fbpx
PRZEPISY, WYTRAWNIE

Roślinna zapiekanka z ziemniaczaną kołderką i brukselką – dla małego i dużego (nie)jadka

Komfort food w czystej postaci. Otula, rozgrzewa, a przede wszystkim pozwala być „tu i teraz” podczas dosyć czasochłonnych przygotowań…wartych starań!

 

Danie to przywołuje mi pełne beztroski i poczucia bezpieczeństwa dzieciństwo, czego również Wam życzę ❤

 

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ GÓRNĄ – ZIEMNIACZANĄ KOŁDERKĘ (4 porcje)

  • 11 ziemniaków (1 kg)
  • 2 szkl. mleka roślinnego (ok. 400 ml)
  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (15 g)
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek (15 ml)

PRZYPRAWY

  • suszone oregano i bazylia
  • świeża natka pietruszki i szczypior
  • płaska łyżeczka kurkumy
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie sól ziołowa*

 

 

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ DOLNĄ Z BRUKSELKĄ (4 porcje)

  • cebula biała i czerwona (100-150 g)
  • biała część pora (100 g)
  • 4 marchewki (180 g)
  • 14 brukselek (250 g)
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek (15 ml)
  • puszka/słoik ciecierzycy (240 g)
  • łyżka kaszki manny (20 g)
  • 0,5 łyżki skrobi ziemniaczanej (12 g)
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego (75 g)

PRZYPRAWY

  • 2/3 łyżeczki papryki wędzonej
  • łyżeczka rajmah masala (*)
  • łyżeczka kuminu rzymskiego
  • sól i pieprz do smaku

 

*używam takiej gotowej mieszanki rajmah masala – niepowtarzalna! Tak samo ta sól ziołowa od dawna z powodzeniem sprawdza mi się w kuchni. Nie jest to reklama.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie talarki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (ok. 12-15 min.).
  • Cebulkę kroimy w kostkę, pora i marchew w talarki, brukselkę siekamy.
  • Na dużej patelni szklimy cebulkę z odrobiną soli (pod przykryciem). Dorzucamy pora, znów dusimy, podlewając lekko wodą, aby nie przywarł (będzie wtedy gorzki). Dorzucamy marchew i przyprawy (wędzoną paprykę, kumin rzymski oraz rajmah masala). Znów chwilę dusimy. Na samym końcu dodajemy brukselkę, podlewamy wodą do wysokości warzyw, dodajemy koncentrat i chwilę razem dusimy. Mieszamy z przelaną na sitku cieciorką. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Ugotowane ziemniaki miażdżymy za pomocą tłuczka na puree, dodając na oko mniej/więcej mleko, oliwę, płatki drożdżowe, posiekaną natkę, szczypior, suszone oregano, bazylię, kurkumę, sól i pieprz.
  • Na sam koniec przed zapieczeniem mieszamy farsz z brukselką z odrobiną skrobi ziemniaczanej oraz kaszki manny.
  • Do naczynia żaroodpornego wykładamy na dno farsz z brukselką. Na wierzchu rozprowadzamy równomiernie puree ziemniaczane. Robimy na całości delikatny wzorek za pomocą widelca.
  • Zapiekamy (bez przykrycia) w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 35 min. w 200 stopniach.

 

1 porcja zapiekanki to 535 kcal, w tym 95 g węglowodanów, 12 g tłuszczu oraz 17 g białka.

 

Choć bez sera, to uwierzcie mi na słowo, uzależnia! I przy okazji nie podnosi cholesterolu! Zapieczone puree ziemniaczane tworzy pyszną, chrupiąco skórkę, którą pokocha każdy miłośnik zapiekanego sera.

 

 

U mnie zimowe wieczory są już zarezerwowane na zapiekankowe kolacje. A u Was?

 

BĄDŹMY W KONTAKCIE !

Jestem na Facebooku oraz Instagramie.

Z przyjemnością czytam komentarze i wchodzę w interakcję z czytelnikami.

 

Chcesz nauczyć się, jak komponować zbilansowane wege posiłki? Zróbmy to razem – prosto i skutecznie!

OFERTA DIETETYCZNA

A może marzysz o tym, aby poznać swoją kobiecość i walory roślinnego odżywiania dopasowanego do cyklu miesiączkowego?

ROŚLINNY EBOOK DLA KOBIET „W zgodzie z cyklem menstruacyjnym”

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply Abe 6 listopada, 2022 at 9:32 pm

    Zapiekanka wygląda i zapowiada się wspaniale. Czy myśli Pani, ze można ją zamrozić, jeśli nie zejdzie cała za jednym razem? Czy po rozmrożeniu zachowa swoje walory?

    • Reply Agnieszka 9 kwietnia, 2024 at 1:23 pm

      Dziękuję 🙂 myślę, że jak to z zapiekankami najlepiej smakuje na drugi dzień 🙂 ciężko mi odpowiedzieć, bo sama nigdy jej nie mroziłam ale ogólnie jest to świetny sposób na przechowywanie żywności

    Leave a Reply