DIETA W CHOROBIE

JADŁOSPIS JEDNODNIOWY – dieta wegańska 1700 kcal dla osób chorych na refluks żołądkowo-przełykowy

Ból nie daje spokoju? Nie wiesz co jeść? Dieta mocno ograniczająca produkty nasilające nieprzyjemne objawy refluksu, to nie lada wyzwanie. Dziś pierwszy przykładowy jadłospis z wyłączeniem produktów odzwierzęcych dla osób borykających się z pieczeniem za mostkiem w najbardziej zaawansowanym stadium.

Za prośbą czytelniczki przygotowałam jednodniowy jadłospis idealnie nadający się dla osoby z silnymi dolegliwościami bólowymi spowodowanymi refluksem. Pamiętaj, jednak że nie jest to dieta, którą można stosować długo. W okresie remisji refluksu powinna ona zostać rozszerzona. Celowo ograniczyłam menu do granic możliwości. Dzięki temu oszczędzamy żołądek i maksymalnie niwelujemy zarzucanie treści żołądkowej do przełyku. Nie zalecam stosowania jej dłużej niż przez 3-4 dni – do czasu, aż zmniejszą się dolegliwości bólowe.

 

Jeżeli pieczenie w górnych okolicach brzucha jest, tak silne, że nie możesz chodzić, ciągle Cię mdli, a apetyt nie dopisuje, to znak, że jadłospis ten jest właśnie dla Ciebie!

 

*Pamiętaj, aby zawsze w przypadku niepokojących objawów (np. krwawienia z górnego odcinka przewodu pokarmowego czy gwałtownego spadku masy ciała) skonsultować się z lekarzem.

 

Dieta wegańska 1700 kcal – refluks żołądkowo-przełykowy – odpowiednia dla:

    • kobiety – masa ciała 52 kg, wzrost 165 cm
    • nieaktywnej fizycznie (na chwilę nasilenia objawów choroby)
    • zapotrzebowanie kaloryczne 1700 kcal
    • białko – 37 g – 8%
    • tłuszcze – 48 g – 24%
    • węglowodany – 298 g – 68%
    • błonnik 31 g
    • przy nasilonych bólach refluksowych, gdy niemożliwe jest spożywanie normalnych, urozmaiconych posiłków
    • ze względu na rodzaj diety – konieczna suplementacja witaminą D (okres jesienno-zimowy) oraz witaminą B12
    • dodatkowo polecana kuracja olejkiem z oregano oraz probiotykami (odsyłam do mojego wcześniejszego artykułu o refluksie)

 

 

I ŚNIADANIE

7:00

397 kcal

B 8g T 13g W 64g

Ryż z gotowanym jabłkiem, migdałami i kleikiem z siemienia lnianego

50 g ryżu basmati

180 g jabłka (1 spore)

15 g migdałów (1 łyżka – właściwości łagodzące refluks!)

10 g świeżo zmielonego siemienia lnianego (1 łyżka)

DO PICIA PRZED ŚNIADANIEM:

napar z mieszanki owoców kopru włoskiego i anyżu

Przygotowanie:

  • Ryż gotujemy do zupełnej miękkości w większej ilości (w lekko osolonej wodzie), pozostawiając część na kolejne posiłki.
  • Jabłko obieramy, kroimy na kawałki i dusimy na patelni w niewielkiej ilości wody.
  • Migdały namaczamy na noc lub zalewamy wrzątkiem na 10-15 min. przed spożyciem, odcedzamy i dodajemy do ryżu z jabłkami.
  • Siemię lniane (np. złociste, którego smak jest delikatniejszy) mielimy w młynku do kawy, zalewamy ciepłą wodą, aby powstał kleik – pijemy przed śniadaniem na pusty żołądek.

 

 

II ŚNIADANIE

11:00

268 kcal

B 7g T 9g W 45g

Kaszka manna z gotowanym jabłkiem i migdałami

40 g kaszki manny

90 g jabłka (1 niewielkie)

15 g migdałów (1 łyżka)

Przygotowanie:

  • Kaszkę mannę gotujemy według instrukcji na opakowaniu w wodzie z dodatkiem odrobiny soli.
  • Jabłko obieramy, kroimy na kawałki i dusimy na patelni w niewielkiej ilości wody.
  • Migdały namaczamy na noc lub zalewamy wrzątkiem na 10-15 min. przed spożyciem, odcedzamy i dodajemy do kaszki z jabłkiem.

 

 

OBIAD

15:00

387 kcal

B 7g T 11g W 70g

Ryż z gotowaną marchwią, ziemniakiem i cukinią

50 g ryżu basmati

125 g cukinii (pół sztuki)

90 g marchwi

90 g ziemniaków

10 ml oliwy z oliwek

szczypta suszonego oregano

Przygotowanie:

  • Używamy ugotowanego rano ryżu lub gotujemy świeżą porcję.
  • Marchew, cukinię i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dusimy w wodzie, do zupełnej miękkości. Doprawiamy bardzo delikatnie solą.
  • Podajemy warzywa na ryżu, skropione oliwą i oprószone oregano.

 

 

PRZEKĄSKA

17:00

270 kcal

B 7g T 5g W 49g

Kaszka manna z gotowanym jabłkiem i kleikiem z siemienia lnianego

50 g kaszki manny

90 g jabłka (1 niewielkie)

10 g zmielonego siemienia lnianego (1 łyżka; warto je mielić na świeżo z rana i robić zapasy na 3-4 dni)

Przygotowanie:

  • Kaszkę mannę gotujemy według instrukcji na opakowaniu w wodzie z dodatkiem odrobiny soli.
  • Jabłko obieramy, kroimy na kawałki i dusimy na patelni w niewielkiej ilości wody.
  • Zmielone siemię lniane zalewamy ciepłą wodą, aby powstał kleik – pijemy przed posiłkiem.

 

 

KOLACJA

20:00

387 kcal

B 7g T 11g W 70g

Ryż z gotowaną marchwią, ziemniakiem i cukinią

50 g ryżu basmati

125 g cukinii (pół sztuki)

90 g marchwi

90 g ziemniaków

10 ml oliwy z oliwek

szczypta suszonego majeranku

Przygotowanie:

  • Używamy ugotowanego rano ryżu lub gotujemy świeżą porcję.
  • Marchew, cukinię i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dusimy w wodzie, do zupełnej miękkości. Doprawiamy bardzo delikatnie solą.
  • Podajemy warzywa na ryżu, skropione oliwą i oprószone majerankiem.

 

*między posiłkami uzupełniamy płyny niegazowaną wodą mineralną bogatą w wapń oraz pamiętamy o zasadach w chorobie refluksowej, o których szeroko pisałam w poprzednim wpisie.

 

Pamiętajmy, że jest to dzień przykładowy, dostosowany do konkretnej osoby chorej na refluks żołądkowo-jelitowy (w fazie największego nasilenia). Proszę w żadnym wypadku nie stosować go, jako diety odchudzającej ani żadnej innej długoterminowej diety!

 

 

Daj proszę znać czy tego typu wpisy są dla Ciebie pomocne, a jeśli uważasz go za wartościowy udostępnij proszę na Facebooku 🙂

Na zdrowie!

BĄDŹMY W KONTAKCIE !

Obserwuj fanpage bloga. Bądź na bieżąco z ciekawymi materiałami i nowymi wpisami na Facebook oraz Instagram

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply