fbpx
NA SŁODKO, PRZEPISY

ZDROWUTELLA, CZYLI NIEZIEMSKI KREM CZEKOLADOWY Z DAKTYLI

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Co robię, gdy najdzie mnie ochota na kremowo-czekoladowe łakomstwo? Na pomoc przychodzi „zdrowutella”. Sama natura. Ani grama białego cukru, a jaka pyszna! Przekonajcie się sami!

Obiecałam, że podzielę się z Wami przepisem na słodkie smarowidło. To, sprawia, że ROZKOSZNE CIASTECZKA Z MĄKI KOKOSOWEJ są jeszcze lepsze. Potrzebne składniki są łatwo dostępne i nie plasują się w kategorii najdroższych. Pierwsze skrzypce grają daktyle. Obłędnie słodkie, mięsiste. Na zawsze zajęły miejsce tradycyjnego cukru w mojej  kuchni.

Ponieważ skomplikowane przepisy zostawiam na później (i najczęściej do nich nie wracam :D), serwuje Wam taki, którego prostota przyciągnie każdego. Zatem do dzieła!

 

Składniki:

1 szklanka daktyli (ok. 140 g)

1/4 szklanki orzechów nerkowca (ok. 40 g)

1 łyżka kakao/karobu/ewentualnie rozpuszczonej czekolady min. 70%

1 łyżka oleju kokosowego

1/4 szklanki wody

1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego (lub laski wanilii)

kilka orzechów brazylijskich (opcjonalnie do ozdoby)

 

Przygotowanie:

  1. Zalać wrzącą wodą – osobno nerkowce i daktyle. Pozostawić na 10 minut. Odsączyć.
  2. Bardzo dokładnie zblendować wszystkie składniki. Najlepiej robić to seriami, za pomocą blendera ręcznego (jak mięśnie w ręce palą, to znaczy że krem jest idealny :)).
  3. Ozdobić posiekanymi orzechami brazylijskimi.
  4. Podawać z ciasteczkami, ciastem, chlebkiem bądź wyjadać palcem ze słoika!

 

Smacznego!

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 komentarzy

  • Reply Pospolity koneser Przemkoś 20 lipca, 2016 at 12:38 pm

    Jadłem. Wybitnie smaczne smarowidło!

    • Reply Agnieszka 21 lipca, 2016 at 7:54 am

      Bosko Przemko! Dziękuję za komentarz 😉

  • Reply Jordan Magnusson 25 sierpnia, 2016 at 3:28 pm

    Jesli daktyle sa wyczuwaln to znaczy, ze czekolada nie jest wystarczajaco dobrze zblendowana, lub ze daktyle byly stare i kiepskiej jakosci. Nastepnym razem kup miekkie, ekologiczne daktyle i dluzej miksuj wtedy czekolada bedzie idealnie gladka O rany, jaki ten krem pyszny! Jak ja moglam do tej pory zyc nie wiedzac, ze kremy z daktyli sa tak dobre i proste do przyrzadzenia.

    • Reply Agnieszka 7 września, 2016 at 11:28 am

      Dokładnie tak jest! Też ciężko mi uwierzyć, że całe dzieciństwo nie miałam przyjemności ich spróbowania. Cieszę się bardzo, że smakuje! 🙂

  • Reply marta 20 stycznia, 2018 at 3:59 pm

    Czy można olej kokosowy zastąpić masłem klarowanym?

    • Reply Agnieszka 22 stycznia, 2018 at 8:31 am

      Myślę, że tak. Oczywiście tylko tym z dobrych źródeł. Pozdrawiam.

  • Reply Monika 3 sierpnia, 2020 at 5:07 pm

    Witam, jak długo można taki krem przechowywać ?

    • Reply Agnieszka 11 sierpnia, 2020 at 2:38 pm

      Witam, sądzę, że w takie upały postoi w lodówce maksymalnie 2-3 dni 🙂

  • Reply marzena 24 października, 2020 at 4:51 pm

    Chciałabym zrobić „zdrowutellę” 🙂 ale tak się zastanawiam – używamy daktyli świeżych czy mogą być też suszone?

    • Reply Agnieszka 4 stycznia, 2021 at 10:34 am

      Spokojnie mogą być te najtańsze suszone 😉

    Leave a Reply