Nie musisz jeść 5 posiłków dziennie w idealnych odstępach czasowych, aby być zdrowym! Być może Tobie wystarczą trzy w pełni odżywcze (=urozmaicone) dania, a może skłaniasz się ku czterem potrawom? Sprawdź na podstawie tego prostego, wegetariańskiego planu żywieniowego, tylko błagam, nic nie zakładaj z góry! Każdy z nas jest inny i na swój sposób wyjątkowy!
Dlaczego tym razem jest wegetariańsko a nie wegańsko? Ponieważ występuje miód, który zresztą można spokojnie zastąpić syropem klonowym, melasą z karobu czy cukrem kokosowym. Poza tym wszystkie użyte produkty są czysto pochodzenia roślinnego 🙂
Chodź! Spróbuj w tym tygodniu, a przekonasz się jak satysfakcjonujący jest to sposób odżywiania. Pamiętajmy jednak, że jest to dzień wzorcowy, stanowiący jedynie przykład dostosowany do konkretnej osoby. Choć jest urozmaicony, to na dłuższą metę powinien być indywidualnie zmodyfikowany.
JEDNODNIOWY WEGE JADŁOSPIS 2000 KCAL:
Przeznaczony dla:
- dorosłej, aktywnej fizycznie kobiety o prawidłowej masie ciała przy wzroście ok. 165-170 cm
Makroskłaniki:
- 56 g białka
- 72 g tłuszczu
- 330 g węglowodanów
- 58 g błonnika
Parę słów o jadłospisie:
- w pełni pokrywa zapotrzebowanie na pełnowartościowe białko, czyli wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne (dla przypomnienia odsyłam TUTAJ) – nie jest konieczne stosowanie żadnych odżywek białkowych
- konieczna suplementacja witaminą D (okres jesienno-zimowy, choć niedobory zdarzają się także latem), witaminą B12 oraz uzupełnianie płynów wodą mineralną bogatą w wapń (ok. 100-319 mg/L) – tutaj 2,5 l
- pysznie (opinia moich dietetycznych pacjentów (:)
- odżywczo
- błyskawicznie
- bez zbędnych kosztów!
ŚNIADANIE
600 kcal
B 14g T 22g W 87g
Czekoladowa owsianka z orkiszem
40 g płatków owsianych górskich
30 g płatków orkiszowych
szczypta soli morskiej
odrobina naturalnego ekstraktu z wanilii
50 ml mleczka kokosowego
5 g kakao/karobu
6 g cukru kokosowego/miodu/syropu klonowego/melasy z karobu
po 60 g banana, jabłka i kaki
po 5 g pestek dyni i nasion słonecznika
Przygotowanie owsianki
- Do miseczki wrzucamy płatki, wanilię i szczyptę soli. Zalewamy wrzącą wodą i przykrywamy na 10 min. W rondelku podgrzewamy mleczko ze słodzidłem, kakao/karobem i odrobiną soli. Lekko redukujemy do czekoladowego sosu (w ciepłe dni można wymieszać składniki na zimne mleczko). Gotowe płatki zalewamy sosem, dodajemy owoce oraz bakalie.
OBIAD
580 kcal
B 15g T 17g W 98g
Curry z batatem i cieciorką na szpinaku z brązowym ryżem
80 g brązowego ryżu
garść świeżego szpinaku
1 porcja curry
Curry z batatem i cieciorką
(przepis na 4 porcje; 1 porcja teraz dla Ciebie):
230 g batata
240 g cieciorki z puszki/słoika
700 ml passaty pomidorowej
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
10 g oleju kokosowego nierafinowanego
ok. łyżeczka curry
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
trochę papryki ostrej
trochę cynamonu
szczypta chili
sok z cytryny, sól morska i pieprz do smaku
Przygotowanie curry
- Bataty obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy cebulę, sól i czekamy aż się zeszkli. Po chwili dodajemy pokrojony w kostkę czosnek. Gdy cebula i czosnek są już ładnie zeszklone, wrzucamy sporą szczyptę curry, cynamonu, ostrą i słodką paprykę, sól i pieprz. Smażymy przez moment, aby wydobyły się wszystkie aromaty. Dodajemy batata, znów smażąc go przez moment, a następnie zalewając passatą pomidorową i mleczkiem kokosowym, dopatrujemy czy nie przywiera od dna. Wszystko dokładnie mieszamy. Jako ostatnią dodajemy ciecierzycę. Gotujemy bez przykrycia, aby sos stał się lekko kremowy. Pod koniec możemy ponownie doprawić. Hojnie skrapiamy sokiem z cytryny. Curry powinno być dosyć słone, ostre dzięki dużej ilości pieprzu i delikatnie kwaskowate.
Przygotowanie posiłku
- Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Curry podajemy na szpinaku, obok ryżu.
DESER
340 kcal
B 7g T 12g W 49g
Ciastka owsiane z jabłkiem i siemieniem lnianym
(przepis na 10 porcji; 2 porcja teraz dla Ciebie):
90 g płatków owsianych górskich (30 g zostawiamy na koniec!)
60 g zmielonego siemienia lnianego (najlepiej złocistego)
300 ml wrzącej wody
szczypta soli morskiej
90 g miodu
60 g daktyli
płaska łyżeczka suszonego imbiru i naturalnego ekstraktu z wanilii (mogą być 2, jeśli jest bardzo delikatny!)
18 g wiórek kokosowych
po 30 g pestek dyni, rodzynek i np. suszonych fig/żurawiny
100 g jabłka
Przygotowanie ciastek
- Nagrzewamy piekarnik na 200 st. Do miski wsypujemy płatki (zostawiamy na potem 30g) i zmielone siemię lniane – zalewamy wrzącą wodą, delikatnie solimy i mieszamy. Dodajemy słodzidło, daktyle, imbir i wanilię – blendujemy na jednolitą masę. Gotową masę mieszamy z wiórkami, pokrojonymi bakaliami, pestkami dyni, pozostałymi 30 g płatków i startym na grubych oczkach jabłkiem. Wykładamy na papier do pieczenia sporą łychę na 1 ciastko i pieczemy bez termoobiegu ok. 20 min. w 180 st. Trzymamy jeszcze chwilę w cieple aż lekko ostygną i stwardnieją.* ich struktura tuż po upieczeniu zdecydowanie nie przypomina tej właściwej! 😉 Należy wystudzić!
KOLACJA
580 kcal
B 21g T 21g W 97g
Kanapki z pastą z groszku oraz lekka sałatka warzywna skropiona olejem lnianym + orzechy brazylijskie
100 g chleba żytniego/orkiszowego na zakwasie bez drożdży
2 porcje pasty z groszku
pomidor (170 g), pół ogórka (90 g), pół papryki czerwonej (120 g), kilka rzodkiewek (60 g), natka pietruszki
10 ml oleju lnianego
8 g orzechów brazylijskich
Pasta z groszku
(przepis na 4 porcje; 2 porcja teraz dla Ciebie):
240 g groszku z puszki/słoika
ząbek czosnku
5 ml oliwy z oliwek
po łyżeczce suszonego i świeżego koperku
pół łyżeczki suszonej mięty
szczypta chili
sok z cytryny, sól morska i pieprz do smaku
Przygotowanie pasty z groszku
- Blendujemy wszystkie składniki. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli, suszonym koperkiem i miętą. Można dodać odrobinę wody, aby łatwiej się blendowało.
Przygotowanie posiłku
- Pieczywo smarujemy pastą. Podajemy w towarzystwie ulubionych świeżych warzyw skrojonych w sałatkę i skropionych olejem lnianym. Nie zapominamy o orzechach brazylijskich będących wspaniałym źródłem selenu!
NA ZDROWIE!
Ps. Daj znać ile posiłków dziennie Ci najbardziej odpowiada przy regularnych treningach i czy zmienia się to w zależności od dnia! 😉
BĄDŹMY W KONTAKCIE !
Wskakuj na Facebook oraz Instagram.
Komentuj i dziel się ze światem.
Twoja obecność z pewnością przyczyni się do nie jednego uśmiechu na mojej twarzy!
Chcesz nauczyć się indywidualnie, jak komponować zbilansowane wege posiłki? Zróbmy to razem – prosto i skutecznie!
EBOOK
NOWOŚĆ!
WEGE POSIŁKI DLA UCZNIÓW + JADŁOSPIS BOGATY W ŻELAZO GRATIS!
LIDL 1700 KCAL
LIDL 2200 KCAL
BIEDRONKA 1800 KCAL
BIEDRONKA SPORT 2500 KCAL
WEGETARIAŃSKI ZERO WASTE 1700 KCAL
WEGAŃSKI ZERO WASTE 2100 KCAL
2 komentarze
no włąśnie te posiłki potreningowe to dla mnie dobra zagadka. Zazwyczaj mam tak, ze po dorbrym treningu wcale nie chce mi się jeść, ale jednocześnie jest to moja pora kolacji 😀
to absolutnie normalne, że po intensywnych ćwiczeniach masz stłumiony apetyt – piszę o tym tutaj: https://biegiemdolodowki.pl/sportowo/cwiczenia-fizyczne-zmniejsza-twoj-apetyt/. Dla zachowania zdrowia trzymałabym się zasady: 3-4 posiłki w ciągu dnia, co ok. 4 h + nocny post max. 12 h. Jeśli podążając tym tropem będziesz budzić się świeża i pełna energii, a nie przebudzać w nocy z burczącym brzuchem, to jesteś na dobrej drodze 😀 powodzenia!