Te ciasteczka to dosłownie potwornie udany eksperyment. Szukasz najszybszego, najbardziej wilgotnego i przypominającego smak dzieciństwa (jogurcik MONTE :)) deseru? Dobrze trafiłeś! To najpyszniejsze i naprawdę najzdrowsze ciastka na świecie. Nie wiem, czy chcesz wiedzieć z czego są… jest to strączek.. bardzo dobry, naturalnie słodki strączek, z którego robi się… fasolkę po bretońsku. Wnosi do ciastek dużo wartości, a wyczuwalny nie jest wcale!
Co tu dużo się rozpisywać. Zainspirowałam się przepisem ukochanej True Taste Hunters na ciasteczka migdałowe.
Robiłam je miliardy razy. Są obłędne! Ale, ale pewnego razu odezwał się kobiecy głos wołający CZEKOLADY. A że miałam świeżo ugotowaną fasolę Jaś, to dalsze kroki były oczywiste. Zmodyfikuję ukochany przepis. A noż wyjdzie.
Wyszło! I to jak!
WARTOŚCI ODŻYWCZE (1 SZTUKA)
171 kcal
6 g białka
8 g tłuszczu
14 g węglowodanów
SKŁADNIKI – wersja tańsza – niemal sugar free (9 sztuk)
120 g nieugotowanej białej fasoli
30-40 g cukru kokosowego*
130 ml mleka roślinnego (ryżowego/owsianego/orkiszowego/sojowego)
90 g migdałów zmielonych na mąkę lub nasion słonecznika
20 ml oleju rzepakowego
10 g mąki kokosowej
4 g sody oczyszczonej
40 g rodzynek
10 g kakao
PRZYPRAWY
odrobina naturalnego ekstraktu z wanilii/wanilii w proszku
szczypta soli morskiej
SKŁADNIKI – wersja MONTE (19 małych sztuk lub 10 większych o wadze 53 g)
360 g ugotowanej fasoli Jaś (=160 g nieugotowanej = szklanka)
100 g = 20 łyżeczek syropu klonowego
60 ml mleka roślinnego (np. orkiszowego/owsianego)
100 g = 6 łyżek migdałów zmielonych na mąkę lub 80 g nasion słonecznika
1 czubata łyżka oleju kokosowego lub 20 ml oleju rzepakowego
25 g = 1,5 łyżki mąki kokosowej
szczypta sody oczyszczonej
3 łyżki rodzynek/żurawiny
1,5 łyżki kakao
PRZYPRAWY
2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego/wanilia w proszku
szczypta soli morskiej
* Ja cukier kokosowy kupuję TUTAJ, podobnie, jak wiele innych zdrowych produktów. Bardzo sobie chwalę za cenę, no i jakość oczywiście 😉
PRZYGOTOWANIE
- Najpierw do sporej miski wrzucamy mokre składniki: ugotowaną i wystudzoną fasolę, syrop, mleko, zmielone na mąkę migdały, olej, ekstrakt.
- Bardzo dokładnie miksujemy za pomocą blendera ręcznego. Masa powinna być jednolita i kremowa.
- Dodajemy kakao, mąkę, sodę, sól i ponownie miksujemy.
- Gdy masa jest gotowa dosypujemy rodzynki, mieszamy i formujemy za pomocą łyżki moczonej w wodzie ciasteczka.
- Wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 150-200 stopni i pieczemy 30-35 minut (w połowie czasu przewracając na drugą stronę).
Smacznego!
BĄDŹMY W KONTAKCIE !
Wskakuj na Facebook oraz Instagram.
Komentuj i dziel się ze światem.
Twoja obecność z pewnością przyczyni się do nie jednego uśmiechu na mojej twarzy!
4 komentarze
CZaderska nazwa bloga! 😀 serio to smakuje jak monte? hiehie własnie moczy mi sie jaś, więc jutro zaszaleję!
O dzięki!! 😀 nazwa oddaje moje zamiłowanie do jedzenia i biegania 😉 serio! wiadomo konsystencja jest inna, ale jeśli będziesz trzymać się przepisu to monte gwarantowane 😉
Świetne!
Dziękuję 🙂 na zdrówko!