Bataty na słodko? W naleśniku? Brzmi abstrakcyjnie, poniekąd. Jednak to nie żarty, to smakowy obłęd! Banalne przepisy warto czasem zastąpić czymś bardziej wyszukanym. Z przymrużeniem oka oczywiście, bo smażenie, pieczenie i miksowanie to też nie kulinarny Mount Everest, za to świetny pretekst do medytacji w ruchu. Może to właśnie tym przepisem wprowadzisz w swoje życie Mindfulness?
Wiem, wiem. Tutaj bataty, tam tahini, mąka z cieciorki i jeszcze to awokado.. wszystko przecież takie drogie. Ale zastanów się proszę, ile wydajesz na zakupy produktów przetworzonych? Jak rujnują Twój budżet sklepowe słodycze? A ile wydałeś ostatnio w restauracji, na deser, który wcale nie był strzałem w dziesiątkę?
No właśnie.
Czas coś zmienić. I ja – podsuwając przepisy perełki – chcę Ci w tym pomóc. Zachwycisz dziś domowników pysznym, zdrowym, nietuzinkowym daniem, wykorzystując przy tym być może jeszcze Ci nieznane składniki. Ale to nic! Zapewniam Cię – zawładną Twoim sercem i pozostaną w kuchni na stałe.
Co więcej, podsuwam Ci pokarmy będące istnym wulkanem witamin i składników mineralnych:
- Pomarańcz batatów to spora dawka prowitaminy A. Ta zaś stanowi potężny przeciwutleniacz – najlepszy pogromca tak nielubianych „zakwasów” ( prawidłowo – mikrourazów we włóknach mięśniowych). Wyobraź sobie, jak z każdym kęsem chroni on Twoje komórki przed zniszczeniem, stymuluje prawidłową regeneracje i odbudowę tkanek oraz poprawia odporność. Czyli co? Jemy bataty!
- Sezamowy smak tahini nada się nie tylko do dań na słodko, ale również dressingów, past kanapkowych, czy koktajli. Stanowi doskonałe źródło białka i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Co ciekawe jest też skarbnicą wapnia, żelaza, magnezu oraz potasu.
- Mąka z cieciorki? Białkowy gigant wśród mąk! Tradycyjnie używana do naleśników mąka pszenna to 10 g białka w 100 g, ta z ciecierzycy to ponad 22 g! Czuć różnicę, szczególnie, gdy zależy Ci na rozroście masy mięśniowej.
- Awokado – kremowe, lekko orzechowe, bogate we wspaniałe jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Starasz się prowadzić zdrowy tryb życia, jednak nadal wysoki cholesterol stanowi Twój problem? Awokado skutecznie go obniży!
Co z budżetem? Wcale nie musimy wydawać fortuny na zdrowie. Czekajmy na przeceny. Markety walczą o klienta, jak tylko mogą. Korzystajmy z tego!
A co z tahini? Kupujmy u źródła, czyli w sklepie z arabską żywnością. Hola! Hola, zakrzyczysz w duchu – w moim miasteczku nie ma takiego sklepu. Zajrzyj więc do internetu (sprawdzone! ). Będzie jeszcze taniej i z dostawą pod drzwi 😉
A teraz pora na gotowanie.
Obiecaj mi tylko, że będzie to czas wyjątkowej uważności.
Niech każda czynność będzie celebracją.
Do dzieła.
PRZEPIS NA CIASTO NALEŚNIKOWE (6-10 porcji)
1 szklanka mleka ryżowego naturalne z wapniem
1 łyżka oleju rzepakowego
10 łyżek mąki z cieciorki
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
szczypta soli morskiej
PRZYGOTOWANIE
Suche składniki wymieszać w misce trzepaczką (w ten sposób napowietrzamy
składniki).
Dodać mleko i dokładnie wymieszać by nie było grudek.
Masę odstawić na minimum godzinę❗
Ponownie dokładnie wymieszać masę i ewentualnie dodać płynu.
Smażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoto.
SKŁADNIKI NA MUS Z BATATÓW
pieczone bataty (owijamy w folię aluminiową, wrzucamy do nagrzanego piekarnika – 180-200 st. – i pieczemy 40-50 minut; miękkość warto sprawdzić widelcem)
2-3 łyżki tahini
2-3 łyżki syropu klonowego (według uznania)
cynamon (najlepiej cejloński – ze względu na prozdrowotne właściwości)
wiórki kokosowe
szczypta soli morskiej
DODATKI MUST HAVE
dojrzała gruszka i awokado
PRZYGOTOWANIE
Zmiksować wszystkie składniki na kremową masę.
Posmarowane kremem naleśniki udekorować cienkimi plasterkami owoców, oprószyć wiórkami i nie żałować syropu klonowego!
Smacznego 🙂
No Comments