Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/greenman/domains/biegiemdolodowki.pl/public_html/wp-includes/post-template.php on line 284
NA SŁODKO, PRZEPISY

SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE (bez rafinowanego cukru, wegańska, 290 kcal)

Jako, że jestem ogromną miłośniczką wszelkich tart i jabłek, to nie mogłoby się obyć bez chociaż jednego przepisu z ich udziałem! Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania :). Ciasto jest idealnie kruche, ale nie suche. A co dla mnie najistotniejsze, jest zdrowe! W 100% składniki pochodzenia roślinnego. Bez wora tłuszczów nasyconych i trans, które aż kipią w tradycyjnym kruchym przysmaku. Udało się też zamienić mąkę pszenną na mieszankę kukurydzianej z ryżową. Świetne, delikatne połączenie, które równie genialnie sprawdza się przy roślinnych naleśnikach. Polecam dla wszystkich spragnionych nowości, bezglutenowców, jak również po prostu przytłoczonych olbrzymią ilością dodawanej do wszystkiego mąki pszennej. Obiecuję, że tradycyjne wypieki pójdą w odstawkę!

Co więcej użyłam do ciasta cukru kokosowego. Jak to ja? Największa zwolenniczka syropu klonowego? 😀 A jednak! Dałam się przekonać. Począwszy od cudownie karmelowego, lekko palonego smaku, po wartości odżywcze. Mój portfel też na tym zresztą zyskał ;-). Kilogram cukru kokosowego kosztuje o połowę mniej niż syrop klonowy!

Kto by pomyślał, że takie ciacho (posłodzone cukrem kokosowym zamiast tego rafinowanego) może być świetnym dodatkiem do diety sportowców! Skąd takie wnioski? Słodzidło pochodzące naturalnie z kokosa zawiera niemal 30 razy więcej magnezu niż „biały cukier”! Do tego obfituje w potas. Idealne połączenie dla zdrowych mięśni.

Takie ciacho dzielimy na 4 kawałki i mamy idealny deser o niewygórowanych 290 kcal. Następnym razem próbuję z lodami waniliowymi na bazie mrożonego banana! A co!

 

 

SKŁADNIKI (8 porcji)

KRUCHY SPÓD I WIERZCH

Szklanka mąki kukurydzianej
Szklanka mąki ryżowej białej
Czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
Łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
4-5 łyżek gęstego mleczka kokosowego
Pół szklanki cukru kokosowego (ja swój kupuję TUTAJ, podobnie, jak wiele innych zdrowych produktów)
2 łyżki syropu klonowego  (myślę że już niepotrzebny..naprawdę jest wystarczająco słodka ;-))
Łyżka kleiku z siemienia lnianego
3-4 czubate łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego

MASA JABŁKOWA

4-5 dużych jabłek Ligol startych na grubych oczkach, wymieszanych z cynamonem i namoczonymi rodzynkami (odstałe i mocno odsączone z soku za pomocą rąk)

PRZYGOTOWANIE

  • Mieszamy suche składniki. Dodajemy mokre (w tym rozpuszczony olej kokosowy i kleik ze zmielonego siemienia lnianego). Dokładnie wyrabiamy ciasto. Powinno być lekko tłustawe i klejące. Odstawiamy na 1 h do lodówki.
  • Po tym czasie część ciasta wykładamy na spód (najlepiej okrągła forma), przebijamy widelcem, układamy odsączone jabłka i zdobimy na wierzchu paseczkami z reszty ciasta.
  • Pieczemy 45 min. w 180 st. (nawiew ogólny + grzanie od spodu, żeby nie było zakalca ;-)).
  • Gotowe!

 

Smacznego!

 

BĄDŹMY W KONTAKCIE !

Wskakuj na Facebook oraz Instagram.

Komentuj i dziel się ze światem.

Twoja obecność z pewnością przyczyni się do nie jednego uśmiechu na mojej twarzy!

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply