PRZEPISY

BŁYSKAWICZNY KREM Z DYNI HOKKAIDO I BATATA

Szczerze muszę przyznać, że do dziś nie potrafiłam zrobić satysfakcjonującej mnie zupy z dyni… Zawsze pomimo szerokiej gamy przypraw była mdła i bez wyrazu. A tu przez przypadek wpadłam na połączenie jej z batatem i paroma innymi magicznymi składnikami. Wyszło przepysznie i bardzo rozgrzewająco. Zobacz zresztą sam!

Słowem wstępu użyłam to tej zupy szeroko dostępnej odmiany dyni Hokkaido, która według mnie jest najsmaczniejszą odmianą dyni. Dobra. Nie jadłam ich wszystkich… ale po paru próbach wiem, że za każdym razem, gdy jej użyję jest naprawdę smacznie 😉 Druga kwestia to przyprawy. Eksperyment to moje drugie imię. Zrobiłam gar zupy i podzieliłam na dwa. Jeden doprawiłam korzennie, drugi bardziej tradycyjnie. Oba wyszły bardzo dobrze, rozgrzewająco i lekko paląco na języku. Osobiście jednak wolę wersję tradycyjną i tę bym poleciła zrobić za pierwszym razem.

 

Od strony dietetycznej – tradycyjnie podaję z czym można by było taką zupę zjeść, aby mieć siłę na długie godziny. Nie oszukujmy się. Kremy najlepiej smakują z grzankami, posypane jakimiś orzechami/nasionami/pestkami, z kleksem jogurtu/śmietanki i zieleniną. Nie mniej wersja z ugotowaną osobno kaszą czy makaronem jest również dobrym i pełnowartościowym pomysłem.

 

SKŁAD W PEŁNI WEGAŃSKIEGO OBIADU/KOLACJI

  1. Porcja zupy krem
  2. Pieczywo na zakwasie: 120 g
  3. Orzechy włoskie: 15 g (wspaniałe źródło omega-3!)
  4. Natka pietruszki
  5. Jogurt kokosowy (naturalny, bez dodatku cukru): 40 g

W SUMIE ok. 640 kcal || 16 g B || 18 g T || 116 g W.

 

SKŁADNIKI NA ZUPĘ (3 porcje)

460 g batata (2 sztuki)

460 g dyni Hokkaido (bez skórki)

1 cebula

1 łyżka oleju rzepakowego uniwersalnego (ok. 10 g)

sok z cytryny

 

Przyprawy:

I. wersja korzenna: sól morska, pieprz, chilli, papryka wędzona, cynamon i imbir suszony – po szczyptach; najlepiej smakuje, gdy lekko pali.

II. wersja tradycyjna: sól morska, pieprz, chilli, papryka wędzona i sól ziołowa Lebensbaum (ostatnio moja ukochana przyprawa, która idealnie zastępuje buliony) – również powinno być pikantnie.

 

Przygotowanie zupy

  • Dynię i batata obieramy ze skórki. Kroimy w drobną kostkę. W dużym garnku szklimy cebulę, dodajemy szczyptę soli i wędzonej papryki, chwilę smażymy, aż wydobędzie się piękny aromat. Dodajemy warzywa i znów chwilę podsmażamy. Zalewamy wrzącą wodą (trochę ponad poziom warzyw) i gotujemy ok. 20 min. do miękkości. Blendujemy. Krem powinien być bardziej płynny niż gęsty. Doprawiamy według uznania na korzennie lub tradycyjnie.

 

Smacznego! 😋

 

BĄDŹMY W KONTAKCIE !

Wskakuj na Facebook oraz Instagram.

Komentuj i dziel się ze światem.

Twoja obecność z pewnością przyczyni się do nie jednego uśmiechu na mojej twarzy!

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply Delektujemy Listopad 8, 2018 at 10:06 am

    A czy bataty można zastąpić zwykłym ziemniakiem? ;d

    • Reply Agnieszka Listopad 8, 2018 at 10:49 am

      Myślę, że można choć pewnie krem nie będzie już taki słodziutki i głęboki w smaku ;d Daj znać, jak Ci wyszedł po modyfikacji! 😉

  • Reply K Listopad 13, 2018 at 10:59 am

    Krem z dyni jest cudowny – do pikantniejszej wersji polecam również dodać trochę mleczka kokosowego – fajnie podkręca smak 😉 a na „posypkę” uprażony słonecznik lub orzeszki arachidowe …mniam 🙂

    • Reply Agnieszka Listopad 13, 2018 at 11:34 am

      Cudnie, że jesteś w nim zakochana tak samo jak ja 😀 nasiona, orzechy jak najbardziej 🙂 a mleczko to już w ogóle musi być niebo!!

    Leave a Reply