fbpx
PRZEPISY, ROŚLINNIE, WYTRAWNIE

Makaron z roślinnym sosem obfitości

 

Dlaczego sos obfitości?

  1. pieczarki – kopalnia witamin z gr B, które wspaniale wspierają nasze nerwy, czyli po takim obiedzie chill gwarantowany
  2. seler naciowy – jedno z najcudowniejszych źródeł potasu, dzięki któremu następuje odpowiednia wymiana H2O i nie musimy martwić się obrzękami
  3. czerwona papryka – najlepsze źródło witamin C na odporność; co prawda witamina ta jest wrażliwa na wysoką temperaturę, czyli najlepiej jeść paprykę surową, jednak gdy posypiemy danie świeżą natką pietruszki to mamy sprawę załatwioną
  4. cukinia – kto nie lubi tego warzywa? Wartościowa i bogata w H20, której pod postacią warzyw warto dostarczać, jak najwięcej
  5. kozieradka – przyprawa idealna dla niejadków i tych, którzy pragną przybrać na masie – pobudza apetyt i wspiera budowę masy mięśniowej oraz reguluje glikemię poposiłkową

 

 

SKŁADNIKI (4 porcje)

  • 1 duża czerwona i biała cebula
  • 3 łodyżki selera naciowego (opcjonalnie)
  • 5-6 sporych pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cukinia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (20 ml)
  • butelka passaty pomidorowej (700 ml)
  • 400 g makaronu razowego (masa sucha)
  • chlust czerwonego wina (opcjonalnie)

 

PRZYPRAWY

  • 2 łyżeczki papryki słodkiej (kto lubi też wędzonej)
  • 2 łyżeczki cząbru (czubrycy)
  • 2 łyżeczki przyprawy do dań wegetariańskich (Dary Natury*)
  • 1,4 łyżeczki suszonej cebuli
  • szczypta chili
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji

 

*polecenia przypraw tej marki nie są efektem współpracy, a mojej czystej miłości do ich naturalnych mieszanek. Możecie zastąpić ją m.in. kminkiem, czarnuszką, kozieradką, gorczycą, kolendrą i oregano.

 

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Cebulkę i paprykę kroimy w średnią kostkę, pieczarki w plastry, selera w bardzo drobne prążki.
  • Cukinię obieramy (jeśli występują wzdęcia) i kroimy również w kostkę.
  • Na dużej patelni szklimy cebulkę (z solą, pod przykryciem).
  • Następnie dorzucamy pieczarki, paprykę w proszku i selera naciowego.
  • Sekundę smażymy bez przykrycia, aby wydobył się piękny aromat (dla miłośników bardziej konkretnych smaków nada się też wędzona papryka :)).
  • Przykrywamy i dusimy, aż pieczarki puszczą trochę wody, a seler zmięknie.
  • Dorzucamy resztę przypraw, cukinię i paprykę, dalej dusimy pod przykryciem (można trochę podlać wodą, aby nie przywarły).
  • Gdy warzywa będą już ładnie zeszklone wlewamy całą passatę pomidorową i dusimy jeszcze przez 15-30 min. na bardzo małym ogniu. Im dłużej, tym więcej aromatów w sosie.
  • Pod koniec smakujemy i jeśli zajdzie potrzeba ponownie doprawiamy ziołami, solą i pieprzem.
  • Opcjonalnie podlewamy czerwonym winem.
  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Mieszamy z sosem.
  • Dekorujemy świeżą natką pietruszki.

 

 

1 porcja makaronu to 530 kcal, w tym 92 g węglowodanów, 9 g tłuszczu oraz 19 g białka. Ale…ale kalorie to nie wszystko! W nowoczesnym podejściu do dietetyki odgrywają coraz mniejszą rolę. Liczenie kalorii nie jest już na czasie. Nie wpływa dobrze na proces kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych, a tym bardziej na spokój ducha. Skupiajmy się na składnikach odżywczych ukrytych w żywności, a wyjdzie to nam na dobre!

 

Na zdrowie!

 

Roślinne propozycje z ebooka – pyszne, odżywcze i gotowe w mig!

 

Chcesz nauczyć się indywidualnie, jak komponować zbilansowane wege posiłki? Zróbmy to razem – prosto i skutecznie!

 OFERTA DIETETYCZNA

 

Potrzebujesz planu żywieniowego, z którym możesz ruszyć już TERAZ?

 2-TYGODNIOWY JADŁOSPIS WEGAŃSKI 2100 kcal

2-TYGODNIOWY JADŁOSPIS WEGAŃSKI 1700 kcal wraz z modyfikacjami WEGETARIAŃSKIMI

 

A może szukasz inspiracji i wiedzy?

Poznaj swoją kobiecość i walory roślinnego odżywiania dopasowanego do cyklu miesiączkowego. Raz na zawsze pożegnaj się z wahaniami nastrojów i PMS!

32 ROŚLINNE PRZEPISY EBOOK DLA KOBIET “W zgodzie z cyklem menstruacyjnym”

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply