fbpx
PRZEPISY, WYTRAWNIE

Jesienna sałatka z pieczonymi warzywami

 

Z okazji pierwszego dnia jesieni przedstawiam sałatkę otulającą, pełną struktur i aromatów. Prosta, roślinna wersja, bez grama sera czy majonezu. Królują nerkowce, na bazie których powstanie dressing. Kto jeszcze nie wie – to jedne z najzdrowszych i najsmaczniejszych orzechów! Do dzieła 🙂

 

SKŁADNIKI (2 porcje)

  • 2 garści fasolki szparagowej (200 g)
  • 1/3 szklanki surowej soczewicy (60 g)
  • 1/3 szklanki amarantusa (60 g lub dowolnej kaszy)

Ulubione warzywa do pieczenia:

  • 1 cukinia (300 g)
  • 2 marchewki (100 g)
  • 1/2 batata (100 g)
  • 6 pieczarek (200 g)
  • 4 pomidory (400 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łodyżki selera naciowego
  • 2 łyżki oleju

Przyprawy:

  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka bazylii/tymianku
  • szczypta chili
  • sól i pieprz

 

dressing (2 porcje)

  • garść orzechów nerkowca (30 g)
  • 6 łyżek mleka roślinnego (60 ml)
  • łyżka tahini (20 g)
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka płatków drożdżowych
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku/mięty (*ostatnie odkrycie to nieziemskie podkreślenie smaku pomidorów przez miętę <3)
  • sól i pieprz

 

PRZYGOTOWANIE

Namoczoną przez kilka godzin soczewicę gotujemy w osolonej wodzie z czosnkiem.

Dodając podczas gotowania ząbek czosnku zwiększamy przyswajanie cynku.

Obieramy z końcówek fasolkę szparagową i również gotujemy, podobnie, jak amarantus. Nie wymagają długiego gotowania – wystarczy 10 – 15 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st.

Obieramy marchewki i batata, resztę warzyw warto pozostawić ze skórką.

Odstawiamy na bok pieczarki – ich nie solimy, tylko pieprzymy (dzięki temu zachowają jędrność).

Mieszamy warzywa z przyprawami oraz olejem i wykładamy na papier do pieczenia.

Pieczemy przez 20-30 minut w 180 st. (bez termoobiegu), zmniejszamy temperaturę do 150 st., włączamy termoobieg i dopiekamy przez 10 minut (doglądając czy warzywa się nie przypalają).

 

dressing

Zalewamy orzechy wrzącą wodą i zostawiamy do namoczenia przez 20 minut.

Olewamy wodę z orzechów i blendujemy z resztą składników na jednolity, kremowy dressing.

Przechowujemy w lodówce – po wyjęciu może zajść potrzeba rozcieńczenia dressigu wodą/mlekiem.

 

 

1 porcja tej roślinnej sałatki to mniej więcej 500 kcal oraz, co znacznie bardziej istotne – solidna dawka świetnej jakości białka – prawie 25 g.

Amarantus to nowość wśród przepisów na blogu – w internecie jest w sprzedaży w naprawdę okazyjnych cenach – buduje zdrowie od podstaw. Genialne źródło żelaza (JADŁOSPIS Z AMARANTUSEM) oraz roślinnego białka.

 

Na zdrowie!

 

EBOOK

LIDL 1700 KCAL
LIDL 2200 KCAL
BIEDRONKA 1800 KCAL
BIEDRONKA SPORT 2500 KCAL
WEGETARIAŃSKI ZERO WASTE 1700 KCAL
WEGAŃSKI ZERO WASTE 2100 KCAL
WEGAŃSKI BOGATY W ŻELAZO 2000 KCAL
PLAN ŻYWIENIOWY – TRIADA SPORTSMENEK (NOWOŚĆ!)

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply