Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/greenman/domains/biegiemdolodowki.pl/public_html/wp-includes/post-template.php on line 284
PRZEPISY, WYTRAWNIE

PASTA Z BIAŁEJ FASOLI I AWOKADO + ekstra porównanie z serkiem Almette

Biała fasola jest dla mnie tak pyszna, że mogłabym jeść ją ot tak, po prostu garściami. Jednak, gdy najdzie mnie ochota na przepysznie kremową pastę – delikatną, a jednocześnie nie mdławą – mieszam fasolę z awokado i… ogórkiem kiszonym. Do tego szczypta kuminu i jest niebo w gębie!

 

SKŁADNIKI (6 PORCJI)

1 puszka białej fasoli/100 g suchej

1/2 dojrzałego awokado

1/2 ogórka kiszonego

łyżeczka oliwy z oliwek

woda

Przyprawy

szczypta kuminu rzymskiego, soli morskiej i pieprzu

PRZYGOTOWANIE

  • Fasolę z puszki przelewamy na sitku wrzącą wodą.
  • Blendujemy fasolę z dojrzałym awokado i ogórkiem kiszonym (za pomocą blendera ręcznego). Można dodać odrobinę wody i oliwę z oliwek.
  • Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą kuminu rzymskiego.
  • Podajemy na dobrej jakości pieczywie na zakwasie (np. TAKIM 💓). Świetnie sprawdzi się też, jako wypełnienie łódeczek z pieczonego batata z obfitą ilością świeżych warzyw czy jako dip do warzywnych słupków! 😋

 

Kto by pomyślał, że taka pasta ma znacznie korzystniejszy rozkład makroskładników niż uwielbiany przez wszystkich serek Almette. Zresztą spójrzcie i oceńcie sami 😉

Wartość odżywcza w 1 porcji domowej pasty z fasoli w porównaniu do 2 łyżeczek serka jogurtowego Almette* (20 g) przedstawia się następująco:

 

PASTA Z FASOLI: 74 kcal || 3,2 g B || 2,7 g T || 9,4 g W

SEREK ALMETTE: 68 kcal || 1,4 g B || 4,2 g T || 1,2 g W

 

Komentarz: okazuje się, że nie każdy produkt oparty na bazie mleka krowiego (co więcej odtłuszczonego i do tego w proszku!) jest w rzeczywistości bogactwem białka. Producent gwarantuje nam za to wypełnienie tłuszczem nasyconym.
Skład serka jogurtowego Almette: ser twarogowy, jogurt naturalny (18,5%), odtłuszczone mleko w proszku, masło, sól, naturalny aromat (zwiera mleko), regulator kwasowości: kwas cytrynowy.

 

Dajcie znać, czy łapiecie się na nabiałowe „hity” czy jesteście świadomymi konsumentami?

Smacznego!

 

BĄDŹMY W KONTAKCIE !

Wskakuj na Facebook oraz Instagram.

Komentuj i dziel się ze światem.

Twoja obecność z pewnością przyczyni się do nie jednego uśmiechu na mojej twarzy!

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply Łukasz Czerwiec 26, 2018 at 7:20 am

    Nie jem nabiału od kiedy Cambell wykazał jego powiązanie z rakiem i pokazał jak wredna jest kazeina. Nabiał to nic wartościowego oprócz kazeiny, laktozy i masy tłuszczów nasyconych. Z pewnością wybrałbym Twoją pastę 🙂
    I miło zobaczyć ładną dziewczynę na roślinnej diecie, tak trzymaj.

    • Reply Agnieszka Czerwiec 26, 2018 at 11:55 am

      Dzięki 😉
      Ta książka również otworzyła mi oczy. Jest dosyć ciężka, nie mniej analizy i badania mówią same za siebie.
      Pozdrawiam serdecznie!

    Leave a Reply