Wiecie, jak to jest? Kalorie to podstawa energetyczna, ale tak naprawdę, gdy zadbamy o mikroelementy, czyli całą wartość odżywczą, która jest w składnikach mineralnych i witaminach, to nagle kalorie schodzą na dalszy plan. Organizm przestaje potrzebować energii w postaci bomb kalorycznych.
Zgodnie z zasadą – zielone = zdrowe – koktajle opieram na zielsku, ale bez obaw! Nie chodzi o to, żeby dosypywać całe opakowanie szpinaku do jednej porcji. To opcja dla wyjątkowych smakoszy „zdrowia”. A Wam, myślę, przeciętnym miłośnikom owoców i warzyw, proponuję na dobry początek niewielką garść zielonego i niewielką porcję koktajlu, jako dodatek do posiłku (np. kanapek czy do owsianki świetnie sprawdzi się w roli musu). To i tak znaczy bardzo wiele dla Waszych ciał!
Opcjonalnie, gdy jesteście ostatnio przemęczeni i np. borykacie się z różnego rodzaju problemami hormonalnymi, polecam dosypać pół łyżeczki sproszkowanego korzenia maca. Naprawdę warto wgłębić się w temat maci. Osobiście używam i bardzo sobie chwalę.
Koktajle te polecam przygotowywać z niewielką ilością wody (powinny być wyczuwalne owoce, a nie woda) lub napoju roślinnego, np. sojowego wzbogaconego w wapń (szczególnie, jeśli dużo ćwiczycie lub odchudzacie się).
ZIELONE LASSI
180 kcal
- pół dojrzałego banana
- pół dojrzałego mango
- garść szpinaku
- łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki tłustego mleczka kokosowego
- pół łyżeczki sproszkowanego korzenia maca (opcjonalnie)
- chlust wody
SŁODKO ORZECHOWO Z GRUSZKĄ BEZ BANANA
170 kcal
- dojrzała gruszka (u mnie konferencja)
- łyżeczka masła orzechowego (bez dodatku cukru i soli)
- 2 małe daktyle
- garść jarmużu
- pół łyżeczki sproszkowanego korzenia maca (opcjonalnie)
- chlust wody
SŁODKO ORZECHOWO Z MELONEM JAKBY MIGDAŁOWO
160 kcal
- pół dojrzałej gruszki (u mnie konferencja)
- 2 razy więcej dojrzałego melona (u mnie miodowy)
- garść szpinaku
- łyżeczka masła orzechowego
- pół łyżeczki sproszkowanego korzenia maca (opcjonalnie)
JABŁKOWO Z ŻURAWINĄ
140 kcal
- pół dojrzałego banana
- pół jabłka (u mnie jasny miąższ)
- garść jarmużu
- łyżka suszonej żurawiny
- szczypta cynamonu cejlońskiego
- pół łyżeczki sproszkowanego korzenia maca (opcjonalnie)
- chlust wody
Podobają się Wam takie wpisy? W następnym szykuję koktajle z owocami jagodowymi! Kto chętny?
Smacznego!
BĄDŹMY W KONTAKCIE !
Wskakuj na Facebook oraz Instagram.
Komentuj i dziel się ze światem!
Twoja obecność z pewnością zmotywuje mnie do szerszego dzielenia się moimi przepisami na blogu (które nieskromnie uwielbiają moi pacjenci!) 🙂
Chcesz nauczyć się, jak komponować zbilansowane wege posiłki? Zróbmy to razem – prosto i skutecznie!
➡OFERTA DIETETYCZNA
No Comments