez jaja. Potem była obsesja robienia wszystkiego z mąki razowej… ehh to nie były najwybitniejsze eksperymenty 😂 myślałam, że tak jest zdrowo, bo przecież wszystko co razowe miało być zdrowe. Nie ważne, że wypełnione po brzegi nabiałem. Teraz już wiem, że nie tędy droga. Tak! Da się połączyć dobry smak z dbałością o zdrowie!

Są perfekcyjnie cienkie, delikatne, bez mąki pszennej, jaj i mleka.

Do dzieła!

 

SKŁADNIKI (6 porcji)

50 g mąki kukurydzianej

50 g mąki ryżowej

15 g mąki ziemniaczanej

300 ml mleka roślinnego (ja użyłam owsianego z Rossmanna)

20 ml oleju kokosowego

20 g świeżo zmielonego siemienia lnianego

sól morska

PRZYGOTOWANIE

  • Zmielony len zalewamy ciepłą wodą, cały czas mieszając, aż powstanie kleik o konsystencji jaja.
  • Do miseczki wsypujemy wszystkie składniki oprócz oleju i miksujemy na gładkie ciasto (wystarczy ręczne, energiczne zamieszanie trzepaczką).
  • Dodajemy roztopiony tłuszcz i ponownie mieszamy.
  • Odstawiamy na 20-30 minut.
  • Po tym czasie smażymy na beztłuszczowej patelni.
  • Zajadamy na słodko (np. ze zdrową nutellą) lub na słono (z pesto szpinakowym). W obu wersjach są przepyszne!

 

Dajcie znać w jakiej wersji Wam posmakowały 🙂

Na zdrowie!

 

BĄDŹMY W KONTAKCIE

Obserwuj fanpage bloga. Bądź na bieżąco z ciekawymi materiałami i nowymi wpisami na Facebook oraz Instagram.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Justyna Lipiec 10, 2017 at 4:16 pm

    Wyglądają apetycznie, składniki dobrze brzmią więc myślę że do wypróbowania 🙂

    • Reply Agnieszka Lipiec 11, 2017 at 10:35 am

      Dziękuję bardzo 🙂 zdecydowanie warto! Daj koniecznie znać jak smakowały 😉

    Leave a Reply