Jak dobrze jest cały czas odkrywać coś nowego! W kuchni czuję się beztroskim dzieckiem, które dosłownie bawi się składnikami. W ten sposób powstały przepyszne i nadzwyczaj bogate w składniki odżywcze wegańskie kluski leniwe, zwane inaczej lanymi. Nie potrzeba jaj, prozapalnego nabiału ani sprzyjającej kandydozie mąki pszennej, aby wszystko się pięknie kleiło i smakowało!
Dlaczego pierwszeństwo ma u mnie zawsze orkisz? Poczytaj proszę TUTAJ, tuż pod przepisem na ciasto.
PRZEPIS na wegańskie szpinakowe kluski leniwe (lane) – ok. 1-2 porcji
* w nawiasie możliwe alternatywy
- 10 g zielone siemię lniane złociste (* brązowe)
- 150 g banan
- 10 ml olej rzepakowy (czyli łyżka)
- 50 g płatki orkiszowe (* owsiane górskie)
- garść szpinaku świeżego
- szczypta soli
- 6 ml sok z cytryny (1-2 łyżki)
- 6 g cukier kokosowy czyli łyżeczka (* melasa/miód/syrop klonowy/syrop daktylowy)
- 50 g mąka z cieciorki i grochu, czyli besan (* mąka z samej cieciorki)
- łyżeczka ekstrakt wanilii (jak najbardziej naturalny; opcjonalnie)
Mus leśno-buraczkowy – 1-2 porcje
- 120 g banan (1 duży, dojrzały)
- 100 g buraki (gotowany/pieczony np. pakowany próżniowo)
- szczypta soli
- 20 g daktyle (4 sztuki)
- 12 g cukier kokosowy czyli 2 łyżeczki lub więcej (* melasa/miód/syrop klonowy/syrop daktylowy)
- 100 g mrożone owoce leśne z porzeczkami (użyłam z Lidla)
- 100 ml mleczko kokosowe light lub 30 g mleczko kokosowe tłuste z puszki
- szczypta cynamonu cejlońskiego i wiórek kokosowych do ozdoby
Przygotowanie
SZPINAKOWE KLUSKI LANE
- Wrzucamy wszystkie składniki do dużej miski (w tym płatki dokładnie zmielone na mąkę oraz zmielony len; wraz ze szczyptą soli) i blendujemy, aż masa będzie gładka i dosyć mocno klejąca (z cierpliwością!).
- Odstawiamy ciasto na 10 min.
- Zagotowujemy wodę ze sporą szczyptą soli i sprawnie robimy małe kluseczki za pomocą zwilżonej łyżki, które mają trafić bezpośrednio z miski do wrzącej wody.
- Mieszamy i gotujemy ok. 5-7 min. od wypłynięcia.
- W trakcie gotowania próbujemy, jeśli mąka z cieciorki nie jest wyczuwalna – to kluseczki są gotowe.
- Odcedzamy na sitku i lekko przelewamy zimną wodą, aby się nie posklejały.
MUS LEŚNO-BURACZKOWY
- Mrożone owoce zalewamy wrzącą wodą, aby odtajały. Blendujemy wszystko na kremowy mus, pozostawiając parę owoców do dekoracji. Podajemy z ciepłymi kluseczkami leniwymi, szczyptą cynamonu i wiórkami kokosa. Pychota niszcząca wolne rodniki!
2 PORCJE KLUSEK LANYCH I 1 PORCJA MUSU to ok. 860 kcal || 24 g B || 24 g T || 126 g W
Pamiętaj, że kalorie to nie wszystko! Liczy się wartość odżywcza, ale też kwestia podejścia do jedzenia i zaufania do siebie. Warto je budować, aby ostatecznie nie zamartwiać się w niesprzyjających okolicznościach, o czym pisałam tutaj.
Smacznego! 💚
BĄDŹMY W KONTAKCIE !
Wskakuj na Facebook oraz Instagram.
Komentuj i dziel się ze światem!
Twoja obecność z pewnością zmotywuje mnie do szerszego dzielenia się moimi przepisami na blogu (które nieskromnie uwielbiają moi pacjenci!) 🙂
2 komentarze
jakbym chciała te kluseczki przygotować na wytrawnie to czym zastąpić banana? tofu, ziemniak?
Wybrałabym tofu, ponieważ dostarczy dodatkowo białka, sporo wapnia, żelaza i magnezu 😉