fbpx
PRZEPISY, ROŚLINNIE, WYTRAWNIE

Aromatyczny wegański gulasz z boczniaków i bakłażanów

Jesień to czas na aromatyczne i rozgrzewające gulasze. Wychodzę zatem z propozycją gulaszu nietypowego, bo z boczniaków i bakłażanów. Składniki te można dostać w niemal każdym dużym sklepie, a żeby była motywacja do zakupów i wypróbowania przepisu, zadam Wam jedno proste pytanie: często bywacie zestresowani?

Jeśli odpowiedzieliście twierdząco, to taki gulasz zadziała lepiej niż nie jedna multiwitamina. Po co faszerować się suplementami, skoro natura jest tak hojna? Boczniaki to skarbnica witamin z gr B, które działają łagodząco na układ nerwowy.

 

Wiele osób mylnie uważa, że jedynym dobrym źródłem witamin z gr B są produkty odzwierzęce (więcej na ten temat tutaj). A różnice są niewidoczne (poza witaminą B12).

Spójrzcie na rozkład tych witamin w mięsie wołowym (uznawanym za bardzo dobre źródło witamin z gr B) oraz właśnie w boczniakach (podobnie jest w innych grzybach i zwykłych pieczarkach – również bardzo dobre źródło witamin z gr B):

Zawartość witamin w mięsie wołowym.

Zawartość witamin w boczniakach.

 

Swoją drogą od wielu osób słyszę, że jestem ostoją spokoju 😉 być może to właśnie boczniaki i pieczarki podkręcają mój naturalnie łagodny temperament, i odkąd odkryłam, że jest w nich tyle witamin (koniec z mitem!), bardzo często goszczą w mojej roślinnej kuchni.

 

Przepis ten wymaga użycia specyficznych przypraw, co w konsekwencji doprowadzi do najlepszego wegańskiego gulaszu, jaki jedliście. Jeśli pochodzicie z mniejszego miasta, w którym nie ma sklepów ze zdrową żywnością , polecam zakupy w internecie, lub użycie zwykłych ziół prowansalskich/oregano/tymianku. Do dzieła. Będzie na kilka dni, a z każdym kolejnym smakuje jeszcze lepiej.

SKŁADNIKI (3 porcje)

  • 2 cebule: czerwona i biała (150 g)
  • 2-3 ząbki czosnku (10 g)
  • opakowanie boczniaków (250 g)
  • 2 bakłażany (480 g)
  • 1 czerwona papryka (230 g)
  • 1/2 szklanki soczewicy np. zielonej/brązowej (100 g)
  • 1,5 szklanki passaty pomidorowej (360 ml)
  • szklanka mleka roślinnego, wzbogaconego w wapń (250 ml)
  • 4 garści świeżego szpinaku (100 g)
  • kilka łyżeczek świeżego koperku
  • łyżka oleju rzepakowego (10 ml)
  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (15 g)

PRZYPRAWY

  • płaska łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka curry
  • łyżeczka wędzonej i słodkiej papryki
  • szczypta papryki chili, w proszku
  • łyżeczka ziół do rosołu oraz do fasoli, soi, soczewicy (Dary Natury) – zamiast kostek rosołowych!
  • sól i pieprz do smaku

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Namoczoną soczewicę gotujemy osobno z solą (polecam ugotować więcej soczewicy, którą wykorzystacie do innych potraw).
  • Bakłażany obieramy i kroimy w cienkie słupki, podobnie, jak boczniaki (najłatwiej wzdłuż blaszek).
  • Wrzucamy bakłażany do dużej miski, lekko solimy i pozostawiamy na co najmniej 15-20 min. Po tym czasie, porządnie odsączamy z wody (za pomocą dłoni).
  • W dużym garze szklimy cebulkę z solą (pod przykryciem).
  • Dodajemy bakłażany, podsmażamy przez chwilę, podlewając lekko wodą. Po chwili dorzucamy boczniaki, pokrojoną w grubą kostkę paprykę i znów podsmażamy, mieszając i podlewając wodą, aby nie przywarły.
  • Gdy warzywa będą już mocno zeszklone (ok. 20-25 min.), dodajemy wędzoną paprykę, curry, chili, cynamon i słodką paprykę. Chwilę razem smażymy, aby wydobył się piękny aromat.
  • Zalewamy całość passatą i mlekiem roślinnym. Dusimy jeszcze przez chwilę z ziołami oraz posiekanym czosnkiem.
  • Pod koniec ponownie doprawiamy solą, pieprzem oraz mieszamy z ugotowaną wcześniej soczewicą, płatkami drożdżowymi, świeżym szpinakiem i opcjonalnie koperkiem.

 

1 porcja gulaszu to 350 kcal. Obowiązkowo podajemy z węglowodanami złożonymi np. kaszą, pieczywem na zakwasie czy makaronem razowym.

 

 

Czekam na Waszą opinię!

* to danie ma to do siebie, że im bardziej przegotowany bakłażan i boczniaki, tym smaczniej! Wybitnie pyszne następnego dnia 🙂
*wpis nie jest reklamą przypraw Dary Natury; nie mając żadnych profitów – uważam, że to jedne z najlepszych przypraw „a la rosół” w kuchni roślinnej; co potwierdzają też moi podopieczni.

 

 

BĄDŹMY W KONTAKCIE !

Jestem na Facebooku oraz Instagramie.

Z przyjemnością czytam komentarze i wchodzę w interakcję z czytelnikami.

 

Chcesz nauczyć się, jak komponować zbilansowane wege posiłki? Zróbmy to razem – prosto i skutecznie!

OFERTA DIETETYCZNA

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply Małgosia 6 listopada, 2019 at 7:50 pm

    To musi być pyszne! Dziękuję za inspirację 🙂 zrobię jutro na obiad i dam znać!

    • Reply Agnieszka 10 listopada, 2019 at 12:38 pm

      Super! Nie mogę doczekać się opinii 🙂

      • Reply Małgosia 16 listopada, 2019 at 8:52 am

        Wyszło przepysznie, zajadaliśmy się z mężem! Po raz pierwszy jadłam boczniaki, wcześniej widziałam je w sklepach, ale nie do końca wiedziałam, jak je wykorzystać. Dziękuję za przepis 🙂

        • Reply Agnieszka 18 listopada, 2019 at 10:30 am

          Jak się cieszę! Dziękuję za feedback ❤

    Leave a Reply