NA SŁODKO, PRZEPISY

SPOSÓB NA PRZEJRZAŁE BANANY CZYLI CHLEBEK Z CZEKOLADĄ I PIECZONE JABŁKA

Wilgotny i przełamany kwaskowatymi jabłkami… czy może być lepiej?

 

SKŁADNIKI NA CHLEBEK BANANOWY (ok. 9 porcji)

  • 100 ml niesłodzonego mleka roślinnego
  • 2 ml octu jabłkowego
  • 330 g bardzo dojrzałych bananów
  • 70 g dowolnego słodzidła np. miodu, syropu klonowego, cukru kokosowego lub melasy z karobu
  • 40 g oleju kokosowego lub rzepakowego
  • 3 ml naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 160 g mąki (u mnie pół na pół żytnia i z białego ryżu)
  • 10 g sody oczyszczonej
  • 2 g soli morskiej
  • 70 g czekolady gorzkiej 74%
  • cynamon do smaku

 

Przygotowanie

  • W małej miseczce mieszamy mleko z octem. W dużej misce blendujemy bardzo dojrzałe banany ze słodzidłem, olejem i ekstraktem waniliowym. Do masy dodajemy przesiane mąki, sodę, cynamon i sól. Dokładnie mieszamy z pokrojoną czekoladą. Pieczemy w 200 st. ok. 1h 30 min. (bez termoobiegu), czyli do momentu aż widelec włożony do chlebka będzie suchy.

* Gdyby skórka się przypalała – przykrywamy folią i dalej pieczemy.

 

Świetnie smakuje z podanymi obok pieczonymi jabłkami z żurawiną i orzechami np. nerkowca.

 

1 PORCJA CHLEBKA to ok. 200 kcal || 2 g B || 7 g T || 34 g W.

 

SKŁADNIKI NA PIECZONE JABŁKA (ok. 2 porcje)

  • 360 g jabłek odmiana Boskoop
  • 20 g suszonej żurawiny
  • 20 g orzechów nerkowca
  • szczypta cynamonu cejlońskiego

 

Przygotowanie

  • Jabłka kroimy na pół i wydrążamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia. Posypujemy żurawiną, siekanymi orzechami i cynamonem. Zapiekamy w ok. 200 st.

 

1 PORCJA JABŁEK to ok. 170 kcal || 2 g B || 5 g T || 33 g W.

 

Świetny na śniadanie, deser, kolację… bo zdrowe wybory nie wymagają poświęceń 💖

Smacznego! 💚😉

 

BĄDŹMY W KONTAKCIE !

Wskakuj na Facebook oraz Instagram.

Komentuj i dziel się ze światem.

Twoja obecność z pewnością przyczyni się do nie jednego uśmiechu na mojej twarzy!

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply