Co robię, gdy najdzie mnie ochota na kremowo-czekoladowe łakomstwo? Na pomoc przychodzi „zdrowutella”. Sama natura. Ani grama białego cukru, a jaka pyszna! Przekonajcie się sami!
Obiecałam, że podzielę się z Wami przepisem na słodkie smarowidło. To, sprawia, że ROZKOSZNE CIASTECZKA Z MĄKI KOKOSOWEJ są jeszcze lepsze. Potrzebne składniki są łatwo dostępne i nie plasują się w kategorii najdroższych. Pierwsze skrzypce grają daktyle. Obłędnie słodkie, mięsiste. Na zawsze zajęły miejsce tradycyjnego cukru w mojej kuchni.
Ponieważ skomplikowane przepisy zostawiam na później (i najczęściej do nich nie wracam :D), serwuje Wam taki, którego prostota przyciągnie każdego. Zatem do dzieła!
Składniki:
1 szklanka daktyli (ok. 140 g)
1/4 szklanki orzechów nerkowca (ok. 40 g)
1 łyżka kakao/karobu/ewentualnie rozpuszczonej czekolady min. 70%
1 łyżka oleju kokosowego
1/4 szklanki wody
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego (lub laski wanilii)
kilka orzechów brazylijskich (opcjonalnie do ozdoby)
Przygotowanie:
- Zalać wrzącą wodą – osobno nerkowce i daktyle. Pozostawić na 10 minut. Odsączyć.
- Bardzo dokładnie zblendować wszystkie składniki. Najlepiej robić to seriami, za pomocą blendera ręcznego (jak mięśnie w ręce palą, to znaczy że krem jest idealny :)).
- Ozdobić posiekanymi orzechami brazylijskimi.
- Podawać z ciasteczkami, ciastem, chlebkiem bądź wyjadać palcem ze słoika!
Smacznego!
10 komentarzy
Jadłem. Wybitnie smaczne smarowidło!
Bosko Przemko! Dziękuję za komentarz 😉
Jesli daktyle sa wyczuwaln to znaczy, ze czekolada nie jest wystarczajaco dobrze zblendowana, lub ze daktyle byly stare i kiepskiej jakosci. Nastepnym razem kup miekkie, ekologiczne daktyle i dluzej miksuj wtedy czekolada bedzie idealnie gladka O rany, jaki ten krem pyszny! Jak ja moglam do tej pory zyc nie wiedzac, ze kremy z daktyli sa tak dobre i proste do przyrzadzenia.
Dokładnie tak jest! Też ciężko mi uwierzyć, że całe dzieciństwo nie miałam przyjemności ich spróbowania. Cieszę się bardzo, że smakuje! 🙂
Czy można olej kokosowy zastąpić masłem klarowanym?
Myślę, że tak. Oczywiście tylko tym z dobrych źródeł. Pozdrawiam.
Witam, jak długo można taki krem przechowywać ?
Witam, sądzę, że w takie upały postoi w lodówce maksymalnie 2-3 dni 🙂
Chciałabym zrobić „zdrowutellę” 🙂 ale tak się zastanawiam – używamy daktyli świeżych czy mogą być też suszone?
Spokojnie mogą być te najtańsze suszone 😉