fbpx
PRZEPISY, ROŚLINNIE, WYTRAWNIE

Garam masala paprykowe z cieciorką #zostańwdomu czyli Indie w Polsce

To niebywałe, jak powszechnie już dostępne przyprawy potrafią przenieść nas do najdalszych zakątków świata! Dziś „lecimy” do Indii. Garam masala trochę na polskie kubki smakowe, bo z najbogatszą w witaminę C rośliną, czyli papryką. Nie ma mocnych. Ten sos to miazga. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI (5-6 porcji)

  • 100 g surowej cieciorki (= 300 g ugotowanej*)
  • 2 czerwone cebula i 1 biała
  • 3- 4 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 batat
  • 1 puszka tłustego mleczka kokosowego (400 ml)
  • 1 passata pomidorowa (700 ml – u mnie z bazylią)
  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego (20 ml)
  • kilka łyżek soku z cytryny

 

PRZYPRAWY

  • 1-1,5 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki suszonej cebuli
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • szczypta cynamonu, suszone papryki i chili
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża/suszona natka pietruszki do dekoracji

 

*zauważyłam, że kupowana na wagę cieciorka ma tendencję do krótszego gotowania się niż ta z paczek – nawet 45 min. ! To dobra wiadomość dla wszystkich zniecierpliwionych 😉

 

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Batata obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Paprykę kroimy w drobną kostkę.
  • Cieciorkę namaczamy na noc i gotujemy w osolonej wodzie.
  • Na głębokiej patelni rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy cebulę, sól i czekamy aż się zeszkli (na małym ogniu, pod przykryciem).
  • Po chwili dodajemy pokrojony w kostkę czosnek (można już teraz lekko podlewać mleczkiem kokosowym, aby nie było spalenizmy).
  • Gdy cebula i czosnek są już ładnie zeszklone, wrzucamy wszystkie przyprawy oraz trochę pieprzu. Smażymy przez moment, aby wydobyły się wszystkie aromaty.
  • Dodajemy startego batata, znów smażąc go przez moment (uwaga – łatwo przywiera! – podlewamy kolejną porcją mleczka).
  • Dolewamy resztę mleczka i dusimy z papryką pod przykryciem na małym ogniu (10-15 min.), co jakiś czas warto przemieszać i sprawdzić, czy batat nie przywiera.
  • Pod koniec dodajemy passatę (może być z bazylią), jeszcze jeden tym razem przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i gotujemy bez przykrycia, do momentu aż sos stanie się kremowy.
  • Dorzucamy ugotowaną cieciorkę.
  • Smakujemy i jeśli zajdzie potrzeba ponownie doprawiamy. Skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Podajemy ozdobione świeżą bądź suszoną natką pietruszki. Najlepiej smakuje z ryżem, kaszą bulgur lub komosą ryżową. Uwaga! Znika błyskawicznie 😉

 

 

1 porcja sosu garam masala to 340 kcal, w tym 34 g węglowodanów, 21 g tłuszczu oraz 9 g białka. Ale…ale kalorie to nie wszystko! W nowoczesnym podejściu do dietetyki odgrywają coraz mniejszą rolę. Liczenie kalorii nie jest już na czasie. Nie wpływa dobrze na proces kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych, a tym bardziej na spokój ducha. Skupiajmy się na składnikach odżywczych ukrytych w żywności, a wyjdzie to nam na dobre!

 

 

Na zdrowie!

 

 

Roślinne propozycje z ebooka – pyszne, odżywcze i gotowe w mig!

 

Chcesz nauczyć się indywidualnie, jak komponować zbilansowane wege posiłki? Zróbmy to razem – prosto i skutecznie!

 OFERTA DIETETYCZNA

 

Potrzebujesz planu żywieniowego, z którym możesz ruszyć już TERAZ?

 2-TYGODNIOWY JADŁOSPIS WEGAŃSKI 2100 kcal

2-TYGODNIOWY JADŁOSPIS WEGAŃSKI 1700 kcal wraz z modyfikacjami WEGETARIAŃSKIMI

 

A może szukasz inspiracji i wiedzy?

Poznaj swoją kobiecość i walory roślinnego odżywiania dopasowanego do cyklu miesiączkowego. Raz na zawsze pożegnaj się z wahaniami nastrojów i PMS!

32 ROŚLINNE PRZEPISY EBOOK DLA KOBIET “W zgodzie z cyklem menstruacyjnym”

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply