PRZEPISY, WYTRAWNIE

ZUPA SOCZEWICOWA JAK U MAMY

Zimno. Ciemno. Chciałoby się rozgrzać ciało i pobudzić zmysły. No problem! Ta zupa zadziała. Nie potrzeba bulionów, kości, mięsa! Pełna gama smaków na roślinach!

Przepis jest banalny, a efekty oszałamiające 😀 bez kokieterii! Posmakuje każdemu miłośnikowi zup. Nawet temu, dla którego zupa bez mięsa to nie zupa. Bez obaw. Soczewica robi całą robotę! Dostarcza przy tym masę wartościowego białka. Pycha!

SKŁADNIKI:

2 czerwone cebule

1-2 łyżki oleju kokosowego/rzepakowego uniwersalnego

2 marchewki (starte na dużych oczkach)

2 drobne pietruszki

3 drobne ziemniaki

3 ząbki czosnku (zmiażdżone)

100 g zielonej lub czerwonej soczewicy (przed ugotowaniem)

pół słoiczka koncentratu pomidorowego

PRZYPRAWY:

sól morska i pieprz

1/3 łyżeczki mielonego imbiru

2 łyżeczki słodkiej papryki

odrobina chilli

1 łyżka ekologicznej przyprawy do rosołu (zamiast kostki – uwielbiam tę „Dary Natury”!)

2 liście laurowe

2 zioła angielskie

POD KONIEC:

majeranek

zioła prowansalskie

sok z cytryny

natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

  • Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju do zeszklenia się (z solą i pieprzem).
  • Dodajemy marchew, pietruszkę (ewentualnie seler) – dusimy ok. 4 minuty, cały czas mieszając.
  • Dodajemy czosnek, imbir, przyprawę do rosoły i papryki w proszku. Znów mieszamy.
  • Dodajemy surową soczewicę, zalewamy wrzącą wodą więcej niż ponad wysokość warzyw. Gotujemy 10 min. (w przypadku czerwonej soczewicy) lub ok. 20 min. (w przypadku zielonej).
  • Dodajemy ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, koncentrat, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości ziemniaków.
  • Pod sam koniec doprawiamy majerankiem, ziołami prowansalskimi, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  • Zanurzamy w zupie świeże pędy natki pietruszki.
  • Najlepiej smakuje odgrzana następnego dnia! 👌

 

*1 porcja to 300 ml

Dajcie koniecznie znać, jaka jest Wasza ulubiona zupa ze strączkami w roli głównej?

SMACZNEGO! 😉

BĄDŹMY W KONTAKCIE !

Obserwuj fanpage bloga. Bądź na bieżąco z ciekawymi materiałami i nowymi wpisami na Facebook oraz Instagram

 

 

Previous Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply