NA SŁODKO, PRZEPISY

Walentynkowe czekoladowe placuszki z jabłkiem

Jako, że Walentynki kojarzą się ze słodyczą, czyli caaaałym ciepłem, które chcielibyśmy oddać ukochanej osobie to przygotowałam dziś dla Was mój najbardziej autorski smakołyk, który piekę od pradziejów. Z pewnością odpowie on na potrzeby tych, który marzą o słodkich i wilgotnych placuszkach, pankejkach i tym podobnych tematach :D. Dla mnie ten przepis to idealny deal, bo nic nie muszę smażyć (stać nad kuchnią!), nic się nie przypali (a lubi robić na złość!) i nadal jest w klimacie #comfortfood!

Podam Wam przepis podstawowy z odnośnikami do tego co akurat wpadło tym razem do miski. Najbardziej lubię w nich to, że dają mi pole do popisu i fantazji, przy czym bazę zawsze stanowią płatki owsiane górskie i zmielone siemię lniane. Z dodatkami można kombinować do woli! Sprawdzi się też mleko roślinne zamiast wody, np. sojowe dla , tych co szczególnie dbają o białko w diecie, a przy okazji dostarczą sobie w ten sposób ekstra dawkę wapnia, jeśli mleko zostało fortyfikowane w ten minerał.

 

 

PRZEPIS PODSTAWOWY (w nawiasie akurat dzisiaj wykorzystane dodatki)- ok. 9 placuszków

  • 60 g Siemię lniane zmielone
  • 65 g Płatki owsiane górskie (+ 10 g płatki orkiszowe + 15 g otręby owsiane)
  • 300 ml Woda
  • Szczypta soli
  • 60 g Miód pszczeli (+ 40 g melasa z chleba świętojańskiego)
  • 20 g Daktyle suszone
  • Imbir, mielony (łyżeczka)
  • Cynamon, mielony (1/2-1 łyżeczki; dodaję, gdy jest kakao)
  • Naturalny ekstrakt wanilii (łyżeczka)
  • 10 g Kakao, proszek
  • 18 g Wiórki kokosowe
  • 20 g Słonecznik łuskany
  • 40 g Rodzynki suszone
  • 100 g Jabłko starte na grubych oczkach

 

* Jeśli używasz tylko produktów podstawowych to zsumuj np. ilość płatków (90 g) czy słodzidło (100 g).
* Miód można zastąpić np. syropem klonowym czy daktylowym.

Przygotowanie

  • Nagrzewamy piekarnik na 200 st.
  • Do miski wsypujemy płatki (zostawiamy na potem 15 g płatków owsianych i 15 g otrąb) i zmielone siemię lniane (tu odmiana ZŁOCISTA) – zalewamy wrzącą wodą, delikatnie solimy i mieszamy.
  • Dodajemy słodzidło, daktyle, kakao, płaską łyżeczkę imbiru, cynamonu i 2 płaskie łyżeczki jak najbardziej naturalnego ekstraktu z wanilii – blendujemy na jednolitą masę.
  • Gotową masę mieszamy z wiórkami, pokrojonymi bakaliami, słonecznikiem/pestkami dyni, pozostałymi 15 g płatków owsianych, 15 g otrąb i startym na grubych oczkach jabłkiem.
  • Wykładamy na papier do pieczenia sporą łychę na 1 placuszek i pieczemy BEZ termoobiegu ok. 20 min. w 180 st., wyjmujemy i czekamy aż ostygną.
  • Podajemy po prostu z masłem orzechowym i gruszką, bananem <3 lub z roślinnym jogurtem i świeżymi owocami czy musem owocowym (na zdjęciu mus melonowy z bananem i wiórkami kokosa), a dla szukających ekstra sytości koniecznie z twarożkiem z fasoli. Pycha!

 

* czekamy zdecydowanie i twardo, ponieważ tuż po upieczeniu nie będą nawet chciały odejść od papieru! 😉

1 PLACUSZEK to ok. 170 wspaniałych dla Twojego ciała i umysłu kalorii || 3,5 g B || 6 g T || 23,5 g W

 

Smacznego! 💚😉

BĄDŹMY W KONTAKCIE !

Wskakuj na Facebook oraz Instagram.

Komentuj i dziel się ze światem.

Twoja obecność z pewnością przyczyni się do nie jednego uśmiechu na mojej twarzy!

Previous Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply