fbpx
NA SŁODKO, PRZEPISY

Szpinakowe kluski leniwe z musem leśno-buraczkowym – WEGAŃSKIE!

Jak dobrze jest cały czas odkrywać coś nowego! W kuchni czuję się beztroskim dzieckiem, które dosłownie bawi się składnikami. W ten sposób powstały przepyszne i nadzwyczaj bogate w składniki odżywcze wegańskie kluski leniwe, zwane inaczej lanymi. Nie potrzeba jaj, prozapalnego nabiału ani sprzyjającej kandydozie mąki pszennej, aby wszystko się pięknie kleiło i smakowało!

 

Dlaczego pierwszeństwo ma u mnie zawsze orkisz? Poczytaj proszę TUTAJ, tuż pod przepisem na ciasto.

Dla tych co lubią słodko-kwaśno… 🙂

 

PRZEPIS na wegańskie szpinakowe kluski leniwe (lane) – ok. 1-2 porcji

* w nawiasie możliwe alternatywy
  • 10 g zielone siemię lniane złociste (* brązowe)
  • 150 g banan
  • 10 ml olej rzepakowy (czyli łyżka)
  • 50 g płatki orkiszowe (* owsiane górskie)
  • garść szpinaku świeżego
  • szczypta soli
  • 6 ml sok z cytryny (1-2 łyżki)
  • 6 g cukier kokosowy czyli łyżeczka (* melasa/miód/syrop klonowy/syrop daktylowy)
  • 50 g mąka z cieciorki i grochu, czyli besan (* mąka z samej cieciorki)
  • łyżeczka ekstrakt wanilii (jak najbardziej naturalny; opcjonalnie)

 

Mus leśno-buraczkowy – 1-2 porcje

  • 120 g banan (1 duży, dojrzały)
  • 100 g buraki (gotowany/pieczony np. pakowany próżniowo)
  • szczypta soli
  • 20 g daktyle (4 sztuki)
  • 12 g cukier kokosowy czyli 2 łyżeczki lub więcej (* melasa/miód/syrop klonowy/syrop daktylowy)
  • 100 g mrożone owoce leśne z porzeczkami (użyłam z Lidla)
  • 100 ml mleczko kokosowe light lub 30 g mleczko kokosowe tłuste z puszki
  • szczypta cynamonu cejlońskiego i wiórek kokosowych do ozdoby

 

Przygotowanie

SZPINAKOWE KLUSKI LANE

  • Wrzucamy wszystkie składniki do dużej miski (w tym płatki dokładnie zmielone na mąkę oraz zmielony len; wraz ze szczyptą soli) i blendujemy, aż masa będzie gładka i dosyć mocno klejąca (z cierpliwością!).
  • Odstawiamy ciasto na 10 min.
  • Zagotowujemy wodę ze sporą szczyptą soli i sprawnie robimy małe kluseczki za pomocą zwilżonej łyżki, które mają trafić bezpośrednio z miski do wrzącej wody.
  • Mieszamy i gotujemy ok. 5-7 min. od wypłynięcia.
  • W trakcie gotowania próbujemy, jeśli mąka z cieciorki nie jest wyczuwalna – to kluseczki są gotowe.
  • Odcedzamy na sitku i lekko przelewamy zimną wodą, aby się nie posklejały.

 

MUS LEŚNO-BURACZKOWY

  • Mrożone owoce zalewamy wrzącą wodą, aby odtajały. Blendujemy wszystko na kremowy mus, pozostawiając parę owoców do dekoracji. Podajemy z ciepłymi kluseczkami leniwymi, szczyptą cynamonu i wiórkami kokosa. Pychota niszcząca wolne rodniki!

 

 

2 PORCJE KLUSEK LANYCH I 1 PORCJA MUSU to ok. 860 kcal || 24 g B || 24 g T || 126 g W

Pamiętaj, że kalorie to nie wszystko! Liczy się wartość odżywcza, ale też kwestia podejścia do jedzenia i zaufania do siebie. Warto je budować, aby ostatecznie nie zamartwiać się w niesprzyjających okolicznościach, o czym pisałam tutaj.

 

Smacznego! 💚

 

…albo dla słodkolubnych z polewą chałwową (blendujemy tahini z miodem, bananem i szczyptą soli) 🙂

BĄDŹMY W KONTAKCIE !

Wskakuj na Facebook oraz Instagram.

Komentuj i dziel się ze światem!

Twoja obecność z pewnością zmotywuje mnie do szerszego dzielenia się moimi przepisami na blogu (które nieskromnie uwielbiają moi pacjenci!) 🙂

 

 

Chcesz nauczyć się, jak komponować zbilansowane wege posiłki? Zróbmy to razem – prosto i skutecznie!

OFERTA DIETETYCZNA

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply basia 17 marca, 2019 at 7:39 pm

    jakbym chciała te kluseczki przygotować na wytrawnie to czym zastąpić banana? tofu, ziemniak?

    • Reply Agnieszka 19 marca, 2019 at 7:29 am

      Wybrałabym tofu, ponieważ dostarczy dodatkowo białka, sporo wapnia, żelaza i magnezu 😉

    Leave a Reply