Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/greenman/domains/biegiemdolodowki.pl/public_html/wp-includes/post-template.php on line 284
NA SŁODKO, PRZEPISY

ROZKOSZNE CIASTECZKA Z MĄKI KOKOSOWEJ

To ty nie jesz słodyczy?! Na to pytanie mam okazję odpowiadać często i jak pewnie się domyślacie odpowiedź jest przecząca!

Na moim Instagramie udowadniam, że można jeść słodko, zdrowo i do tego roślinnie. Dzisiaj postanowiłam podzielić się z Wami, jednym z tych przepisów, do których wracam z wyjątkową chęcią i werwą . Nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim prostotę wykonania. Są to ciasteczka „kokosowe”, w których na próżno szukać wiórek kokosowych. Całą robotę robi królowa – mąka i jej towarzysze mleko i olej kokosowy.

 

Ciasteczka zrobiły szał nie tylko w moim domu, ale również zachwyciły koleżanki dietetyczki z uczelni. Specjalne umiejętności kulinarne? Zaawansowany sprzęt kuchenny? Niepotrzebne (no może jedynie blender się przyda ;)). Klucz do sukcesu to zakup bazowych składników, tj. olej czy mąka kokosowa, które posłużą również do innych wegańskich pyszności, także w wersji wytrawnej.

Ciasteczka wychodzą delikatnie wilgotne i naturalnie słodkie. To zasługa właśnie mąki. Wiem, wiem. Zachwalam ją wniebogłosy, ale dopóki nie spróbowałam, nie uwierzyłam! Warto zainwestować. Moja 500 g paczka kosztowała ok 10 zł.

Bonus dla osób aktywnych fizycznie! Plus 8 g białka na każde 100 g mąki w porównaniu do jej tradycyjnego pszennego odpowiednika.

 

 

SKŁADNIKI (7 sporych ciasteczek***)

60 g przesianej mąki kokosowej (dla pewności warto kupić dobrej jakości mąkę np. ja lubię taką)*

3 g sody oczyszczonej

szczypta soli

180 g bardzo dojrzałych bananów

150 ml mleczka kokosowego (z puszki; konsystencja gęsta, jak śmietana)

30 g oleju kokosowego

30 g cukru kokosowego + 10 ml syropu klonowego (można próbować z miodem lub samym syropem klonowym/daktylowym/ryżowym)

MOJE ULUBIONE DODATKI**

60 g mieszanki studenckiej

szczypta mielonego imbiru

 

PRZYGOTOWANIE

  • Wymieszać mąkę z sodą i solą.
  • W osobnej misce dokładnie zblendować banany, mleko, olej kokosowy i syrop.
  • Połączyć dwie masy z dodatkami i wyrobić ciasto.
  • Nagrzać piekarnik do 180°C. Piec 20 minut- 10 minut z termoobiegiem i 10 minut bez, tak, aby pięknie się zarumieniły, a nie spaliły 😉
  • Zajadać same lub ze świeżymi owocami, musem owocowym bądź dla spragnionych bomby deserowej 😀  – domowym kremem orzechowym a la słony karmel lub domową nutellą. Przepisy wkrótce!
  • Najlepiej smakują tego samego dnia!

 

*Taka baza idealnie nadaje się również, jako spód do ciasta z sezonowymi owocami.

**Polecam za pierwszym razem spróbować tę podstawową wersję, zaś potem próbować innych ulubionych bakalii.

***Jako, że przepis cieszy się dużym zainteresowaniem, postanowiłam udoskonalić proporcje mąki i bananów, tak, aby zawsze ciasteczka wychodziły wilgotne i udane 🙂 polecam nie robić za dużych porcji, ponieważ najlepiej smakują tego samego dnia!

 

 

Smacznego!

 

BĄDŹMY W KONTAKCIE !

Wskakuj na Facebook oraz Instagram.

Komentuj i dziel się ze światem.

Twoja obecność z pewnością przyczyni się do nie jednego uśmiechu na mojej twarzy!

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

14 komentarzy

  • Reply Ola Lipiec 28, 2017 at 7:50 am

    Kupuję mąkę kokosową w Dino. Kosztuje 2,99 za 250g, więc cena jest atrakcyjna, pozdrawiam!

    • Reply Agnieszka Lipiec 28, 2017 at 11:12 am

      O super okazja 🙂 w sumie, kiedy rok temu wrzucałam ten przepis, to ceny tej mąki też były wyższe, a teraz nic tylko lecieć do pierwszego lepszego marketu i jest!
      Również pozdrawiam!

  • Reply Karo Sierpień 6, 2017 at 1:41 pm

    Szukałam przepisu na coś z mąka kokosowa. Wybrałam Twój. Nigdy nie komentuje na blogach. Cała partia wylądowała w koszu. Najgorsze ciastka jakie kiedykolwiek jadłam. I tak, wyszły, wyglądały pięknie. Ale w smaku okropne.

    • Reply Agnieszka Sierpień 7, 2017 at 1:20 pm

      Przykro mi to słyszeć. Mąka kokosowa jest specyficznie krucha, trochę ciężka i nie każdemu podchodzi, choć akurat w tej wersji częstowałam wiele osób i wszyscy się zajadali.
      Pozdrawiam

  • Reply Mariola Sierpień 8, 2017 at 3:32 pm

    Ciastka są smaczne, lecz zbyt suche żeby je jeść bez popijania. Do tego strasznie się łamią.
    Podążając za Pani radą, następnym razem użyje masy jako spód do wegańskiego sernika z owocami! 🙂

    • Reply Agnieszka Sierpień 16, 2017 at 8:20 pm

      Dziękuję za opinię 🙂 zapomniałam dodać w przepisie, że bardzo wiele zależy od tego JAKIEJ mąki kokosowej użyjemy! Niestety ta, która swego czasu była mocno przeceniana w Netto przypomina wióry i ciasteczka są ekstremalnie suche, za to ta dostępna w Piotrze i Pawle firmy Coco Farm jest świetna 🙂

      Pozdrawiam i życzę samych udanych kulinarnych doznań!

  • Reply Hw Wrzesień 25, 2017 at 7:54 am

    Proszę o podanie jakiego mleka kokosowego konkretnie Pani używa w tym przepisie. Dostępnych jest wiele o różnej konsystencji i to może mieć znaczenie.

  • Reply Justa Styczeń 13, 2018 at 4:33 pm

    Czy zamiast mleka kokosowego można dać mleko bez laktozy?

    • Reply Agnieszka Styczeń 14, 2018 at 11:14 am

      Raczej nie. Gęste mleko kokosowe nadaje odpowiednią konsystencję.

  • Reply Iza bela Luty 26, 2018 at 5:58 pm

    Niestety wyszedł zakalec a zrobiłam zgodnie z przeisam i wszystko wyladowało w koszu:(

    • Reply Agnieszka Luty 26, 2018 at 6:01 pm

      Bardzo mi przykro 🙁 choć szczerze wydaje mi się to niemożliwe! Mąkę kokosową można jeść na surowo, dlatego też ta wilgotność ciasteczek jest jak najbardziej wskazana i nieszkodliwa

  • Reply Marta Marzec 2, 2018 at 2:48 pm

    Ciastka miękkie, rozlały sie podczas pieczenia. Nie wygladają jak na zdjęciu a smakują niestety słabo.Uważam,że coś nie jest ok z przepisem.

    • Reply Agnieszka Maj 24, 2018 at 2:09 pm

      Przykro mi. Naprawdę nie mam już pojęcia czemu tak źle wychodzą. Moje zawsze są bardzo smaczne, co prawda bardzo kruche ale zwarte.

    Leave a Reply