WEGAŃSKIE PRZEPISY

CZEKO CZEKO CHLEBEK BANANOWY Z KOMOSĄ RYŻOWĄ

Gdy mamy nieziemsko dojrzałe banany, najlepszym rozwiązaniem jest chlebek – wilgotny, mocno czekoladowy, z nutą sezamowego aromatu komosy ryżowej. Uwaga dla łakomczuchów! Kilku godzin i foremnka znika!

Jak to jest? Czasem szukamy, staramy się i nie wychodzi. Innym razem (ten właśnie! :)) wypala i zachwyca. Mimochodem powstaje cudeńko – gluten, sugar, dairy-free. Proces przygotowania trwa dosłownie kilka minut. Ot zmieszać składniki i wrzucić do piekarnika.

 

Z przepisu powstaje chlebek, bananowy „murzynek”. Jak zwał tak zwał. Smakuje wybornie. Naturalną słodycz uzyskuję z bananów i daktyli. I nie jest suchy! By zaoszczędzić pieniądze, mielę komosę na mąkę*. Nie specjalnie dokładnie. Częściowo niezmielone ziarenka tworzą ciekawą konsystencję.

* można uczynić podobnie z ryżem, choć mąka ryżowa jest lepiej dostępna

Czemu komosa?

Skrywa olbrzymią moc składników odżywczych i jest źródłem najbardziej wartościowego białka roślinnego (zawiera w swym składzie bardzo dobre proporcje aminokwasów egzogennych).

Z masłem orzechowym smakuje jeszcze lepiej. I z musem bananowym oprószonym cynamonem! Mniaaaam.

 

 

SKŁADNIKI

100 g mąki ryżowej

120 g quinoa (komosa ryżowa jasna)

7-8 daktyli

2 łyżki kakao

3 łyżki oleju kokosowego

5 bardzo dojrzałych bananów

łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli morskiej

 

PRZYGOTOWANIE

Zmielić w młynku quinoa na mąkę (dosyć dokładnie, jednak może pozostać niewielka ilość niezmielonych ziarenek)

Zblendować blenderem ręcznym banany z olejem.

Wymieszać suche i mokre składniki osobno.

Połączyć wszystkie składniki z pokrojonymi daktylami.

Przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 40 minut w temperaturze 150°C.

 

 

P.S. Jedz bez wyrzutów sumienia! Żaden deser nie sprawi przyjemności, gdy nie będziesz cieszyć się jego dobrocią.

Przepraszam za niewyględne zdjęcie. To ostatni kawałek 🙂 Zimowe ciemności nie sprzyjają.

 

SMACZNEGO!

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply