fbpx
PRZEPISY, WYTRAWNIE

Warzywa po azjatycku w mini tortillach dyniowych

Dynia to fantastyczne źródło karotenoidów, witaminy E (witaminy „młodości”, regulująca kobiecy cykl menstruacyjny), witaminy B2 (wzmaga procesy odpornościowe), żelaza (jest elementem jadłospisu przeciwko anemii) oraz potasu.

 

SKŁADNIKI

mini tortille dyniowe (9 porcji)

  • puree z dyni (100 g dyni Hokkaido)
  • kawałek świeżego imbiru (5 g)
  • 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy (60 g)
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (30 g)
  • szklanka wody (220 ml)
  • szczypta soli
  • olej np. kokosowy (lub dowolny)

warzywa po azjatycku (2 porcje)

  • czerwona papryka (200 g)
  • 3 marchewki (200 g)
  • 10 pieczarek (200 g)
  • 3 ząbki czosnku (15 g)
  • kawałek świeżego imbiru (5 g)
  • łyżka oleju (10 g)

Przyprawy:

  • szczypta chili
  • kilka łyżeczek sosu sojowego

Do dekoracji (opcjonalnie):

  • świeża papryczka chili
  • orzeszki ziemne i masło orzechowe
  • sok z cytryny
  • szczypior

 

PRZYGOTOWANIE

tortille

PUREE Z DYNI

Usuwamy z dyni pestki i kroimy na mniejsze części (nie ma konieczności obierania).

Gotujemy dynię z kawałkiem obranego imbiru – po 5 minutach jest miękka.

Odcedzamy dynię, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do wystygnięcia.

CIASTO

Blendujemy w dużej misce składniki na ciasto wraz z wystudzoną dynią.

Odstawiamy ciasto na 20 minut.

Rozgrzewamy odrobinę oleju na nieprzywierającej patelni do naleśników (nie może być porysowana – wtedy tortille nie wyjdą).

Mieszamy dokładnie ciasto, nabieramy chochlą niewielką porcję i smażymy z jednej i drugiej strony na średnim ogniu.

 

warzywa po azjatycku

Obieramy imbir i czosnek, kroimy w kostkę.

Siekamy paprykę w cieniutkie słupki, obrane marchewki i pieczarki również, jak najdrobniej (można użyć temperówki, aby stworzyć wstążki z marchewki).

Rozgrzewamy olej na dużej patelni, wrzucamy paprykę, pieczarki i marchewki.

Smażymy bez dodatku soli, na dużym ogniu, bez przykrycia – jak na woku, czyli mieszając co chwila.

Dorzucamy imbir i czosnek po 7-8 minutach.

Smażymy jeszcze przez 1-2 minuty.

Doprawiamy sosem sojowym, solą i chili.

Podajemy w mini tortillach dyniowych posmarowanych masłem orzechowym.

Dekorujemy szczypiorem, prażonymi orzeszkami ziemnymi, skrapiamy sokiem z cytryny.

Przenosimy się do Azji 🙂

 

Tortille smakują najlepiej przełamane słodyczą salsy z brzoskwini z miętą i czekoladą.

 

4 mini tortille wypełnione po brzegi warzywami po azjatycku, z łyżką masła orzechowego i salsą z brzoskwini to pełnowartościowy posiłek zawierający ok. 600 kcal i prawie 25 g białka. Ten drugi parametr jest znacznie ważniejszy. Przebiałczenie białkiem zwierzęcym nie jest dobre (nowotwory, miażdżyca), nie mniej jego niedobór także prowadzi do poważnych konsekwencji. Jedząc białko z roślin nie ma najmniejszego ryzyka przebiałczenia organizmu.

 

 

 

 

Na zdrowie!

 

EBOOK

LIDL 1700 KCAL
LIDL 2200 KCAL
BIEDRONKA 1800 KCAL
BIEDRONKA SPORT 2500 KCAL
WEGETARIAŃSKI ZERO WASTE 1700 KCAL
WEGAŃSKI ZERO WASTE 2100 KCAL
WEGAŃSKI BOGATY W ŻELAZO 2000 KCAL
PLAN ŻYWIENIOWY – TRIADA SPORTSMENEK (NOWOŚĆ!)

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply Magda 15 kwietnia, 2021 at 11:19 am

    Fajny przepis. Muszę spróbować

    • Reply Agnieszka 2 sierpnia, 2021 at 4:01 pm

      Dziękuję! I jak? Posmakowało? 😀

    Leave a Reply