fbpx
NA SŁODKO, PRZEPISY, ROŚLINNIE

Wegańskie ciasto z rabarbarem ❤

Maj i czerwiec to pełnia sezonu dla rabarbaru! Co powiecie na kruche ciasto z rabarbarem, cynamonem i czymś…..ekstra? 😉

 

Zanim przejdziemy do pieczenia dowiedzmy się, co Pan Rabarbar ma nam do zaoferowania od strony dietetycznej.

Rabarbar będzie wspaniałym źródłem wapnia, potasu, manganu, witaminy C oraz witaminy K.

Przepis ten jest inspirowany tym ciastem z owocami mojego autorstwa

 

 

SKŁADNIKI (10 porcji)

SPÓD

  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego (20 g)
  • 6 łyżek cukru kokosowego (60 g lub innego zdrowego słodzidła*)
  • 9 łyżek nierafinowanego oleju kokosowego (90 g)
  • 1/2 szkl. wody (70-100 ml)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • mąka orkiszowa (60-100 g**)
  • mąka ryżowa, biała (100 g)
  • mąka ziemniaczana (25 g)

 

PRZYPRAWY

  • sporo soli
  • pół łyżeczki cynamonu, wanilii i szczypta kardamonu

 

*zdrowe słodzidła to też melasa z karobu, syrop klonowy, ksylitol (nadmiar wywołuje biegunki), erytrol, stewia, miód.
*dobrze sprawdzi się też mąka owsiana.

 

 

NADZIENIE

  • 4-5 łodyżek rabarbaru*
  • 1 duże jabłko
  • 2 dojrzałe banany (opcjonalnie)
  • masło orzechowe (opcjonalnie)
  • domowy dżem (u mnie jabłkowo-pigwowy; opcjonalnie)
  • cukier kokosowy
  • cynamon

 

*zamiast rabarbaru świetnie sprawdzą się każde sezonowe owoce!

 

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy z wodą, słodzidłem, cynamonem, wanilią, kardamonem i szczyptą soli.
  • Całość podgrzewamy, do całkowitego połączenia się składników. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy, by masa lekko przestygła.
  • Dodajemy mielone siemię lniane i dokładnie mieszamy (ja używam delikatną w smaku odmianę złocistą).
  • Do dużej miski wsypujemy mąki, sól i proszek do pieczenia.
  • Do suchych składników dodajemy mokre i bardzo dokładnie mieszamy.
  • Przygotowujemy okrągłą blaszkę do tarty. Przekładamy do niej ciasto. Za pomocą dłoni wyklejamy ciastem blaszkę i nakłuwamy widelcem.
  • Formę z ciastem wkładamy do lodówki na ok. 30-60 min. (im dłużej tym lepiej).
  • Piekarnik nagrzewamy do 175 st. C.
  • Rabarbar kroimy w drobne prążki, jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki, banany kroimy w plasterki.
  • Schłodzone ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20 min. Gdy ciasto będzie zarumienione, wyjmujemy, smarujemy masłem orzechowym, domowym dżemem i układamy plasterki banana (w opcjonalnej wersji na bogato :)).
  • Mieszamy pokrojony rabarbar ze startym jabłkiem, cynamonem i słodzidłem.
  • Wypełniamy nadzieniem owocowym wnętrze okrągłej foremki.
  • Posypujemy słodzidłem.
  • Ponownie zapiekamy spód, tym razem już z owocami, przez ok. 20-30 min. (tak, aby owoce ładnie się zarumieniły).
  • Czekamy cierpliwie, aż ostygnie delektując się wspaniałym zapachem pieczonego rabarbaru ❤

 

 

1 porcja ciasta to 313 kcal, w tym 35 g węglowodanów, 16 g tłuszczu oraz 3 g białka. Ale…ale kalorie to nie wszystko!

W nowoczesnym podejściu do dietetyki kalorie odgrywają coraz mniejszą rolę. Liczenie ich nie jest już na czasie. Nie wpływa dobrze na proces kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych, a tym bardziej na spokój ducha. Skupiajmy się na składnikach odżywczych ukrytych w żywności, a wyjdzie to nam na dobre! Takie ciacho nie zastąpi nam pełnowartościowego posiłku. Pomimo tego, że nie jest typowymi “pustymi”kaloriami, charakterystycznymi dla wyrobów cukierniczych, to jednak nie oszukujmy się, podnosi poziom glukozy i jeśli nie zadbamy w ciągu dnia o to, aby pozostałe posiłki były bogate w białko, zdrowe tłuszczę oraz węglowodany złożone, to możemy być pewni, że zjemy całą blachę. 80% rozsądku, 20% rozpusty zawsze wychodzi na zdrowie 😉 co nieodłącznie wiąże się z intuicyjnym podejściem do diety.

 

Na zdrowie!

Daj znać w komentarzu, co sądzisz o tym przepisie 🙂

 

Roślinne propozycje z ebooka – pyszne, odżywcze i gotowe w mig!

 

Chcesz nauczyć się indywidualnie, jak komponować zbilansowane wege posiłki? Zróbmy to razem – prosto i skutecznie!

 OFERTA DIETETYCZNA

 

 

EBOOK

LIDL 1700 KCAL
LIDL 2200 KCAL
BIEDRONKA 1800 KCAL
BIEDRONKA SPORT 2500 KCAL
WEGETARIAŃSKI ZERO WASTE 1700 KCAL
WEGAŃSKI ZERO WASTE 2100 KCAL
WEGAŃSKI BOGATY W ŻELAZO 2000 KCAL

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply