fbpx
NA SŁODKO, PRZEPISY

ROZKOSZNE CIASTECZKA Z MĄKI KOKOSOWEJ

To ty nie jesz słodyczy?! Na to pytanie mam okazję odpowiadać często i jak pewnie się domyślacie odpowiedź jest przecząca!

Na moim Instagramie udowadniam, że można jeść słodko, zdrowo i do tego roślinnie. Dzisiaj postanowiłam podzielić się z Wami, jednym z tych przepisów, do których wracam z wyjątkową chęcią i werwą . Nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim prostotę wykonania. Są to ciasteczka „kokosowe”, w których na próżno szukać wiórek kokosowych. Całą robotę robi królowa – mąka i jej towarzysze mleko i olej kokosowy.

 

Ciasteczka zrobiły szał nie tylko w moim domu, ale również zachwyciły koleżanki dietetyczki z uczelni. Specjalne umiejętności kulinarne? Zaawansowany sprzęt kuchenny? Niepotrzebne (no może jedynie blender się przyda ;)). Klucz do sukcesu to zakup bazowych składników, tj. olej czy mąka kokosowa, które posłużą również do innych wegańskich pyszności, także w wersji wytrawnej.

Ciasteczka wychodzą delikatnie wilgotne i naturalnie słodkie. To zasługa właśnie mąki. Wiem, wiem. Zachwalam ją wniebogłosy, ale dopóki nie spróbowałam, nie uwierzyłam! Warto zainwestować. Moja 500 g paczka kosztowała ok 10 zł.

Bonus dla osób aktywnych fizycznie! Plus 8 g białka na każde 100 g mąki w porównaniu do jej tradycyjnego pszennego odpowiednika.

 

 

SKŁADNIKI (7 sporych ciasteczek***)

60 g przesianej mąki kokosowej (dla pewności warto kupić dobrej jakości mąkę np. ja lubię taką)*

3 g sody oczyszczonej

szczypta soli

180 g bardzo dojrzałych bananów

150 ml mleczka kokosowego (z puszki; konsystencja gęsta, jak śmietana)

30 g oleju kokosowego

30 g cukru kokosowego + 10 ml syropu klonowego (można próbować z miodem lub samym syropem klonowym/daktylowym/ryżowym)

 

MOJE ULUBIONE DODATKI**

60 g mieszanki studenckiej

szczypta mielonego imbiru

 

 

PRZYGOTOWANIE

  • Wymieszać mąkę z sodą i solą.
  • W osobnej misce dokładnie zblendować banany, mleko, olej kokosowy i syrop.
  • Połączyć dwie masy z dodatkami i wyrobić ciasto.
  • Nagrzać piekarnik do 180°C. Piec 20 minut- 10 minut z termoobiegiem i 10 minut bez, tak, aby pięknie się zarumieniły, a nie spaliły 😉
  • Zajadać same lub ze świeżymi owocami, musem owocowym bądź dla spragnionych bomby deserowej 😀  – domowym kremem orzechowym a la słony karmel lub domową nutellą. Przepisy wkrótce!
  • Najlepiej smakują tego samego dnia!

 

*Taka baza idealnie nadaje się również, jako spód do ciasta z sezonowymi owocami.

**Polecam za pierwszym razem spróbować tę podstawową wersję, zaś potem próbować innych ulubionych bakalii.

***Jako, że przepis cieszy się dużym zainteresowaniem, postanowiłam udoskonalić proporcje mąki i bananów, tak, aby zawsze ciasteczka wychodziły wilgotne i udane 🙂 polecam nie robić za dużych porcji, ponieważ najlepiej smakują tego samego dnia!

 

 

Smacznego! 💚

 

BĄDŹMY W KONTAKCIE !

Wskakuj na Facebook oraz Instagram.

Komentuj i dziel się ze światem.

Twoja obecność z pewnością przyczyni się do ROZWOJU TEGO BLOGA!

 

 

Roślinne propozycje z ebooka – pyszne, odżywcze i gotowe w mig!

 

Chcesz nauczyć się indywidualnie, jak komponować zbilansowane wege posiłki? Zróbmy to razem – prosto i skutecznie!

 OFERTA DIETETYCZNA

 

 

EBOOK

 

NOWOŚĆ!

WEGE POSIŁKI DLA UCZNIÓW + JADŁOSPIS BOGATY W ŻELAZO GRATIS!

 

 

LIDL 1700 KCAL
LIDL 2200 KCAL
BIEDRONKA 1800 KCAL
BIEDRONKA SPORT 2500 KCAL
WEGETARIAŃSKI ZERO WASTE 1700 KCAL
WEGAŃSKI ZERO WASTE 2100 KCAL

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 komentarzy

  • Reply Ola 28 lipca, 2017 at 7:50 am

    Kupuję mąkę kokosową w Dino. Kosztuje 2,99 za 250g, więc cena jest atrakcyjna, pozdrawiam!

    • Reply Agnieszka 28 lipca, 2017 at 11:12 am

      O super okazja 🙂 w sumie, kiedy rok temu wrzucałam ten przepis, to ceny tej mąki też były wyższe, a teraz nic tylko lecieć do pierwszego lepszego marketu i jest!
      Również pozdrawiam!

  • Reply Mariola 8 sierpnia, 2017 at 3:32 pm

    Ciastka są smaczne, lecz zbyt suche żeby je jeść bez popijania. Do tego strasznie się łamią.
    Podążając za Pani radą, następnym razem użyje masy jako spód do wegańskiego sernika z owocami! 🙂

    • Reply Agnieszka 16 sierpnia, 2017 at 8:20 pm

      Dziękuję za opinię 🙂 zapomniałam dodać w przepisie, że bardzo wiele zależy od tego JAKIEJ mąki kokosowej użyjemy! Niestety ta, która swego czasu była mocno przeceniana w Netto przypomina wióry i ciasteczka są ekstremalnie suche, za to ta dostępna w Piotrze i Pawle firmy Coco Farm jest świetna 🙂

      Pozdrawiam i życzę samych udanych kulinarnych doznań!

  • Reply Hw 25 września, 2017 at 7:54 am

    Proszę o podanie jakiego mleka kokosowego konkretnie Pani używa w tym przepisie. Dostępnych jest wiele o różnej konsystencji i to może mieć znaczenie.

  • Reply Justa 13 stycznia, 2018 at 4:33 pm

    Czy zamiast mleka kokosowego można dać mleko bez laktozy?

    • Reply Agnieszka 14 stycznia, 2018 at 11:14 am

      Raczej nie. Gęste mleko kokosowe nadaje odpowiednią konsystencję.

  • Reply Jagoda 4 września, 2018 at 5:48 pm

    Robiłam z tej samej mąki co Pani i wyszły identyczne jak na zdjęciu! Genialne! ☺️ Dziękuje za przepis 🙂

  • Leave a Reply