WEGAŃSKIE PRZEPISY

NATURALNE WZMOCNIENIE

Jesteś na bazarku. Stoisz przed chmarą warzyw. Widzisz piękne papryki, dorodne pieczarki, okrągłe pomarańcze. Już prawie sięgasz po zdobycze z importu. O nie! Nie tym razem. Dzisiaj schylasz się po niepozorną kapustę.  Wracają wspomnienia prostych babcinych obiadów. Dziś będzie po staropolsku.

Zanim przystąpisz do pichcenia zwróć uwagę, jak drogocennym warzywem jest kapusta. Często poszukujemy magicznych proszków, lekarstw, egzotycznych super foods, a nie dostrzegamy co mamy pod nosem.

 

Kapusta to skarbnica antyoksydantów!

 

Badacze odkryli w niej blisko 20 różnych flawonoidów i 15 związków fenolowych. To potężna liczba!

Na co wpływają te związki?

Po prostu robią niezły porządek w organizmie. Wymiatają wolne rodniki, czyli „złe charaktery” i w ten sposób nie dopuszczają do „przestępstw”, czyli rozwoju chorób. Sukcesywne usuwanie wolnych rodników sprawia, że procesy regeneracyjne zachodzą szybciej. Sportowcy widzą o tym najlepiej!

 

Za dawnych czasów kapustę jadało się non stop. Czy to czerwoną, białą, czy kiszoną. Kto by przypuszczał, że dziś jedzony tylko z mięsem bigos, kiedyś był tradycyjnym staropolskim daniem opartym wyłącznie na kiszonej kapuście gotowanej z grochem lub z dodatkiem grzybów i suszonych śliwek. To z biegiem czasu i pieniędzy w portfelu, zaczęto robić wersję mięsną, która jest ciężka, tłusta, kojarzona z wzdęciami i innymi nieprzyjemnymi dolegliwościami gastrycznymi. 😉

Co zrobić, aby kapusta była lekkostrawna?

  1. Dodaj sporo suszonego majeranku (zawsze pod koniec gotowania). Dobrze sprawdza się również kminek.
  2. We wstępnej fazie gotuj ją bez przykrycia, aby uwolniła się część olejków eterycznych.

Odporność. Odporność. I jeszcze raz odporność! W powyższej tabeli widzimy, że już niewielka porcja 150 g ugotowanej czerwonej kapusty dostarcza nam wybitnie duże ilości witaminy K, C oraz B6. Jest też bardzo dobrym źródłem magnezu, błonnika, potasu, witaminy B1, kwasu foliowego oraz miedzi.

Pora na przepis na modrą kapustę.

 

SKŁADNIKI

niewielka główka czerwonej kapusty

czerwona cebula

olej kokosowy/rzepakowy

jabłko

suszona żurawina

ocet winny

suszona natka pietruszki

majeranek

sól

pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kapustę poszatkować.

Obgotować w wodzie (ok. 6-8 minut, bez przykrycia).

Na oleju podsmażyć cebulę z solą i pieprzem.

Dorzucić kapustę i starte jabłko.

Przykryć, dusić, aż lekko zmięknie, w razie potrzeby dolewać przegotowanej wody.

Wrzucić 2 garści żurawiny i ponownie dusić pod przykryciem (ok. 20-30 minut).

Dodać odrobinę octu winnego.

Doprawić solą, pieprzem i suszonymi ziołami.

Z roślinnymi cepelinami smakuje wybornie 🙂

Na zdrowie!


BĄDŹMY W KONTAKCIE

Obserwuj fanpage bloga. Bądź na bieżąco z ciekawymi materiałami i nowymi wpisami na Facebook oraz Instagram.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply Mania Marzec 12, 2017 at 11:22 am

    A jak robisz roślinne cepeliny ? Wyglądają bardzo apetycznie 😉

  • Reply Mania Marzec 12, 2017 at 3:38 pm

    Ciekawe wpisy :).
    Czekam na przepis na cepeliny. Wyglądają bardzo apetycznie 🙂

    • Reply Agnieszka Marzec 14, 2017 at 7:55 am

      Cieszę się bardzo, że Ci się spodobały;)
      Cepeliny robię tak jak ciasto na kopytka czy knedle tylko po prostu bez jaja. Gotuję zmieniaki, ostudzam, przeciskam przez praskę, dodaję na oko mąkę i sól, wyrabiam ciasto, formuję kulki, rozpłaszczam i wypelniam farszem takim tradycyjnym z pieczarek z cebulką jak do uszek, albo pieczarki z cieciorką, kombinacji ze straczkami do woli 🙂 zawijam i gotuję w osolonej wodzie od wpłynięcia ok. 4 minuty. Lubię podawać z podsmazona cebulką na oleju kokosowym.

  • Reply Mania Marzec 14, 2017 at 5:20 pm

    Dzięki za odpowiedź. Na pewno spróbuję 🙂

  • Leave a Reply