Aż duma mnie rozpiera. Metoda prób i błędów. I jest! Co poniektórych, mocno wyczekiwany, pierwszy na blogu, całkiem autorski przepis na burgery z roślin. Sprawdźcie koniecznie!
A zaczęło się od porządków w szufladzie z kaszami, mąkami i innymi cudami. 🙂 Muszę Wam przyznać, że takie czystki działają na mnie niezwykle inspirująco. W czeluściach kuchni kryją się często niesłusznie zapomniane skarby.
Właśnie tak było z płatkami gryczanymi (chodzi o tego typu „ciemne” płatki https://zielonaesencja.pl/product-pol-592-Platki-gryczane-500-g-GREEN-ESSENCE.html). Odkryte parę lat temu, zachwyciły. Jak to możliwe, że tak prosty produkt, fenomenalnie odmienia potrawę? Gdy dokopałam się do nich ponownie, od razu czułam w kościach, że burgerowe eksperymenty wypalą.
W głowie narodził się koncept. Czerwona soczewica – strączek, nad wyraz delikatny i zdecydowanie najszybszy w gotowaniu. Kolejny składnik – kasza gryczana niepalona. Zdrowa, pyszna, czasem kojarzona jedynie z gulaszem, a jednak sprawdza się tutaj świetnie. Nie dominuje. Zapewniam, że posmakuje nawet „kaszogryczano” niejadkom. 😉
Soczewica wzdyma? Być może to kwestia odmiany. Zielona jest ciężkostrawna. Czerwona zaś, jest jej przeciwieństwem. Nie dość, że nie wymaga maczania na noc, to jeszcze gotuje się błyskawicznie.
Burgery pieczemy. Bez smażenia jest po prostu zdrowiej. Wzdęcia odchodzą w niepamięć. A w zamian ekstra porcji tłuszczu, przygotowujemy szybki sos pomidorowy i jest równie dobrze, a może nawet lepiej!
SKŁADNIKI (na ok. 10 kotletów)
100 g kaszy gryczanej niepalonej (przed ugotowaniem)
200g suchej czerwonej soczewicy
100g płatków gryczanych
1/2 świeżej czerwonej papryki
czerwona cebula
ząbek czosnku
garść świeżej natki pietruszki
3 łyżki oleju z suszonych pomidorów + trochę oleju rzepakowego
odrobina skrobi ziemniaczanej
PRZYPRAWY
majeranek
oregano
chili
pieprz
sól morska
sos sojowy do smaku
przyprawa do mięsa wieprzowego Kamis (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
1. Kaszę i soczewicę ugotować osobno w osolonej wodzie.
2. Paprykę, cebulę, natkę pokroić w kostkę.
3. Wymieszać wszystkie składniki z przyprawami. (najlepiej zrobić to rękoma).
4. Użyć blendera ręcznego, aby częściowo mocniej połączyć masę. (dosłownie parę obrotów).
5. Piec przez ok. 20 min. w temperaturze 175°C.
6. Zajadać na ciepło do obiady, choć na zimno, następnego dnia smakują po prostu obłędnie!
BĄDŹMY W KONTAKCIE !
Wskakuj na Facebook oraz Instagram.
Komentuj i dziel się ze światem!
Twoja obecność z pewnością zmotywuje mnie do szerszego dzielenia się moimi przepisami na blogu (które nieskromnie uwielbiają moi pacjenci!) 🙂
4 komentarze
Hej, czy zamiast płatków gryczanych można użyć maki gryczanej? Pozdrawiam
Hej, tak, ale będą wtedy zdecydowanie bardziej suche i płatki gryczane (te specyficzne lekko prażone) nadają ciekawy smak 🙂
Dziękuję za informację, pominęłam płatki, dodałam więcej kaszy. Wyszły przepyszne, to najlepsze wegeburgery jakie jadłam, serio!!! Dzisiaj kolejna porcja!
Jak fajnie! Bardzo bardzo cieszy mnie ta wiadomość i dziękuję, że napisałaś <3