PRZEPISY, WYTRAWNIE

NAJLEPSZY WEGAŃSKI SER Z ZIEMNIAKA I SŁODKIEJ DYNI

Zdrowo – niezdrowo, czyli Bulgur n Cheese z wegańską parówką 🙊

Przepis na roślinny ser z ziemniaka zawładnął całym internetem. I bardzo dobrze! Już niemal nie pamiętamy czasów, kiedy to zajadaliśmy się popularnymi serkami topionymi ze sreberka.. pół dzieciństwa je jadłam… na szczęście w porę się opamiętałam 😉 bo kto by wtedy pomyślał, że wystarczą 4 składniki, żeby stworzyć swoją domową, jeszcze lepszą i o niebo zdrowszą wersję? A dziś dodatkowo jesienną z dynią w roli głównej!

 

Tradycyjnie w przepisie występuje marchew, którą postanowiłam zastąpić dynią. Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania!

Wykorzystując ten przepis można przygotować słynne vegan Mac and Cheese! Pychota! Bo kto nie lubi makaronu z serem? A, że na ser w wersji wegańskiej nie każdego stać (ja również pozwalam sobie na niego od święta ;)) to warto znać tę prostą alternatywę.

Równie świetnie sprawdzi się po prostu na kanapkach. Jak za dzieciaka 😀 koniecznie z wyrazistymi dodatkami np. oliwkami czy kiszonym ogórkiem!

To gotujemy, a raczej dziś zaczynamy od pieczenia warzyw!

 

 

SKŁADNIKI – wersja podstawowa (ok. 6 porcji)

350 g upieczonej dyni (wraz z wodą z pieczenia*)

150 g upieczonych ziemniaków

20 ml oleju rzepakowego

10 g = 2 czubate łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (najlepiej TAKIE, o czym pisałam TUTAJ)

pieprz

sól

*Dynię i ziemniaki obieramy, kroimy w drobne kawałki i wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy, pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku (u mnie ok. 200 st.) – pod koniec możemy zdjąć przykrywkę, aby ziemniaki się zarumieniły. Nie wylewamy wody z dyni! Przyda się do sera.

PRZYGOTOWANIE:

  • Wkładamy do miski wszystkie składniki (wraz z wodą z pieczenia dyni) i porządnie miksujemy za pomocą blendera ręcznego.
  • Doprawiamy solą i pieprzem. Nie żałujemy soli! 😉
  • Na początek polecam spróbować wersji podstawowej, która dzięki pieczeniu ma niepowtarzalny aromat i nawet szkoda go przytłaczać dodatkowymi przyprawami.

 

 

Pieczywo na zakwasie z serkiem z dyni to pomysł na prostą kolację, która zachwyci każdego!

 

 

1 PORCJA = 72 kcal = B 1,7g/T 3,6g/W 10,1g

Niemal połowa mniej tłuszczu niż w tradycyjnym żółtym serze, a smak obłędny

 

 

SMACZNEGO!

 

BĄDŹMY W KONTAKCIE !

Obserwuj fanpage bloga. Bądź na bieżąco z ciekawymi materiałami i nowymi wpisami na Facebook oraz Instagram

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply CafeHostel Październik 1, 2017 at 11:02 am

    I used to be more than happy to search out this web-site.I wanted to thanks for your time for this excellent learn!! I positively having fun with each little bit of it and I’ve you bookmarked to take a look at new stuff you weblog post. Cafe Hostel Wrocław

  • Leave a Reply