fbpx
PRZEPISY, WYTRAWNIE

BABKA ZIEMNIACZANA (bogata w białko, pieczona)

20161003_152049

Kto nie lubi ziemniaków? Po egzotycznych batatach przyszedł czas na nasze polskie pyry. Dziś pokażę Wam, że można z nich zrobić coś ciekawego, bez dodatku pszennej mąki i jaj. Nie będą to obciekające tłuszczem placki ziemniaczane. Proponowane przeze mnie placuszki są chrupiące na wierzchu i przyjemnie „kopytkowe” w środku. Zapraszam do gotowania!

Zastanawialiście się, jak do prostego przepisu przemycić solidną dawkę witamin i minerałów?

Mam dla Was rozwiązanie! Warto w tym celu skorzystać z nieskomplikowanego składnika, jakim są np. płatki owsiane. Bogactwo witamin z grupy B oraz węglowodanów złożonych, nie pozwoli popaść w jesienną nostalgię oraz nasyci na długo. Jakże wielkie było moje zaskoczenie, gdy dodałam je po raz pierwszy do kotletów z fasoli. Smak się nie zmienił, w przeciwieństwie do charakterystycznej mąki z cieciorki czy konopi, zaś wartość odżywcza znacznie podskoczyła. A co najlepsze, mąka robi się sama! Raz dwa, płatki owsiane do młynka i gotowe!

 

Dzisiejszy przepis jest luźną interpretacją babki ziemniaczanej. Kolejna modyfikacja w składzie to dodatek białej fasoli. Tradycyjnie na Podlasiu, babkę przyrządzana się z hojną porcją mięsa. Nas, ta wersja nie cieszy tak, jak coraz popularniejsza opcja roślinna. 😀 Niektórzy wykorzystują tofu. Jest to bardzo fajny pomysł na uzupełnienie diety o pełnowartościowe białko. Zdaje sobie jednak sprawę, iż nie każdy jest fanem tofu (kwestie smakowe, może nietolerancja soi). W związku z tym przybywam do Was z przepisem bez soi, nabiału, a nawet glutenu!

Pieczenie sprawia, że placuszki są lekkostrawne, mają chrupiącą skórkę i przyjemnie wilgotne wnętrze, zaś forma, a raczej jej brak, po prostu zaoszczędza czas spędzony w kuchni.

 

Co do towarzystwa – w pośpiechu polane tahini, oprószone suszoną natką pietruszki oraz solą morską (jak na zdjęciu wyżej) – smakują bardzo dobrze, lecz zdecydowanie najlepiej – pokrojone w plastry (przypominające wyglądem tempeh), odgrzane następnego dnia w sosie pieczarkowym na mleczku kokosowym ( gorąco polecam przepis Adeli  https://peasandlovesite.wordpress.com/2016/06/29/creamy-mushroom-pasta/). Niebo w gębie! Myślę, że sos pomidorowy sprawdzi się równie dobrze.

Na zimno, na kanapkę, obficie obłożone świeżymi warzywami, też niczego sobie. Jak to „babka”, odnajdzie się w każdej sytuacji. 😉

 

20161004_140038

 

Składniki:

500g ziemniaków

1/2 dużej czerwonej cebuli

2 ząbki czosnku

2 łyżki skrobi ziemniaczanej (40g)

50g płatków owsianych (świeżo zmielone na mąkę)

250g białej fasoli (tutaj z puszki)

1/2 łyżeczki syropu klonowego

(ewentualnie łyżka dobrej jakości oleju,o którym zapomniałam)

 

Przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy (następnym razem spróbuję z majerankiem)

 

 

Przygotowanie:

  1. Obrać ziemniaki i zetrzeć na dużych oczkach.
  2. Zetrzeć cebulę i czosnek.
  3. Dodać resztę składników.
  4. Wymieszać dokładnie i tylko częściowo zblendować (dosłownie 3-4 obroty).
  5. Uformować ok. 14 placuszków (kształtu burgerów) i piec przez 25 min. w 200°C.

 

 

 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA 1 PLACUSZKA

70 kcal

białko – 2,5 g

tłuszcze – 0,5 g

węglowodany – 14 g

20161004_135914

Smacznego!

 

 

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply