Ból nie daje spokoju? Nie wiesz co jeść? Dieta mocno ograniczająca produkty nasilające nieprzyjemne objawy refluksu, to nie lada wyzwanie. Dziś pierwszy przykładowy jadłospis z wyłączeniem produktów odzwierzęcych dla osób borykających się z pieczeniem za mostkiem w najbardziej zaawansowanym stadium.
Za prośbą czytelniczki przygotowałam jednodniowy jadłospis idealnie nadający się dla osoby z silnymi dolegliwościami bólowymi spowodowanymi refluksem. Pamiętaj, jednak że nie jest to dieta, którą można stosować długo. W okresie remisji refluksu powinna ona zostać rozszerzona. Celowo ograniczyłam menu do granic możliwości. Dzięki temu oszczędzamy żołądek i maksymalnie niwelujemy zarzucanie treści żołądkowej do przełyku. Nie zalecam stosowania jej dłużej niż przez 3-4 dni – do czasu, aż zmniejszą się dolegliwości bólowe.
Jeżeli pieczenie w górnych okolicach brzucha jest, tak silne, że nie możesz chodzić, ciągle Cię mdli, a apetyt nie dopisuje, to znak, że jadłospis ten jest właśnie dla Ciebie!
*Pamiętaj, aby zawsze w przypadku niepokojących objawów (np. krwawienia z górnego odcinka przewodu pokarmowego czy gwałtownego spadku masy ciała) skonsultować się z lekarzem.
Dieta wegańska 1700 kcal – refluks żołądkowo-przełykowy – odpowiednia dla:
-
- kobiety – masa ciała 52 kg, wzrost 165 cm
- nieaktywnej fizycznie (na chwilę nasilenia objawów choroby)
- zapotrzebowanie kaloryczne 1700 kcal
- białko – 37 g – 8%
- tłuszcze – 48 g – 24%
- węglowodany – 298 g – 68%
- błonnik 31 g
- przy nasilonych bólach refluksowych, gdy niemożliwe jest spożywanie normalnych, urozmaiconych posiłków
- ze względu na rodzaj diety – konieczna suplementacja witaminą D (okres jesienno-zimowy) oraz witaminą B12
- dodatkowo polecana kuracja olejkiem z oregano oraz probiotykami (odsyłam do mojego wcześniejszego artykułu o refluksie)
I ŚNIADANIE
7:00
397 kcal
B 8g T 13g W 64g
Ryż z gotowanym jabłkiem, migdałami i kleikiem z siemienia lnianego
50 g ryżu basmati
180 g jabłka (1 spore)
15 g migdałów (1 łyżka – właściwości łagodzące refluks!)
10 g świeżo zmielonego siemienia lnianego (1 łyżka)
DO PICIA PRZED ŚNIADANIEM:
napar z mieszanki owoców kopru włoskiego i anyżu
Przygotowanie:
- Ryż gotujemy do zupełnej miękkości w większej ilości (w lekko osolonej wodzie), pozostawiając część na kolejne posiłki.
- Jabłko obieramy, kroimy na kawałki i dusimy na patelni w niewielkiej ilości wody.
- Migdały namaczamy na noc lub zalewamy wrzątkiem na 10-15 min. przed spożyciem, odcedzamy i dodajemy do ryżu z jabłkami.
- Siemię lniane (np. złociste, którego smak jest delikatniejszy) mielimy w młynku do kawy, zalewamy ciepłą wodą, aby powstał kleik – pijemy przed śniadaniem na pusty żołądek.
II ŚNIADANIE
11:00
268 kcal
B 7g T 9g W 45g
Kaszka manna z gotowanym jabłkiem i migdałami
40 g kaszki manny
90 g jabłka (1 niewielkie)
15 g migdałów (1 łyżka)
Przygotowanie:
- Kaszkę mannę gotujemy według instrukcji na opakowaniu w wodzie z dodatkiem odrobiny soli.
- Jabłko obieramy, kroimy na kawałki i dusimy na patelni w niewielkiej ilości wody.
- Migdały namaczamy na noc lub zalewamy wrzątkiem na 10-15 min. przed spożyciem, odcedzamy i dodajemy do kaszki z jabłkiem.
OBIAD
15:00
387 kcal
B 7g T 11g W 70g
Ryż z gotowaną marchwią, ziemniakiem i cukinią
50 g ryżu basmati
125 g cukinii (pół sztuki)
90 g marchwi
90 g ziemniaków
10 ml oliwy z oliwek
szczypta suszonego oregano
Przygotowanie:
- Używamy ugotowanego rano ryżu lub gotujemy świeżą porcję.
- Marchew, cukinię i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dusimy w wodzie, do zupełnej miękkości. Doprawiamy bardzo delikatnie solą.
- Podajemy warzywa na ryżu, skropione oliwą i oprószone oregano.
PRZEKĄSKA
17:00
270 kcal
B 7g T 5g W 49g
Kaszka manna z gotowanym jabłkiem i kleikiem z siemienia lnianego
50 g kaszki manny
90 g jabłka (1 niewielkie)
10 g zmielonego siemienia lnianego (1 łyżka; warto je mielić na świeżo z rana i robić zapasy na 3-4 dni)
Przygotowanie:
- Kaszkę mannę gotujemy według instrukcji na opakowaniu w wodzie z dodatkiem odrobiny soli.
- Jabłko obieramy, kroimy na kawałki i dusimy na patelni w niewielkiej ilości wody.
- Zmielone siemię lniane zalewamy ciepłą wodą, aby powstał kleik – pijemy przed posiłkiem.
KOLACJA
20:00
387 kcal
B 7g T 11g W 70g
Ryż z gotowaną marchwią, ziemniakiem i cukinią
50 g ryżu basmati
125 g cukinii (pół sztuki)
90 g marchwi
90 g ziemniaków
10 ml oliwy z oliwek
szczypta suszonego majeranku
Przygotowanie:
- Używamy ugotowanego rano ryżu lub gotujemy świeżą porcję.
- Marchew, cukinię i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dusimy w wodzie, do zupełnej miękkości. Doprawiamy bardzo delikatnie solą.
- Podajemy warzywa na ryżu, skropione oliwą i oprószone majerankiem.
*między posiłkami uzupełniamy płyny niegazowaną wodą mineralną bogatą w wapń oraz pamiętamy o zasadach w chorobie refluksowej, o których szeroko pisałam w poprzednim wpisie.
Pamiętajmy, że jest to dzień przykładowy, dostosowany do konkretnej osoby chorej na refluks żołądkowo-jelitowy (w fazie największego nasilenia). Proszę w żadnym wypadku nie stosować go, jako diety odchudzającej ani żadnej innej długoterminowej diety!
Daj proszę znać czy tego typu wpisy są dla Ciebie pomocne, a jeśli uważasz go za wartościowy udostępnij proszę na Facebooku 🙂
Na zdrowie!
BĄDŹMY W KONTAKCIE !
Obserwuj fanpage bloga. Bądź na bieżąco z ciekawymi materiałami i nowymi wpisami na Facebook oraz Instagram
Chcesz nauczyć się indywidualnie, jak komponować zbilansowane wege posiłki? Zróbmy to razem – prosto i skutecznie!
EBOOK
LIDL 1700 KCAL
LIDL 2200 KCAL
BIEDRONKA 1800 KCAL
BIEDRONKA SPORT 2500 KCAL
WEGETARIAŃSKI ZERO WASTE 1700 KCAL
WEGAŃSKI ZERO WASTE 2100 KCAL
8 komentarzy
Refluks żołądkowy to bardzo dokuczliwy problem gastrologiczny. Prawidłowe odżywianie w przypadku osób borykających się ze schorzeniem jest niezmiernie ważne, dlatego warto ułożyć sobie prawidłowy jadłospis. Powyższy myślę, że jak najbardziej na plus – szkoda, że tylko jednodniowy 😉
Dziękuję za ciepłą opinię 🙂 pomyślę w takim razie nad kolejnymi 😉
Czy regularność posiłków ma znaczenie? Można połączyć np. Obiad z podwieczorkiem?
Tak, regularność ma bardzo duże znaczenie. A takie połączenie zależy przy refluksie od objętości tego obiadu i podwieczorku. Jeśli są małe, to nie widzę przeciwwskazań. Ważne, żeby nie przeładowywać żołądka do granic możliwości.
A co oprócz wody można pić? Jakaś herbatka, np. rooibos lub zielona?
Jeśli już herbaty to polecałabym krótko parzone, bardzo delikatne, a najlepiej nie czarną. Z płynów genialnie sprawdza się rumianek, melisa, koper włoski i anyż.
Ten jadłospis spada mi z nieba! w końcu jakiś normalny):) mam nadzieję, że będzie więcej! z chęcia zakupiłabym taki jadłospis na 2 tygodnie. czy jest taka opcja?
Super! Bardzo się cieszę 🙂 na ten moment jest tylko co dostępne na blogu 🙂