fbpx
PRZEPISY, WYTRAWNIE

Kotlety z soczewicą, kaszą gryczaną i papryką – WEGAŃSKIE!

Aż duma mnie rozpiera. Metoda prób i błędów. I jest! Co poniektórych, mocno wyczekiwany, pierwszy na blogu, całkiem autorski przepis na burgery z roślin. Sprawdźcie koniecznie!

A zaczęło się od porządków w szufladzie z kaszami, mąkami i innymi cudami. 🙂 Muszę Wam przyznać, że takie czystki działają na mnie niezwykle inspirująco. W czeluściach kuchni kryją się często niesłusznie zapomniane skarby.
Właśnie tak było z płatkami gryczanymi (chodzi o tego typu „ciemne” płatki https://zielonaesencja.pl/product-pol-592-Platki-gryczane-500-g-GREEN-ESSENCE.html). Odkryte parę lat temu, zachwyciły. Jak to możliwe, że tak prosty produkt, fenomenalnie odmienia potrawę? Gdy dokopałam się do nich ponownie, od razu czułam w kościach, że burgerowe eksperymenty wypalą.

W głowie narodził się koncept. Czerwona soczewica – strączek, nad wyraz delikatny i zdecydowanie najszybszy w gotowaniu. Kolejny składnik – kasza gryczana niepalona. Zdrowa, pyszna, czasem kojarzona jedynie z gulaszem, a jednak sprawdza się tutaj świetnie. Nie dominuje. Zapewniam, że posmakuje nawet „kaszogryczano” niejadkom. 😉
Soczewica wzdyma? Być może to kwestia odmiany. Zielona jest ciężkostrawna. Czerwona zaś, jest jej przeciwieństwem. Nie dość, że nie wymaga maczania na noc, to jeszcze gotuje się błyskawicznie.
Burgery pieczemy. Bez smażenia jest po prostu zdrowiej. Wzdęcia odchodzą w niepamięć. A w zamian ekstra porcji tłuszczu, przygotowujemy szybki sos pomidorowy i jest równie dobrze, a może nawet lepiej!

 

 

SKŁADNIKI (na ok. 10 kotletów)

100 g kaszy gryczanej niepalonej (przed ugotowaniem)
200g suchej czerwonej soczewicy
100g płatków gryczanych
1/2 świeżej czerwonej papryki
czerwona cebula
ząbek czosnku
garść świeżej natki pietruszki
3 łyżki oleju z suszonych pomidorów + trochę oleju rzepakowego
odrobina skrobi ziemniaczanej

 

PRZYPRAWY
majeranek
oregano
chili
pieprz
sól morska
sos sojowy do smaku

przyprawa do mięsa wieprzowego Kamis (opcjonalnie)

 

PRZYGOTOWANIE

1. Kaszę i soczewicę ugotować osobno w osolonej wodzie.
2. Paprykę, cebulę, natkę pokroić w kostkę.
3. Wymieszać wszystkie składniki z przyprawami. (najlepiej zrobić to rękoma).
4. Użyć blendera ręcznego, aby częściowo mocniej połączyć masę. (dosłownie parę obrotów).
5. Piec przez ok. 20 min. w temperaturze 175°C.
6. Zajadać na ciepło do obiady, choć na zimno, następnego dnia smakują po prostu obłędnie!

 

BĄDŹMY W KONTAKCIE !

Wskakuj na Facebook oraz Instagram.

Komentuj i dziel się ze światem!

Twoja obecność z pewnością zmotywuje mnie do szerszego dzielenia się moimi przepisami na blogu (które nieskromnie uwielbiają moi pacjenci!) 🙂

 

Chcesz nauczyć się, jak komponować zbilansowane wege posiłki? Zróbmy to razem – prosto i skutecznie!

OFERTA DIETETYCZNA

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply Milena 17 lutego, 2019 at 10:14 am

    Hej, czy zamiast płatków gryczanych można użyć maki gryczanej? Pozdrawiam

    • Reply Agnieszka 18 lutego, 2019 at 10:23 am

      Hej, tak, ale będą wtedy zdecydowanie bardziej suche i płatki gryczane (te specyficzne lekko prażone) nadają ciekawy smak 🙂

  • Reply Milena 24 lutego, 2019 at 7:37 am

    Dziękuję za informację, pominęłam płatki, dodałam więcej kaszy. Wyszły przepyszne, to najlepsze wegeburgery jakie jadłam, serio!!! Dzisiaj kolejna porcja!

    • Reply Agnieszka 24 lutego, 2019 at 11:52 am

      Jak fajnie! Bardzo bardzo cieszy mnie ta wiadomość i dziękuję, że napisałaś <3

    Leave a Reply