fbpx
PRZEPISY, ROŚLINNIE, WYTRAWNIE

PASTA Z BOBU I FASOLKI SZPARAGOWEJ (wegańska)

Ta pasta jest banalnie prosta do przygotowania. Smak lata zamknięty w najbardziej odżywczym połączeniu wszechczasów!

 

Spójrzcie, jak bardzo wartościowymi warzywami są bób oraz fasolka szparagowa:

Szczegółowe wartości odżywcze produktów – Atlas odżywczy M. Żłobiński

Szczegółowe wartości odżywcze produktów – Atlas odżywczy M. Żłobiński

 

I dla porównania gęstość odżywcza jednego z najpopularniejszych odzwierzęcych produktów białkowych:

Szczegółowe wartości odżywcze produktów – Atlas odżywczy M. Żłobiński

 

Bób i fasolka szparagowa nie są jedynie tak zasobne w witaminę B5, co mięso. Z pomocą przychodzą pieczarki i wszelkiego rodzaju grzyby:

 

Do dzieła!

 

SKŁADNIKI

  • ok. 350 g ugotowanego i obranego bobu (4 duże garści)
  • 2-3 garści fasolki szparagowej (użyłam tej szerokiej)
  • 80 g orzechów nerkowca (ok. 5 łyżek)
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny

 

PRZYPRAWY

  • sól, pieprz do smaku
  • chilli w proszku (opcjonalnie)
  • do dekoracji suszony koperek i oliwa z oliwek

 

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Orzechy nerkowca namaczamy na noc lub zalewamy wrzącą wodą na kilkanaście minut (aby łatwiej się blendowały).
  • Fasolkę szparagową obieramy z końcówek i gotujemy w osolonej wodzie.
  • W osobny garze gotujemy też bób z solą, który po ugotowaniu obieramy z łupinek.
  • W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki i blendujemy na jednolitą pastę. Aby pasta była gładka wystarczy dolać odrobinę wody – lepiej dorzucić więcej fasolki szparagowej.
  • Pasta powinna być zwarta, ale jednocześnie delikatna i kremowa.
  • Im więcej soku z cytryny oraz pieprzu tym smaczniej!

 

 

Na zdrowie!

Dajcie znać w komentarzu, co robicie tego lata z bobu i fasolki szparagowej 🙂

 

EBOOK

LIDL 1700 KCAL
LIDL 2200 KCAL
BIEDRONKA 1800 KCAL
BIEDRONKA SPORT 2500 KCAL
WEGETARIAŃSKI ZERO WASTE 1700 KCAL
WEGAŃSKI ZERO WASTE 2100 KCAL

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply