NA SŁODKO, PRZEPISY

Najprostsze jaglane brownie dla małych niejadków!

Skąd pomysł, że brownie jest przeznaczone dla niejadków i to MAŁYCH? Spokojnie, z dietetycznego punktu widzenia, jest zdrowe dla wszystkich, bez względu na wiek. Diabeł jednak tkwi w szczegółach i jeśli masz jeden (bądź kilka) z poniższych problemów:

a) insulinooporność

b) cukrzyca

c) kompulsywne objadanie się

d) bulimia

e) nadwaga/otyłość

to istnieje duże prawdopodobieństwo, że dany wypiek nasili Twoje dolegliwości (indeks kaszy jaglanej to 71 czyli wysoki). Ryzyko jest, ale nie dla każdego takie samo! Pamiętaj, że każdy z nas jest na swój sposób wyjątkowy. Nie mniej, jeśli jesteś w początkowej fazie żywieniowej niepewności, polecam Ci wypieki na bazie mąki orkiszowej (indeks glikemiczny to 45 czyli niski) np. niepowtarzalne ciasto pomidorowe. Pycha!

PRZEPIS NA JAGLANE BROWNIE Z JABŁKAMI (ok. 10 porcji)

  • Cynamon cejloński (ilość wg upodobań)
  • 145 g Daktyle, suszone
  • Ekstrakt wanilii (najlepiej naturalnej Bourbon; ilość wg upodobań)
  • 330 g Jabłko (kwaśna odmiana do pieczenia Boskoop)
  • 50 g Kakao
  • 230 g Kasza jaglana (przed ugotowaniem)
  • 20 ml Olej kokosowy nierafinowany
  • 25 g Orzechy laskowe
  • Skórka cytrynowa (łyżeczka; świeżo starta)
  • 15 g Skrobia ziemniaczana
  • Sól morska (szczypta do smaku)
  • Sok z cytryny (świeżo wyciśnięty; kilka łyżek)
  • 80 g Żurawina suszona
  • 280 ml Mleczko kokosowe (używamy ok. 200 g gęstej części mleczka koksowego z puszki + 80 g części płynnej)
  • 80 g Cukier kokosowy

 

Przygotowanie

  • Kaszę gotujemy w wodzie z odrobiną soli, a następnie studzimy. Daktyle namaczamy na chwilę we wrzącej wodzie. Pozostawiamy na boku żurawinę, orzechy, jabłka, skrobię i cynamon. Resztę składników blendujemy na gładką masę, dolewając wodę z daktyli (wraz z solą). Mieszamy z żurawiną. Przekładamy do żaroodpornych płaskich foremek (lub do jednej formy na tartę), posypujemy posiekanymi orzechami i zapiekamy przez ok. 20 min.
  • W międzyczasie szykujemy jabłka. Obieramy i kroimy w drobne cząstki. Mieszamy ze skrobią i cynamonem. Wykładamy na brownie i ponownie zapiekamy przez ok. 15-20 min, doglądając czy się nie przypalają.

 

* masa jaglana wspaniale smakuje też schłodzona, jako krem do wyjadania łyżeczką, do pieczywa czy plasterków świeżych owoców! 😉

1 PORCJA BROWNIE to ok. 330 kcal || 5 g B || 12 g T || 44 g W

Pamiętaj, że kalorie to nie wszystko! Liczy się wartość odżywcza, ale też kwestia podejścia do jedzenia i zaufania do siebie. Warto je budować, aby ostatecznie nie zamartwiać się w niesprzyjających okolicznościach, o czym pisałam tutaj.

 

Smacznego! 💚

BĄDŹMY W KONTAKCIE !

Wskakuj na Facebook oraz Instagram.

Komentuj i dziel się ze światem!

Twoja obecność z pewnością zmotywuje mnie do szerszego dzielenia się moimi przepisami na blogu (które nieskromnie uwielbiają moi pacjenci!) 🙂

 

 

Chcesz nauczyć się, jak komponować zbilansowane wege posiłki? Zróbmy to razem – prosto i skutecznie!

OFERTA DIETETYCZNA

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply