Po co rujnować swoje zdrowie, skoro natura obdarzyła nas składnikami, z których możemy tworzyć cuda? Dziś najprostsze i najpyszniejsze na świecie kulki mocy o smaku rozkosznie kokosowym, niczym sklepowe Rafaello. Bierzemy 4 składniki i działamy!
Aromatyczna, rozgrzewająca herbata w towarzystwie słodkości to zestaw niemal idealny. Można się rozmarzyć… jednak słodycz słodyczy nie równa! Sklepowe „syfki” może i smaczne, ale uzależniające. Poza chwilowym szczęściem nie dają nam nic więcej, organizm jest niedożywiony, a tyje.
Na przepis ten wpadłam z czystej potrzeby skonsumowania czegoś słodkiego, a że w lodówce czekała kasza jaglana z obiadu, to cały proceder przygotowawczy był jeszcze prostszy. Wiedząc, że deser ma być gotowy „na zaraz”, postawiłam na coraz popularniejsze kulki mocy. Jednak te, w odróżnieniu od wielu innych przepisów, nie wymagają użycia wyrafinowanych składników, czy też sporych ilości kalorycznych orzechów i suszonych owoców. Przekąska miała być przyjemnie słodka i lekka.
Uwierzcie mi, kasza jaglana to objawienie! Nie bez powodu, cieszy się coraz większą popularnością. Subtelny smak nadaje się zarówno do dań na słodko, jak i sycących obiadów. Jest idealną bazą, wnoszącą do naszego organizmu ogrom składników odżywczych.
Co robi dla nas kasza jaglana?
- Odkwasza organizm, czyli pomaga usuwać niedobre związki, które lubią się w nas gromadzić. Gdy się śpieszymy, stresujemy, intensywnie ćwiczymy… kasza przychodzi z pomocą.
- Problem z niskim żelazem? Tak, tak. Te niepozorne ziarenka są jego skarbnicą.
- Marznące dłonie i stopy? Jej rozgrzewające właściwości potwierdza Medycyna Chińska.
Wielbiciele sportu powinni zacierać ręce. 😀 Oto przed Wami przepis łączący wszystko co potrzeba. Przyjemność z jedzenia, zdrowie i oszczędność czasu. Zatem do dzieła!
SKŁADNIKI (ok. 30 kuleczek)
150g suchej kaszy jaglanej
70g wiórek kokosowych
70ml syropu klonowego (bądź innego zdrowego syropu: ryżowego, buraczanego, melasy z karobu)
30 migdałów
PRZYGOTOWANIE
- Ugotować kaszę jaglaną w osolonej wodzie bądź mleku roślinnym.
- Dokładnie zlepić dłońmi kaszę z częścią wiórek i syropem.
- Uformować kulki z migdałem w środku i obtoczyć w wiórkach.
- Włożyć na 15 min. do zamrażarki, aby masa stężała.
- Jeść bez skrupułów! Na zdrowie!
SMACZNEGO!
No Comments