NA SŁODKO, PRZEPISY

ROZKOSZNE CIASTECZKA Z MĄKI KOKOSOWEJ

To ty nie jesz słodyczy?! Na to pytanie mam okazję odpowiadać często i jak pewnie się domyślacie odpowiedź jest przecząca!

Na moim instagramie udowadniam, że można jeść słodko, zdrowo i do tego roślinnie. Dzisiaj postanowiłam podzielić się z Wami, jednym z tych przepisów, do których wracam z wyjątkową chęcią i werwą . Nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim prostotę wykonania. Są to ciasteczka „kokosowe”, w których na próżno szukać wiórek kokosowych. Całą robotę robi królowa – mąka i jej towarzysze mleko i olej kokosowy.

obrobione ciastko kokosowe

Ciasteczka zrobiły szał nie tylko w moim domu, ale również zachwyciły koleżanki dietetyczki z uczelni. Specjalne umiejętności kulinarne? Zaawansowany sprzęt kuchenny? Niepotrzebne (no może jedynie blender się przyda ;)). Klucz do sukcesu to zakup bazowych składników, tj. olej czy mąka kokosowa, które posłużą również do innych wegańskich pyszności, także w wersji wytrawnej.

Ciasteczka wychodzą delikatnie kruche i naturalnie słodkie. To zasługa właśnie mąki. Wiem, wiem. Zachwalam ją wniebogłosy, ale dopóki nie spróbowałam, nie uwierzyłam! Warto zainwestować. Moja 500 g paczka kosztowała ok 10 zł.

Bonus dla osób aktywnych fizycznie! Plus 8 g białka na każde 100 g mąki w porównaniu do jej tradycyjnego pszennego odpowiednika.

 

 

SKŁADNIKI  (na ok. 21 ciasteczek)

0k. 150 g mąki kokosowej (do uzyskania zbitej, ale wilgotnej konsystencji; warto kupić dobrej jakości mąkę np. tutaj – ciasteczka będą wtedy mniej suche)*

szczypta sody oczyszczonej

szczypta soli

3 banany (najlepiej mocno dojrzałe)

200 ml mleczka kokosowego

2-3 czubate łyżki oleju kokosowego

3 łyżki syropu klonowego, daktylowego lub miodu (do wyboru według uznania)

parę łyżek mleka roślinnego (gdy masa jest za sucha)

opcjonalnie – ugotowana na sypko kasza jaglana

MOJE ULUBIONE DODATKI**

niesolone orzechy ziemne

daktyle

mak lub sezam (bez tego się nie obędzie!)

opcjonalniesuszone banany

 

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Wymieszać mąkę z sodą i solą.
  2. W osobnej misce dokładnie zblendować banany, mleko, olej kokosowy i syrop.
  3. Połączyć dwie masy z drobno pokrojonymi dodatkami i wyrobić ciasto za pomocą dłoni.
  4. Nagrzać piekarnik do 150-180°C (w zależności od mocy piekarnika). Piec 20 minut (aż się zarumienią) i obrócić na drugą stronę. Piec ok. 10 minut.
  5. Wyjąć rumiane. Zajadać ze świeżymi owocami, musem owocowym bądź dla spragnionych bomby deserowej 😀  – domowym kremem orzechowym a la słony karmel lub domową nutellą. Przepisy wkrótce!

*Jeżeli dodacie nieco mniej mąki, ciasto będzie bardziej wilgotne i bananowe. Taka baza idealnie nadaje się również idealnie, jako spód do ciasta z sezonowymi owocami.

**Polecam za pierwszym razem spróbować tę podstawową wersję, zaś potem próbować innych ulubionych bakalii.

 

img_20161103_173931

SMACZNEGO!

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

  • Reply Ola Lipiec 28, 2017 at 7:50 am

    Kupuję mąkę kokosową w Dino. Kosztuje 2,99 za 250g, więc cena jest atrakcyjna, pozdrawiam!

    • Reply Agnieszka Lipiec 28, 2017 at 11:12 am

      O super okazja 🙂 w sumie, kiedy rok temu wrzucałam ten przepis, to ceny tej mąki też były wyższe, a teraz nic tylko lecieć do pierwszego lepszego marketu i jest!
      Również pozdrawiam!

  • Reply Karo Sierpień 6, 2017 at 1:41 pm

    Szukałam przepisu na coś z mąka kokosowa. Wybrałam Twój. Nigdy nie komentuje na blogach. Cała partia wylądowała w koszu. Najgorsze ciastka jakie kiedykolwiek jadłam. I tak, wyszły, wyglądały pięknie. Ale w smaku okropne.

    • Reply Agnieszka Sierpień 7, 2017 at 1:20 pm

      Przykro mi to słyszeć. Mąka kokosowa jest specyficznie krucha, trochę ciężka i nie każdemu podchodzi, choć akurat w tej wersji częstowałam wiele osób i wszyscy się zajadali.
      Pozdrawiam

  • Reply Mariola Sierpień 8, 2017 at 3:32 pm

    Ciastka są smaczne, lecz zbyt suche żeby je jeść bez popijania. Do tego strasznie się łamią.
    Podążając za Pani radą, następnym razem użyje masy jako spód do wegańskiego sernika z owocami! 🙂

    • Reply Agnieszka Sierpień 16, 2017 at 8:20 pm

      Dziękuję za opinię 🙂 zapomniałam dodać w przepisie, że bardzo wiele zależy od tego JAKIEJ mąki kokosowej użyjemy! Niestety ta, która swego czasu była mocno przeceniana w Netto przypomina wióry i ciasteczka są ekstremalnie suche, za to ta dostępna w Piotrze i Pawle firmy Coco Farm jest świetna 🙂

      Pozdrawiam i życzę samych udanych kulinarnych doznań!

  • Reply Hw Wrzesień 25, 2017 at 7:54 am

    Proszę o podanie jakiego mleka kokosowego konkretnie Pani używa w tym przepisie. Dostępnych jest wiele o różnej konsystencji i to może mieć znaczenie.

  • Leave a Reply