fbpx
NA SŁODKO, PRZEPISY

WEGAŃSKIE RAFAELLO (jedynie 4 składniki)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Po co rujnować swoje zdrowie, skoro natura obdarzyła nas składnikami, z których możemy tworzyć cuda? Dziś najprostsze i najpyszniejsze na świecie kulki mocy o smaku rozkosznie kokosowym, niczym sklepowe Rafaello. Bierzemy 4 składniki i działamy!

 

Aromatyczna, rozgrzewająca herbata w towarzystwie słodkości to zestaw niemal idealny. Można się rozmarzyć… jednak słodycz słodyczy nie równa! Sklepowe „syfki” może i smaczne, ale uzależniające. Poza chwilowym szczęściem nie dają nam nic więcej, organizm jest niedożywiony, a tyje. 

Na przepis ten wpadłam z czystej potrzeby skonsumowania czegoś słodkiego, a że w lodówce czekała kasza jaglana z obiadu, to cały proceder przygotowawczy był jeszcze prostszy. Wiedząc, że deser ma być gotowy „na zaraz”, postawiłam na coraz popularniejsze kulki mocy. Jednak te, w odróżnieniu od wielu innych przepisów, nie wymagają użycia wyrafinowanych składników, czy też sporych ilości kalorycznych orzechów i suszonych owoców. Przekąska miała być przyjemnie słodka i lekka.

Uwierzcie mi, kasza jaglana to objawienie! Nie bez powodu, cieszy się coraz większą popularnością. Subtelny smak nadaje się zarówno do dań na słodko, jak i sycących obiadów. Jest idealną bazą, wnoszącą do naszego organizmu ogrom składników odżywczych.

Co robi dla nas kasza jaglana?

  • Odkwasza organizm, czyli pomaga usuwać niedobre związki, które lubią się w nas gromadzić. Gdy się śpieszymy, stresujemy, intensywnie ćwiczymy… kasza przychodzi z pomocą.
  • Problem z niskim żelazem? Tak, tak. Te niepozorne ziarenka są jego skarbnicą.
  • Marznące dłonie i stopy? Jej rozgrzewające właściwości potwierdza Medycyna Chińska.

Wielbiciele sportu powinni zacierać ręce. 😀 Oto przed Wami przepis łączący wszystko co potrzeba. Przyjemność z jedzenia, zdrowie i oszczędność czasu. Zatem do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI (ok. 30 kuleczek)

150g suchej kaszy jaglanej

70g wiórek kokosowych

70ml syropu klonowego (bądź innego zdrowego syropu: ryżowego, buraczanego, melasy z karobu)

30 migdałów

 

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Ugotować kaszę jaglaną w osolonej wodzie bądź mleku roślinnym.
  2. Dokładnie zlepić dłońmi kaszę z częścią wiórek i syropem.
  3. Uformować kulki z migdałem w środku i obtoczyć w wiórkach.
  4. Włożyć na 15 min. do zamrażarki, aby masa stężała.
  5. Jeść bez skrupułów! Na zdrowie!

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

SMACZNEGO!

 

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply