Jest zapotrzebowanie na proste i bardzo zdrowe słodkości. Niezmiernie mnie to cieszy! Powiem Wam, że tego typu ciasteczka należą do moich ulubionych i robią się wręcz błyskawicznie. Nadają się zarówno do szkoły, pracy czy jako przekąska przed lub po treningu. Uniwersalne, bardzo pyszne i niedrogie! Czego chcieć więcej! 😀
SKŁADNIKI (10 ciasteczek)
150 ml mleka ryżowego (lub innego np. owsianego, orkiszowego, sojowego, migdałowego)
30 g zmielonego siemienia lnianego złocistego – ono robi całą robotę! ❤
50 g otrębów owsianych/mąki owsianej*
40 g syropu klonowego (może być inny syrop np. daktylowy, ryżowy lub po prostu miód)
140 g dojrzałych bananów
60 g płatków ryżowych (mogą być też owsiane)
20 g wiórek kokosowych
30 g suszonych śliwek
30 g rodzynków
30 g pestek dyni
cynamon i imbir mielony
szczypta soli
* Otręby owsiane powstają poprzez własnoręczne przesianie zmielonych płatków owsianych górskich na mąkę – to, co zostanie na sitku to otręby. Można też użyć otrąb kupnych bądź nieprzesianej mąki owsianej.
PRZYGOTOWANIE
- Siemię mielimy w młynku na mąkę.
- Bakalie namaczamy przez chwilę we wrzątku. Odcedzamy.
- W dużej misce mieszamy siemię, otręby (mąkę owsianą) i mleko.
- Dodajemy dojrzałe banany i słodzidło – miażdżymy widelcem.
- Mieszamy z resztą składników.
- Przyprawiamy szczyptą soli, imbiru i cynamonu.
- Pieczemy w 180 st. przez ok. 15-20 minut.
Smacznego!
BĄDŹMY W KONTAKCIE !
Wskakuj na Facebook oraz Instagram.
Komentuj i dziel się ze światem.
Twoja obecność z pewnością przyczyni się do nie jednego uśmiechu na mojej twarzy!
2 komentarze
Cześć,
Jak najlepiej ulepić te ciasteczka? W sensie – ile cm powinna mieć średnica i grubość? 😉
Ile ciastek wychodzi z ilości, które podałaś w swoim przepisie?
Cześć Aniu,
Nie jestem Ci w stanie odpowiedzieć jakie wymiary mają te ciasteczka, ale z pewnością nie są jakieś malutkie, ani specjalnie duże 🙂
Wychodzi 10 sztuk, jak na zdjęciu.