PRZEPISY, W PODRÓŻY, WYTRAWNIE

#krzepiąceprzepisy czyli 2 pomysły na sycące dania z pudełka do pracy, szkoły, na uczelnię – WEGAŃSKIE!

Lunch czy większa przekąska to posiłki dla niektórych uciążliwe i kojarzące się jedynie z kanapkami. Uwierzcie mi, że kanapki nie muszą być nudne, ale to następnym razem. Dziś w odpowiedzi na zapytanie czytelniczki, przedstawiam Wam dwa super proste, odżywcze i smaczne pomysły na, to co wrzucić do plecaka czy torby, gdy wiemy, że czeka nas intensywny dzień poza domem, a zabieranie ze sobą typowo obiadowych dań jak, np. zupa czy płynne sosy, jest dla nas niewygodne, krępujące bądź po prostu niesmaczne w wersji na zimno.

 

POSIŁEK NA WYNOS nr 1 – z nową królową kasz!

CZYLI PRZEPIS na sałatkę z kaszą orkiszową, brokułem, marchewką i białą fasolą w prowansalskim dressingu słonecznikowym (ok. 3 porcje)

  • 500 g brokuł (tylko różyczki)
  • 240 g fasola konserwowa biała
  • 150 g kasza orkiszowa (przed ugotowaniem)
  • 90 g marchew (2 średnie)
  • 30 g rodzynki suszone (garść)
  • 15 g śliwka suszona (pół garści; opcjonalnie)
  • natka pietruszki do dekoracji

Prowansalski dressing słonecznikowy (ok. 3 porcje)

  • ocet winny, balsamiczny (1-2 łyżki)
  • 10 ml oliwa z oliwek (lub olej lniany czyli łyżka)
  • bazylia, suszona (niecała łyżeczka)
  • oregano, suszone (łyżeczka)
  • 30 g słonecznik łuskany (3 łyżki)
  • sól morska i pieprz do smaku
  • sok z cytryny (kilka łyżek)
  • płatki drożdżowe nieaktywne (łyżeczka; opcjonalnie)
  • 6 g cukier kokosowy (lub miód; łyżeczka)
  • zioła prowansalskie, suszone (łyżeczka)
  • czosnek niedźwiedzi (1/2 łyżeczki; opcjonalnie)

 

Przygotowanie

  • Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Studzimy.
  • Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy ok. 10 min. (al dente).
  • Marchew kroimy w kostkę.
  • Fasolkę przelewamy na sitku wrzącą wodą.
  • Mieszamy wszystkie składniki z rodzynkami i opcjonalnie pokrojonymi śliwkami.
  • Skrapiamy dressingiem, mieszamy i część zostawiamy na skropienie wierzchu.
  • Dekorujemy natką. Zjadamy od razu lub wrzucamy do pudełka na wynos i cieszymy się w pełni wartościowym posiłkiem poza domem 😉

W sumie wartość odżywcza 1 porcji sałatki + 1 porcji sosu to ok. 430 kcal || 19 g B || 10 g T || 69 g W

 

POSIŁEK NA WYNOS nr 2 – nowa wersja hummusu!

CZYLI PRZEPIS na hummus z czerwoną papryką i suszonymi morelami maczany w warzywnych słupkach (ok. 10 porcji)

  • czosnek (ok. 1 ząbka, według smaku)
  • 60 g morele, suszone (6 sztuk)
  • 10 ml oliwa z oliwek (lub olej lniany; łyżka)
  • 120 g papryka czerwona (pół dużej sztuki)
  • papryka chili, w proszku (szczypta)
  • kmin rzymski, suszony (ok. łyżeczki lub więcej, jeśli lubisz)
  • papryka, suszona (ok. łyżeczki)
  • pietruszka natka, suszona (do ozdoby)
  • sól morska do smaku
  • pieprz do smaku (opcjonalnie)
  • sok z cytryny (kilka łyżek)
  • 40 g masło sezamowe, tahini (2 łyżki)
  • 480 g ciecierzyca, z puszki/słoika
*Jeśli wolisz formę dressingu do warzywnych słupków, wymieszaj hummus z łyżeczką oliwy z oliwek, kilkoma łyżkami wody, octem jabłkowym, płatkami drożdżowymi i większą ilością soku z cytryny, dopraw solą, pieprzem i np. szczyptą wędzonej papryki.

 

Przygotowanie

  • Morele przez chwilę namaczamy we wrzątku (opcjonalnie, dla bardziej kremowej konsystencji).
  • Jeśli cieciorka jest z puszki, to przelewamy ją wrzątkiem.
  • Miksujemy najpierw cieciorkę z tahini, czosnkiem, sokiem z cytryny, chlustem ciepłej wody i przyprawami.
  • Następnie dodajemy surową paprykę, morele i ponownie blendujemy całość z solą (opcjonalnie pieprzem).
  • Skrapiamy olliwą i dekorujemy suszoną papryką oraz natką pietruszki.

W sumie wartość odżywcza 3 porcji hummusu + warzywne słupki (np. pomidorki koktajlowe, ogórek, surowa marchewka, papryka) to ok. 445 kcal || 16 g B || 16 g T || 63 g W

 

Mam nadzieję, że tymi prostymi roślinnymi przepisami zainspirowałam Cię do zdrowego gotowania, które jak widać nie musi zajmować wcale długich godzin w kuchni. Daj znać od którego przepisu zaczynasz! A może nadal stoi przed Tobą przeszkoda, przez którą nie jesteś w stanie samemu gotować? Napisz do mnie. Wspólnie zaradzimy co zrobić 😉

 

BĄDŹMY W KONTAKCIE !

Wskakuj na Facebook oraz Instagram.

Komentuj i dziel się ze światem!

Twoja obecność z pewnością zmotywuje mnie do szerszego dzielenia się moimi przepisami na blogu (które nieskromnie uwielbiają moi pacjenci!) 🙂

 

 

Chcesz nauczyć się, jak komponować zbilansowane wege posiłki? Zróbmy to razem – prosto i skutecznie!

OFERTA DIETETYCZNA

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply