fbpx
JADŁOSPISY, W CHOROBIE

JADŁOSPIS JEDNODNIOWY – dieta wegańska 1700 kcal dla osób chorych na refluks żołądkowo-przełykowy

Ból nie daje spokoju? Nie wiesz co jeść? Dieta mocno ograniczająca produkty nasilające nieprzyjemne objawy refluksu, to nie lada wyzwanie. Dziś pierwszy przykładowy jadłospis z wyłączeniem produktów odzwierzęcych dla osób borykających się z pieczeniem za mostkiem w najbardziej zaawansowanym stadium.

 

Za prośbą czytelniczki przygotowałam jednodniowy jadłospis idealnie nadający się dla osoby z silnymi dolegliwościami bólowymi spowodowanymi refluksem. Pamiętaj, jednak że nie jest to dieta, którą można stosować długo. W okresie remisji refluksu powinna ona zostać rozszerzona. Celowo ograniczyłam menu do granic możliwości. Dzięki temu oszczędzamy żołądek i maksymalnie niwelujemy zarzucanie treści żołądkowej do przełyku. Nie zalecam stosowania jej dłużej niż przez 3-4 dni – do czasu, aż zmniejszą się dolegliwości bólowe.

 

Jeżeli pieczenie w górnych okolicach brzucha jest, tak silne, że nie możesz chodzić, ciągle Cię mdli, a apetyt nie dopisuje, to znak, że jadłospis ten jest właśnie dla Ciebie!

 

*Pamiętaj, aby zawsze w przypadku niepokojących objawów (np. krwawienia z górnego odcinka przewodu pokarmowego czy gwałtownego spadku masy ciała) skonsultować się z lekarzem.

 

Dieta wegańska 1700 kcal – refluks żołądkowo-przełykowy – odpowiednia dla:

    • kobiety – masa ciała 52 kg, wzrost 165 cm
    • nieaktywnej fizycznie (na chwilę nasilenia objawów choroby)
    • zapotrzebowanie kaloryczne 1700 kcal
    • białko – 37 g – 8%
    • tłuszcze – 48 g – 24%
    • węglowodany – 298 g – 68%
    • błonnik 31 g
    • przy nasilonych bólach refluksowych, gdy niemożliwe jest spożywanie normalnych, urozmaiconych posiłków
    • ze względu na rodzaj diety – konieczna suplementacja witaminą D (okres jesienno-zimowy) oraz witaminą B12
    • dodatkowo polecana kuracja olejkiem z oregano oraz probiotykami (odsyłam do mojego wcześniejszego artykułu o refluksie)

 

 

I ŚNIADANIE

7:00

397 kcal

B 8g T 13g W 64g

Ryż z gotowanym jabłkiem, migdałami i kleikiem z siemienia lnianego

50 g ryżu basmati

180 g jabłka (1 spore)

15 g migdałów (1 łyżka – właściwości łagodzące refluks!)

10 g świeżo zmielonego siemienia lnianego (1 łyżka)

DO PICIA PRZED ŚNIADANIEM:

napar z mieszanki owoców kopru włoskiego i anyżu

Przygotowanie:

  • Ryż gotujemy do zupełnej miękkości w większej ilości (w lekko osolonej wodzie), pozostawiając część na kolejne posiłki.
  • Jabłko obieramy, kroimy na kawałki i dusimy na patelni w niewielkiej ilości wody.
  • Migdały namaczamy na noc lub zalewamy wrzątkiem na 10-15 min. przed spożyciem, odcedzamy i dodajemy do ryżu z jabłkami.
  • Siemię lniane (np. złociste, którego smak jest delikatniejszy) mielimy w młynku do kawy, zalewamy ciepłą wodą, aby powstał kleik – pijemy przed śniadaniem na pusty żołądek.

 

 

II ŚNIADANIE

11:00

268 kcal

B 7g T 9g W 45g

Kaszka manna z gotowanym jabłkiem i migdałami

40 g kaszki manny

90 g jabłka (1 niewielkie)

15 g migdałów (1 łyżka)

Przygotowanie:

  • Kaszkę mannę gotujemy według instrukcji na opakowaniu w wodzie z dodatkiem odrobiny soli.
  • Jabłko obieramy, kroimy na kawałki i dusimy na patelni w niewielkiej ilości wody.
  • Migdały namaczamy na noc lub zalewamy wrzątkiem na 10-15 min. przed spożyciem, odcedzamy i dodajemy do kaszki z jabłkiem.

 

 

OBIAD

15:00

387 kcal

B 7g T 11g W 70g

Ryż z gotowaną marchwią, ziemniakiem i cukinią

50 g ryżu basmati

125 g cukinii (pół sztuki)

90 g marchwi

90 g ziemniaków

10 ml oliwy z oliwek

szczypta suszonego oregano

Przygotowanie:

  • Używamy ugotowanego rano ryżu lub gotujemy świeżą porcję.
  • Marchew, cukinię i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dusimy w wodzie, do zupełnej miękkości. Doprawiamy bardzo delikatnie solą.
  • Podajemy warzywa na ryżu, skropione oliwą i oprószone oregano.

 

 

PRZEKĄSKA

17:00

270 kcal

B 7g T 5g W 49g

Kaszka manna z gotowanym jabłkiem i kleikiem z siemienia lnianego

50 g kaszki manny

90 g jabłka (1 niewielkie)

10 g zmielonego siemienia lnianego (1 łyżka; warto je mielić na świeżo z rana i robić zapasy na 3-4 dni)

Przygotowanie:

  • Kaszkę mannę gotujemy według instrukcji na opakowaniu w wodzie z dodatkiem odrobiny soli.
  • Jabłko obieramy, kroimy na kawałki i dusimy na patelni w niewielkiej ilości wody.
  • Zmielone siemię lniane zalewamy ciepłą wodą, aby powstał kleik – pijemy przed posiłkiem.

 

 

KOLACJA

20:00

387 kcal

B 7g T 11g W 70g

Ryż z gotowaną marchwią, ziemniakiem i cukinią

50 g ryżu basmati

125 g cukinii (pół sztuki)

90 g marchwi

90 g ziemniaków

10 ml oliwy z oliwek

szczypta suszonego majeranku

Przygotowanie:

  • Używamy ugotowanego rano ryżu lub gotujemy świeżą porcję.
  • Marchew, cukinię i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dusimy w wodzie, do zupełnej miękkości. Doprawiamy bardzo delikatnie solą.
  • Podajemy warzywa na ryżu, skropione oliwą i oprószone majerankiem.

 

*między posiłkami uzupełniamy płyny niegazowaną wodą mineralną bogatą w wapń oraz pamiętamy o zasadach w chorobie refluksowej, o których szeroko pisałam w poprzednim wpisie.

 

Pamiętajmy, że jest to dzień przykładowy, dostosowany do konkretnej osoby chorej na refluks żołądkowo-jelitowy (w fazie największego nasilenia). Proszę w żadnym wypadku nie stosować go, jako diety odchudzającej ani żadnej innej długoterminowej diety!

 

 

Daj proszę znać czy tego typu wpisy są dla Ciebie pomocne, a jeśli uważasz go za wartościowy udostępnij proszę na Facebooku 🙂

Na zdrowie!

BĄDŹMY W KONTAKCIE !

Obserwuj fanpage bloga. Bądź na bieżąco z ciekawymi materiałami i nowymi wpisami na Facebook oraz Instagram

 

 

Roślinne propozycje z ebooka – pyszne, odżywcze i gotowe w mig! Uwierz lub nie – po kilku pełnych wytrwałości miesiącach „diety na refluks” będziesz mogła cieszyć się z gotowania tak różnorodnych dań!

 

Chcesz nauczyć się indywidualnie, jak komponować zbilansowane wege posiłki? Zróbmy to razem – prosto i skutecznie!

 OFERTA DIETETYCZNA

 

 

EBOOK

LIDL 1700 KCAL
LIDL 2200 KCAL
BIEDRONKA 1800 KCAL
BIEDRONKA SPORT 2500 KCAL
WEGETARIAŃSKI ZERO WASTE 1700 KCAL
WEGAŃSKI ZERO WASTE 2100 KCAL

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 komentarzy

  • Reply Kamil29 18 kwietnia, 2018 at 8:46 am

    Refluks żołądkowy to bardzo dokuczliwy problem gastrologiczny. Prawidłowe odżywianie w przypadku osób borykających się ze schorzeniem jest niezmiernie ważne, dlatego warto ułożyć sobie prawidłowy jadłospis. Powyższy myślę, że jak najbardziej na plus – szkoda, że tylko jednodniowy 😉

    • Reply Agnieszka 18 kwietnia, 2018 at 10:07 am

      Dziękuję za ciepłą opinię 🙂 pomyślę w takim razie nad kolejnymi 😉

  • Reply Laura Gołębiewska 14 lipca, 2020 at 5:19 pm

    Czy regularność posiłków ma znaczenie? Można połączyć np. Obiad z podwieczorkiem?

    • Reply Agnieszka 15 lipca, 2020 at 6:32 am

      Tak, regularność ma bardzo duże znaczenie. A takie połączenie zależy przy refluksie od objętości tego obiadu i podwieczorku. Jeśli są małe, to nie widzę przeciwwskazań. Ważne, żeby nie przeładowywać żołądka do granic możliwości.

  • Reply Agnieszka 19 stycznia, 2021 at 11:24 pm

    A co oprócz wody można pić? Jakaś herbatka, np. rooibos lub zielona?

    • Reply Agnieszka 15 lutego, 2021 at 12:47 pm

      Jeśli już herbaty to polecałabym krótko parzone, bardzo delikatne, a najlepiej nie czarną. Z płynów genialnie sprawdza się rumianek, melisa, koper włoski i anyż.

    Skomentuj Agnieszka Cancel Reply