PRZEPISY, WYTRAWNIE

BATATY PIECZONE PO MISTRZOWSKU

Bataty. Moja miłość od „pierwszego spróbowania”. Chociaż zajadam się nimi równie dobrze w wersji saute, to jednak przygotowane w ten sposób, nabierają niepowtarzalnej i jakże fenomenalnej jakości. Cała słodycz i aromat zostały wydobyte. Niebo w gębie to mało powiedziane!

Przepis, jak zresztą wszystkie zamieszczane przeze mnie na blogu, jest banalnie prosty, pyszny i zdrowy! Tak można by wymieniać bez końca. Czemu sięgnęłam po bataty zamiast po nasze polskie ziemniaki? Słodycz! To ona przyciąga i sprawia, że nadają się zarówno na słodko, jak i na słono. Koniecznie musicie spróbować sernik z ich udziałem, ale to niebawem, a tymczasem wytrawnie. Jestem pewna, że podane w ten sposób zachwycą każdego, a w szczególności pozytywnie zaskoczą  tych, którzy nigdy za batatami nie przepadali.

To co otrzymacie, nie nazwałabym frytkami. Tamte kojarzą się z chrupkimi, równiutko pokrojonymi ziemniakami, te zaś powinny być soczyste, lekko zarumienione, jednak miękkie i bardzo naturalne w swym kształcie. A co najważniejsze, żadne frytki nie dorównują im smakiem!

Uwierzcie, Wasze kubki smakowe oszaleją! A ciało podziękuje za uraczenie go hojną porcją witaminy A (przeciwutleniacz!), która wymiecie cieszące się złą sławą „wolne rodniki” (to one mnożą się po treningu jak opętane i spowalniają regenerację).

 

Składniki:

2 duże bataty

Marynata:

ok. 1/3 szklanki oleju (u mnie rzepakowy)

1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki*

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

1/2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka ziół prowansalskich lub czubrycy **

sól, pieprz

 

*koniecznie spróbujcie wędzonej papryki! (jest bardzo łatwo dostępna w sklepach) Sprawdzi się również w wielu innych przepisach, np. sprawi, że Wasz sos pomidorowy zacznie smakować jak prawdziwe bolognese bez dodatku mięsa.

**u mnie ostatnio króluje wersja z bułgarską czubrycą 🙂

 

Przygotowanie:

  1. Umyć dokładnie bataty, nie obierać ze skórki, pokroić w podłużne, dosyć szerokie części – wersja dla tych, którzy lubią szybkie przygotowanie i potem bawienie się w oddzielanie skórki od miąższu. Druga opcja to po prostu obranie batata i pokrojenie w talarki.
  2. Przygotować marynatę poprzez wsypanie do oleju wszystkich przypraw i staranne wymieszanie całości.
  3. Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 200°C .
  4. Solidnie maczać i wcierać marynatę w bataty (najlepsza zabawa! 😀 ) i układać na blaszce (powinny delikatnie opływać w oleju, aby podczas pieczenia wszystko skwierczało). Piec ok. 30-35 minut do miękkości, cały czas doglądając czy się nie przypaliły, ewentualnie warto przewrócić na drugą stronę (skórka powinna odchodzić bez problemu).
  5.  Uważać na sąsiadów! Mogą niepostrzeżenie pojawić się u naszych drzwi !

 

Delikatna cierpkość rukoli idealnie podkreśla słodycz batatów!

 

Z czym podawać?

  • Świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu ze świeżą sałatką i kotletami warzywnymi.
  • Równie pysznie smakują na kanapce np. z hummusem, rukolą i sosem z tahiny.
  • Zresztą same też wymiatają!

 

Dajcie koniecznie znać, czy też zawładnęły Waszymi sercami 😉

Smacznego!

BĄDŹMY W KONTAKCIE !

Obserwuj fanpage bloga. Bądź na bieżąco z ciekawymi materiałami i nowymi wpisami na Facebook oraz Instagram

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply