fbpx
PRZEPISY, ROŚLINNIE, WYTRAWNIE

Smak z dzieciństwa – przepis idealny dla tych co lubią UMAMI!

 

To, że coś nie wygląda, to nie znaczy, że nie smakuje. Te kotlety > placuszki > burgery (ktoś może zna lepsze określenie?) powstały zupełnie spontanicznie na bazie jednego z moich ulubionych przepisów na pieczone placuszki z ebooka. Jakież było moje zaskoczenie, jak również mojej serdeczniej przyjaciółki, kiedy zgodnie przyznałyśmy, że smakują jak COŚ MIĘSNEGO od lat przygotowywanego przez nasze mamy, tylko, że w wersji roślinnej. Nie doszłyśmy niestety co to takiego 😆 dlatego interpretację pozostawiam Wam samym. Powiem tylko tyle – są fenomenalne!

 

 

SKŁADNIKI (8-10 burgerów)

  • 400 g ziemniaków (4 duże)
  • 80 g ciecierzycy (surowej = 240 g ugotowanej)
  • czerwona cebula
  • 50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej* (1/3 szklanki)
  • łyżka zmielonego siemienia lnianego (10 g)
  • 30 ml oliwy z oliwek
*dobrze sprawdzi się też każda inna mąka pełnoziarnista

 

PRZYPRAWY

  • sól, pieprz do smaku
  • chilli w proszku (opcjonalnie)
  • łyżeczka Rajmah Masala (MDH* 👌)
  • łyżeczka przyprawy Kebab Shoarma* (użyłam Kamis)

 

*bez obaw – ta mieszanka dosyć egzotycznych przypraw daje fenomenalny efekt tradycyjnych maminych dań z mięsem (umami!)

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Ziemniaki obieramy i ścieramy na dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę.
  • Do miski wrzucamy ugotowaną wcześniej cieciorkę, przyprawy (w tym sól oraz pieprz), cebulę i olej (cieciorkę – jeśli z puszki – warto przelać wodą na sitku!).
  • Blendujemy na jednolitą masę.
  • Następnie dodajemy starte ziemniaki, “jajko” ze zmielonego lnu oraz mąkę (część zostawiamy do obtoczenia placuszków).
  • Dokładnie mieszamy.
  • Piekarnik nagrzewamy na 180 st., wykładamy blaszkę papierem do pieczenia, delikatnie smarujemy oliwą (najwygodniej za pomocą pędzelka) i układamy płaskie placuszki obtoczone w mące, które ponownie odrobinę muskamy oliwą
  • Pieczemy przez ok. 25 min. w 180 st, aż do zarumienienia z jednej strony, obracamy i dopiekamy jeszcze ok. 10 min. z drugiej (bez termoobiegu).
  • Podajemy tradycyjnie z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i zasmażaną kapustą lub w bułce a la burger z masą świeżych warzyw. Pyszności.

 

Na zdrowie!

Dajcie znać w komentarzu, co przypomina Wam ten smak 🙂

 

EBOOK

LIDL 1700 KCAL
LIDL 2200 KCAL
BIEDRONKA 1800 KCAL
BIEDRONKA 2500 KCAL
WEGETARIAŃSKI ZERO WASTE 1700 KCAL
WEGAŃSKI ZERO WASTE 2100 KCAL

 

Previous Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply