fbpx
NA SŁODKO, PRZEPISY, ROŚLINNIE

PRZEPIS Z EBOOKA czyli wegańska babeczka z powidłami tryskająca czekoladą

Jeden z najbardziej satysfakcjonujących i najszybszych do przygotowania przepisów z ebooka!

 

Taka babeczka to przede wszystkim solidna porcja witaminy B6 (banany) oraz magnezu (kakao). Niedobór tego składnika powoduje wzmożoną nadpobudliwość nerwowo-mięśniową. My kobiety wiemy, jak bardzo jesteśmy nabuzowane przed okresem. Nie ma zatem lepszego rozwiązania niż chwila skupienia w kuchni, a potem chwała i radość z pełnego sukcesu kulinarnego. W połączeniu z lodami i ulubionymi owocami to najprzyjemniejsze i najbardziej satysfakcjonujące rozwiązanie przed miesiączką… szczególnie, gdy mamy za sobą naprawdę baaardzo ciężki dzień 😉

 

Źródła zdrowych tłuszczów możecie z pełną pewnością i śmiałością modyfikować. W ebooku proponuję dodać zmielone orzechy nerkowca i tahini, tutaj zaś mamy wersję z masłem z orzechów arachidowych. Obie są boskie!

 

 

 

SKŁADNIKI (7 babeczek)

SKŁADNIKI DO MOKREJ MASY

  • 1 duży dojrzały banan (120 g)
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego (np. owsianego)
  • 6 łyżeczek masła orzechowego (60 g)
  • 6 łyżeczek cukru kokosowego* (60 g)

 

PRZYPRAWY

  • 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu (opcjonalnie)
  • szczypta soli

 

SKŁADNIKI SUCHE

  • 120 g mąki owsianej
  • czubata łyżka kakao (12 g)
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

DODATKI

  • 7 kostek gorzkiej czekolady
  • 7 łyżeczek domowych powideł/dżemu

 

 

*zdrowe słodzidła to też melasa z karobu, syrop klonowy, ksylitol (nadmiar wywołuje biegunki), erytrol, stewia, miód.

 

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Nagrzewamy piekarnik na 180 st.
  • Mieszamy suche składniki (oprócz czekolady).
  • W osobnej misce rozgniatamy widelcem dojrzałego banan i mieszamy z płynnymi składnikami (oprócz powideł).
  • Łączymy suche z mokrym.
  • Wykładamy masę do foremek na babeczki i zatapiamy w nich po łyżeczce powideł (dżemu) i kostce czekolady na babeczkę.
  • Pieczemy 15 minut.
  • Najlepiej smakuje z lodami i ulubionymi owocami! A tryskająca czekolada to taki trik :D… który wychodzi nie z każdą czekoladą. Próbujcie i dajcie znać w komentarzu, czy Wasze babeczki tryskały 😉

 

 

 

Więcej przepisów, które w bardzo naturalny i intuicyjny sposób pokazują na czym my kobiety powinnyśmy się skupić przygotowując posiłki w poszczególnych fazach cyklu miesiączkowego znajdziesz w EBOOKU.

 

Kiedy warto zwiększyć ilość błonnika pokarmowego?

Jakie znaczenie ma dla nas białko kojarzone w kulturystyką i okresem dojrzewania?

Jak przestać być perfekcjonistką w kuchni?

 

EBOOK to nie tylko przepisy. To też moje doświadczenie budowane na setkach podopiecznych oraz wnikliwy wgląd we własny cykl menstruacyjny.

 

Znajdziesz tam odpowiedzi na wiele pytań ❤

Osiągniesz swoją naturalną masę ciała

Zaczniesz patrzeć na zdrowe odżywianie z dystansem

 

Poznaj opinie innych kobiet o EBOOKU!

 

Na zdrowie!

 

Roślinne propozycje z ebooka – pyszne, odżywcze i gotowe w mig!

 

 

Chcesz nauczyć się indywidualnie, jak komponować zbilansowane wege posiłki? Zróbmy to razem – prosto i skutecznie!

 OFERTA DIETETYCZNA

 

Potrzebujesz planu żywieniowego, z którym możesz ruszyć już TERAZ?

 2-TYGODNIOWY JADŁOSPIS WEGAŃSKI 2100 kcal

2-TYGODNIOWY JADŁOSPIS WEGAŃSKI 1700 kcal wraz z modyfikacjami WEGETARIAŃSKIMI

 

A może szukasz inspiracji i wiedzy?

Poznaj swoją kobiecość i walory roślinnego odżywiania dopasowanego do cyklu miesiączkowego. Raz na zawsze pożegnaj się z wahaniami nastrojów i PMS!

32 ROŚLINNE PRZEPISY EBOOK DLA KOBIET “W zgodzie z cyklem menstruacyjnym”

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply Kasia 14 października, 2020 at 8:47 am

    Można upiec jak ciasto na blaszce?

    • Reply Agnieszka 22 października, 2020 at 8:14 am

      Myślę, że tak, tylko wtedy warto doglądać i być może dłużej potrzymać w piekarniku

    Leave a Reply