WEGAŃSKIE PRZEPISY

PLACUSZKI Z AMARANTUSA. CHRUPIĄCE I SŁODKIE. BEZ SMAŻENIA

Zdrowych słodkości nigdy za wiele! ❤ Odkryłam ostatnio takie oto placuszki – bogate w pełnowartościowe białko, żelazomagnez i wapń. To sprawka amarantusa. Nie mamy często na niego pomysłów, a genialnie sprawdza się w słodkich wypiekach. Otrzymujemy super wartościową przekąskę, która nie tylko smakuje, ale też ładuje i odżywia!

Kto powinien szczególnie zwrócić uwagę na przepis, którym nie powstydzili by się sami Aztekowie, Majowie czy Inkowie?

  • Miłośnicy nieprzetworzonych słodkości.
  • Osoby dbające o dobrej jakości białko w diecie.
  • Osoby odchudzające się! Tak! Placuszki mają dużo błonnika. Zapewniają sytość na długo.
  • Osoby żyjące w mocno zanieczyszczonym środowisku, stresie, z obniżoną odpornością. Tu pomoże skwalen, którego świetnym źródłem jest amarantus. Możemy go również znaleźć w oliwie z oliwek oraz tłuszczu rybim (zatem widzimy alternatywę dla ryb w przypadku niedoboru hormonów steroidowych czy witaminy D).

To by było na tyle z teorii. O poszczególnych składnikach mogłabym pisać poematy. Samo zdrowie!

Jeśli już trochę znacie moje przepisy, to wiecie, że nie jestem zwolenniczką smażenia. Na szczęście w żaden sposób nie zmniejsza to smakowitości proponowanych przeze mnie dań. Placuszki wychodzą z piekarnika chrupiące, lekko wilgotne w środku, o orzechowym aromacie dzięki użyciu amarantusa.

 

WARTOŚCI ODŻYWCZE (1 SZTUKA – 65 g)

130 kcal

2,5 g białka

4 g tłuszczu

19 g węglowodanów

 

Zatem jeden placuszek to niemal tyle samo kalorii co zdrowy baton ze sklepu (np. „dobra kaloria”). A domowy i zrobiony z miłością!

 

 

SKŁADNIKI

5 łyżek amarantusa (zmielonego w młynku na mąkę)

5 łyżek płatków owsianych

1 szklanka mleka roślinnego (użyłam owsiane)

2 dojrzałe banany

10 sztuk daktyli suszonych

3 łyżki żurawiny suszonej

2 łyżki orzechów włoskich

4 łyżeczki siemienia lnianego (świeżo zmielonego)

2 łyżki syropu klonowego

3 łyżki wiórek kokosowych

1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego

1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego lub wanilii w proszku

szczypta mielonego imbiru

szczypta soli morskiej

PRZYGOTOWANIE

Amarantus zmielić w młynku na mąkę, wymieszać z zimnym mlekiem i siemieniem. Odstawić na moment.

Banany, namoczone daktyle, syrop, cynamon, imbir, wanilię zblendować tak, aby były wyczuwalne cząstki daktyli.

Wymieszać powstałe masy z posiekanymi orzechami, żurawiną, wiórkami i płatkami.

Wykładać łyżką na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piec przez 15 minut w temperaturze 200°C.

SMACZNEGO!


BĄDŹMY W KONTAKCIE

Obserwuj fanpage bloga. Bądź na bieżąco z ciekawymi materiałami i nowymi wpisami na Facebook oraz Instagram.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply