fbpx
NA SŁODKO, PRZEPISY, ROŚLINNIE

Kruche ciasto z owocami, któremu nie oprze się żaden łakomczuch! (#vegan #Bez_Obsesji)

 

To ciasto dostało przydomek świąteczne. I niech tak będzie! W końcu mamy takie trochę przymusowe (koronawirusowe) „święta”. Bez oszustw 😀 – jest słodkie i rozpływające się w ustach. Idealne na popołudniowe posiedzenie z książką. Do dzieła!

 

O akcji #Bez_Obsesji napiszę szerzej w kolejnym wpisie. Jedno jest pewne – we współczesnym świecie warto walczyć o równowagę, także w ZDROWEJ kuchni. Jesteśmy w większości świadomi, że olej kokosowy jest źródłem równie niekorzystnych dla naszego zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych, co, np. masło. Wiemy już pewnie, że mąka ryżowa ma wysoki indeks glikemiczny. W takim razie, jaki dietetyk daje przepisy z ich wykorzystaniem? A właśnie, że daję! Bo chcę, abyśmy wszyscy podchodzili do zdrowego odżywiania z rozsądkiem. Ciasta tego nie polecam piec codziennie. Wszyscy mamy prawo zjeść od święta naprawdę smacznie. Nie ma w tym nic złego.

 

 

SKŁADNIKI (10 porcji)

SPÓD

  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego (20 g)
  • 6 łyżek cukru kokosowego (60 g lub innego zdrowego słodzidła*)
  • 9 łyżek nierafinowanego oleju kokosowego (90 g)
  • 1/2 szkl. wody (70-100 ml)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • mąka owsiana (60-100 g**)
  • mąka ryżowa, biała (100 g)
  • mąka ziemniaczana (25 g)

 

PRZYPRAWY

  • sporo soli
  • pół łyżeczki cynamonu, wanilii i szczypta kardamonu

 

 

*zdrowe słodzidła to też melasa z karobu, syrop klonowy, ksylitol (nadmiar wywołuje biegunki), erytrol, stewia, miód.
*dobrze sprawdzi się też mąka orkiszowa.

 

 

NADZIENIE

  •  3 duże jabłka (najlepiej odmiany do smażenia/pieczenia Boskoop)
  • 2 dojrzałe banany
  • łyżeczka cynamonu
  • 5 łyżek rodzynek
  • 2 łyżki słonecznika
  • 6 kostek ulubionej czekolady
  • świeżo starta skórka z pomarańczy

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy z wodą, słodzidłem, cynamonem, wanilią, kardamonem i szczyptą soli.
  • Całość podgrzewamy, do całkowitego połączenia się składników. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy, by masa lekko przestygła.
  • Dodajemy mielone siemię lniane i dokładnie mieszamy (ja używam delikatną w smaku odmianę złocistą).
  • Do dużej miski wsypujemy mąki, sól i proszek do pieczenia.
  • Do suchych składników dodajemy mokre i bardzo dokładnie mieszamy.
  • Przygotowujemy okrągłą blaszkę do tarty. Przekładamy do niej ciasto. Za pomocą dłoni wyklejamy ciastem blaszkę i nakłuwamy widelcem.
  • Formę z ciastem wkładamy do lodówki na ok. 30-60 min. (im dłużej tym lepiej).
  • Piekarnik nagrzewamy do 180-200 st. C.
  • Schłodzone ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20 min. Gdy ciasto będzie zarumienione, wyjmujemy, układamy starte jabłka z cynamonem i rodzynkami (wcześniej namoczonymi we wrzątku). Następnie dekorujemy plasterkami dojrzałych bananów i znów posypujemy cynamonem.
  • Ponownie zapiekamy ok. 30-40 min. (przed ostatnimi 10 min. posypujemy słonecznikiem i pokruszoną czekoladą, włączamy górny termoobieg, aby ładnie wszystko się zarumieniło).
  • Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy startą skórką z pomarańczy (wcześniej sparzoną).

 

1 porcja ciasta to 313 kcal, w tym 35 g węglowodanów, 16 g tłuszczu oraz 3 g białka. Ale…ale kalorie to nie wszystko! W nowoczesnym podejściu do dietetyki odgrywają coraz mniejszą rolę. Liczenie kalorii nie jest już na czasie. Nie wpływa dobrze na proces kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych, a tym bardziej na spokój ducha. Skupiajmy się na składnikach odżywczych ukrytych w żywności, a wyjdzie to nam na dobre! Takie ciacho nie zastąpi nam pełnowartościowego posiłku. Pomimo tego, że nie jest typowymi „pustymi”kaloriami, charakterystycznymi dla wyrobów cukierniczych, to jednak nie oszukujmy się, podnosi poziom glukozy i jeśli nie zadbamy w ciągu dnia o to, aby pozostałe posiłki były bogate w białko, zdrowe tłuszczę oraz węglowodany złożone, to możemy być pewni, że zjemy całą blachę. 80% rozsądku, 20% rozpusty zawsze wychodzi na zdrowie 😉

 

Na zdrowie!

 

 

Roślinne propozycje z ebooka – pyszne, odżywcze i gotowe w mig!

 

Chcesz nauczyć się indywidualnie, jak komponować zbilansowane wege posiłki? Zróbmy to razem – prosto i skutecznie!

 OFERTA DIETETYCZNA

 

Potrzebujesz planu żywieniowego, z którym możesz ruszyć już TERAZ?

 2-TYGODNIOWY JADŁOSPIS WEGAŃSKI 2100 kcal

2-TYGODNIOWY JADŁOSPIS WEGAŃSKI 1700 kcal wraz z modyfikacjami WEGETARIAŃSKIMI

 

A może szukasz inspiracji i wiedzy?

Poznaj swoją kobiecość i walory roślinnego odżywiania dopasowanego do cyklu miesiączkowego. Raz na zawsze pożegnaj się z wahaniami nastrojów i PMS!

32 ROŚLINNE PRZEPISY EBOOK DLA KOBIET “W zgodzie z cyklem menstruacyjnym”

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply