Skąd pomysł, że brownie jest przeznaczone dla niejadków i to MAŁYCH? Spokojnie, z dietetycznego punktu widzenia, jest zdrowe dla wszystkich, bez względu na wiek. Diabeł jednak tkwi w szczegółach i jeśli masz jeden (bądź kilka) z poniższych problemów:
a) insulinooporność
b) cukrzyca
c) kompulsywne objadanie się
d) bulimia
e) nadwaga/otyłość
to istnieje duże prawdopodobieństwo, że dany wypiek nasili Twoje dolegliwości (indeks kaszy jaglanej to 71 czyli wysoki). Ryzyko jest, ale nie dla każdego takie samo! Pamiętaj, że każdy z nas jest na swój sposób wyjątkowy. Nie mniej, jeśli jesteś w początkowej fazie żywieniowej niepewności, polecam Ci wypieki na bazie mąki orkiszowej (indeks glikemiczny to 45 czyli niski) np. niepowtarzalne ciasto pomidorowe. Pycha!
PRZEPIS NA JAGLANE BROWNIE Z JABŁKAMI (ok. 10 porcji)
- Cynamon cejloński (ilość wg upodobań)
- 145 g Daktyle, suszone
- Ekstrakt wanilii (najlepiej naturalnej Bourbon; ilość wg upodobań)
- 330 g Jabłko (kwaśna odmiana do pieczenia Boskoop)
- 50 g Kakao
- 230 g Kasza jaglana (przed ugotowaniem)
- 20 ml Olej kokosowy nierafinowany
- 25 g Orzechy laskowe
- Skórka cytrynowa (łyżeczka; świeżo starta)
- 15 g Skrobia ziemniaczana
- Sól morska (szczypta do smaku)
- Sok z cytryny (świeżo wyciśnięty; kilka łyżek)
- 80 g Żurawina suszona
- 280 ml Mleczko kokosowe (używamy ok. 200 g gęstej części mleczka koksowego z puszki + 80 g części płynnej)
- 80 g Cukier kokosowy
Przygotowanie
- Kaszę gotujemy w wodzie z odrobiną soli, a następnie studzimy. Daktyle namaczamy na chwilę we wrzącej wodzie. Pozostawiamy na boku żurawinę, orzechy, jabłka, skrobię i cynamon. Resztę składników blendujemy na gładką masę, dolewając wodę z daktyli (wraz z solą). Mieszamy z żurawiną. Przekładamy do żaroodpornych płaskich foremek (lub do jednej formy na tartę), posypujemy posiekanymi orzechami i zapiekamy przez ok. 20 min (w 180 st.).
- W międzyczasie szykujemy jabłka. Obieramy i kroimy w drobne cząstki. Mieszamy ze skrobią i cynamonem. Wykładamy na brownie i ponownie zapiekamy przez ok. 15-20 min, doglądając czy się nie przypalają.
* masa jaglana wspaniale smakuje też schłodzona, jako krem do wyjadania łyżeczką, do pieczywa czy plasterków świeżych owoców! 😉
1 PORCJA BROWNIE to ok. 330 kcal || 5 g B || 12 g T || 44 g W
Pamiętaj, że kalorie to nie wszystko! Liczy się wartość odżywcza, ale też kwestia podejścia do jedzenia i zaufania do siebie. Warto je budować, aby ostatecznie nie zamartwiać się w niesprzyjających okolicznościach, o czym pisałam tutaj.
Smacznego! 💚
BĄDŹMY W KONTAKCIE !
Wskakuj na Facebook oraz Instagram.
Komentuj i dziel się ze światem!
Twoja obecność z pewnością zmotywuje mnie do szerszego dzielenia się moimi przepisami na blogu (które nieskromnie uwielbiają moi pacjenci!) 🙂
Chcesz nauczyć się indywidualnie, jak komponować zbilansowane wege posiłki? Zróbmy to razem – prosto i skutecznie!
Potrzebujesz planu żywieniowego, z którym możesz ruszyć już TERAZ?
➡ 2-TYGODNIOWY JADŁOSPIS WEGAŃSKI 2100 kcal
➡2-TYGODNIOWY JADŁOSPIS WEGAŃSKI 1700 kcal wraz z modyfikacjami WEGETARIAŃSKIMI
A może szukasz inspiracji i wiedzy?
Poznaj swoją kobiecość i walory roślinnego odżywiania dopasowanego do cyklu miesiączkowego. Raz na zawsze pożegnaj się z wahaniami nastrojów i PMS!
➡ 32 ROŚLINNE PRZEPISY EBOOK DLA KOBIET “W zgodzie z cyklem menstruacyjnym”
2 komentarze
Przepis brzmi super, mam tylko pytanie – w jakiej temperaturze pieczemy? Pozdrawiam
O dziękuję za uwagę, już poprawiłam 😉 tradycyjnie 180 st. Na zdrówko!